Prima pagină » Razboi în Ucraina » Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina! A fost pericol de dezastru ca la Cernobîl – FOTO

Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina! A fost pericol de dezastru ca la Cernobîl – FOTO

04 mart. 2022, 07:14,
în Razboi în Ucraina

În cursul nopţii a fost un incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina dar şi din Europa. Trupele rusești au bombardat locația, iar flăcările au fost uriașe.  Un incendiu a izbucnit în apropierea unuia dintre cele șase reactoare nucleare de la centrala electrică Zaporizhzhia din sud-estul Ucrainei.

Autoritățile centrale din Ucraina au lansat un apel disperat către occident spunând că există riscuri uriașe asupra populației europene. În acest context, specialiștii menționează faptul că există perceptia unui dezastru nuclear care ar putea fi de câteva ori mai mare decât cel de la Cernobîl.

Incendiu la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina

Bombardierele rusești asupra instalației au continuat ore întregi, iar pompierii au ajuns destul de târziu la centrală. Oficialii de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), precum și guvernul SUA au luat legătura cu autoritățile ucrainene cu privire la situație.  Graham Allison, expert în securitate nucleară la Universitatea Harvard, a declarat pentru BBC că reactorul se poate topi dacă focul continuă. El avertizează că acest lucru ar determina o eliberare de radioactivitate care contaminează zona înconjurătoare ani de zile, ca în timpul dezastrului de la Cernobîl din 1986. El spune că lucrătorii – ucraineni și potențial ruși – probabil „lucrează din greu împreună pentru a preveni ceva catastrofal”.

Se spune că reactorul în cauză ar fi fost în renovare și asta ar putea sugera că conține mai puțin combustibil nuclear, a menționat el. Allison crede că forțele ruse ar putea încerca să forțeze fabrica să deconecteze pentru a întrerupe electricitatea în zona înconjurătoare.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a raportat că a vorbit cu conducerea ucraineană, așa cum am raportat mai devreme, și i s-a spus că echipamentele „esențiale” de la uzină încă funcționează.

„Ucraina spune AIEA că incendiul de la locul centralei nucleare Zaporizhzhia nu a afectat echipamentele esențiale, personalul uzinei luând măsuri de atenuare”, a postat agenția pe Twitter.

Volodimir Zelenski a făcut un apel disperat către Europa și SUA

În contextul în care un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a făcut un apel disperat către Europa și SUA. Într-o adresă de urgență de la Kiev, unde se află în orele dinaintea zorilor, Zelenski a avertizat despre un posibil dezastru nuclear. Președintele american Joe Biden și directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, au vorbit ambii cu echipa de conducere a lui Zelenski.

AIEA face apel la oprirea utilizării forței în apropierea centralei, avertizând că vor exista pericole grave dacă reactoarele vor fi lovite. La câteva ore după atacul rus, șeful administrației regionale de stat Zaporojhia spune că siguranța centralei electrice din Zaporizhzhia este „asigurată”. Alexander Starukh a postat doar o singură propoziție pe Facebook, spunând că a vorbit cu directorul centralei nucleare Zaporizhzhia din Enerhodar și că a fost asigurat de siguranța acesteia.

„Directorul ZNPP m-a asigurat că în acest moment, securitatea nucleară a obiectului este asigurată”, a scris el.

Acesta vine în momentul în care oficialii ucraineni de rang înalt au avertizat despre o posibilă criză nucleară din cauza bombardamentelor rusești raportate acolo.

Incendiul de la centrala nucleară din Ucraina vine în contextul în care Vladimir Putin a transmis recent că este pregătit pentru orice scenariu, inclusiv cel nuclear. Ministrul de Externe rus a vorbit și despre posibilitatea unui al treilea război mondial. Ca o reacție la declarații, SUA au ridicat de la sol Avionul Apocalipsei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *