Prima pagină » Local » Incendiu puternic în zona Tătăraşi. Un apartament al unui bloc din Green Park, cuprins de flăcări – EXCLUSIV, GALERIE FOTO, LIVE VIDEO, UPDATE

Incendiu puternic în zona Tătăraşi. Un apartament al unui bloc din Green Park, cuprins de flăcări – EXCLUSIV, GALERIE FOTO, LIVE VIDEO, UPDATE

12 apr. 2021, 11:01,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

În urmă cu puţin timp a izbucnit un incendiu în municipiul Iaşi. Din primele informaţii deţinute de reporterii BZI, se pare că flăcările au cuprins un apartament dintr-un bloc din zona Green Park, în apropierea lacului Veneţia din Iaşi.

Potrivit declaraţiei prof. dr. Diana Cimpoesu, şefa UPU SMURD Iaşi, a fost trimis un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă.

UPDATE: „Au intervenit de asemenea echipaje medicale şi de la ISU. Trei persoane, un copil şi doi adulţi, au fost preluaţi, monitorizaţi. Nu au avut elemente care să necesite internarea lor în spital”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu.

UPDATE: „La ora 10.50 a fost primit un apel prin apel unic de urgenţă 112. De urgenţă au fost au fost deplasate la locul evenimentului, în Tătăraşi, la un incendiu. Iniţial a fost anunţat un incendiu la etajul 7. Ajunşi la locul intervenţiei au fost deplasate 4 autospeciale de stingere, 2 autoplatforme, 2 cisterne, inclusiv grupa operativa şi o autospecială pentru victime multiple, echipajul de terapie intensivă. Ajunşi la locul intervenţiei, incendiul se manifesta cu flacăra pe o tubulatură de aer la etajul 7. Din nefericire, acesta s-a extins la etajul 8, inclusiv la etajul 4 şi 3. Nu au fost victime înregistrate la incendiul din Tătăraşi. Cauza producerii incendiului este în curs de stabilire”, au transmis reprezentanţii ISU Iaşi.

UPDATE: „Din incendiul de la Green Park au suferit 3 persoane un atac de panică care au fost asistate, în vârstă de 12, 35, 36 ani, au rămas la locul intervenţiei”, a transmis prof. dr. Diana Cimpoeșu, şefa UPU SMURD Iaşi.

UPDATE 12.56: Vecinii menţionează faptul că un copil din imobil era singur acasă. A ieşit pe casa scării şi a început să strige după ajutor ca o priză ar fi luat foc.

UPDATE 11.36: Flăcările au izbucnit la etajele 5 și 6 în aceste momente.

UPDATE: Explozia urmată de deflagrație ar fi avut loc din cauza gazului, fiind miros de gaz în prealabil.

Ce au transmis reprezentanţii ISU Iaşi

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi au transmis faptul că incendiul a fost localizat la etajul 7, la o locuinţă de pe strada Fântânilor. Se deplasează doua autospeciale de stingere, 2 autoplatforme pentru salvarea de la înălţime, un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, un echipaj de prima intervenţie şi comanda, dar şi un echipaj de descărcare.

„Nu sunt anunțate victime. În aceste momente se evacuează persoanele din bloc. În sprijin se deplasează de asemenea două autospeciale de stingere și o autocisternă”, au transmis reprezentanţii ISU Iaşi.

Potrivit datelor de ultimă oră, incendiul s-ar fi extins și la un alt apartament de la etajul superior, dar și altele de la etajele inferioare.

Reprezentanții ISU recomandă o serie de reguli de acțiune în caz de incendiu

apelaţi numărul de urgenţă 112, furnizaţi date despre identitatea dumneavoastră, număr de telefon, adresa, eventuale puncte de reper şi indicii despre natura incendiului;

aşteptaţi confirmarea apelului şi gândiţi-vă că glumele vă vor afecta considerabil bugetul familiei;

dacă pentru salvarea unor persoane trebuie să treceţi prin încăperi incendiate, puneţi pe cap o pătură umedă;

deschideţi cu prudenţă uşile, deoarece afluxul rapid de aer, provoacă creşterea rapidă a flăcărilor;

prin încăperile cu fum dens deplasaţi-vă târâş sau aplecaţi;

strigaţi victimile (copiii de regulă se ascund sub paturi, în dulapuri etc.) găsiţi-i şi salvaţi-i;

dacă vi se aprinde îmbrăcămintea nu fugiţi, culcaţi-vă pe pământ şi rostogoliţi-vă;

asupra persoanelor cărora li s-a aprins îmbrăcămintea, puneţi o pătură sau orice altceva care-i pot acoperi etanş;

în cazul stingerii incendiului folosiţi stingătoare, apă, nisip, pământ etc.;

dacă arde o suprafaţă verticală, apa se aruncă de sus în jos;

lichidele incendiare se sting prin acoperire cu nisip, pământ, paturi, etc.;

la incendiile ce afectează instalaţiile electrice, se intervine numai după întreruperea sursei de energie;

ieşiţi din zona incendiată în direcţia dinspre care bate vântul;

aplicaţi pe părţile afectate pansament uscat şi curat şi prezentaţi-vă la punctele medicale

Verificarea de rutină înainte de culcare

Opriţi şi scoateţi din priză toate aparatele electrocasnice pe care nu le mai folosiţi (lăsaţi în priză doar aparatele care sunt destinate pentru a fi tot timpul în priză, de exemplu: frigidere, radio cu ceas, DVD player, video recorder şi alte aparate care au menţionat acest lucru în cartea tehnică).

Verificaţi dacă este oprit aragazul şi nu-l utilizaţi pentru a încălzi apartamentul pe timpul nopţii. Funcţionarea nesupravegheată a acestuia precum şi a altor dispozitive de încălzire cu gaze pe întreg parcursul nopţii, poate duce la consumarea oxigenului din apartament, existând riscul decesului prin asfixiere. Totodată lipsa oxigenului duce la stingerea flacării, la inundarea apartamentului cu gaz şi implicit la explozie dacă se aprinde un bec sau o ţigară, dacă se produce o scânteie electrică la sonerie, întreruptor, frigider etc.

Verificaţi dacă lumânările sunt stinse. Nu le lăsaţi aprinse atunci când vă duceţi la culcare.

Asiguraţi-vă că aţi stins ţigările, trabucurile sau pipele şi nu fumaţi în pat niciodată. Există riscul să adormiţi şi să daţi foc la aşternuturi.

Opriţi-vă pătura electrică (excepţie făcând atunci când aceasta este prevăzută cu termostat şi este destinată utilizării pe întreaga durată a nopţii).

Verificaţi dacă este liberă calea de evacuare şi asiguraţi-vă că aveţi puse la locul lor cheile de la uşă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024