În urmă cu puţin timp, la Institutul Matei Balş din Bucureşti a avut loc un incendiu la Pavilionul 5. Se pare că în urma incendiului 3 persoane au murit şi peste 120 de pacienţi cu COVID-19 au fost evacuaţi de urgenţă
S-a declanşat planul roşu de intervenţie. Nu se cunosc, momentan, datele incendiului. Conform lui Dr. Raed Arafat, incendiul a pornit de la parterul Pavilionului 5. Din câte se pare, apelul a fost realizat la 5.05, iar după 8 minute a ajuns primul echipaj de intervenție la fața locului. Când a văzut multitudinea incendiului, echipajul a anunțat necesitatea Planului Roșu de intervenție.
Ce spune Raed Arafat despre interventia la incendiu
Intr-o declarație de ultimă ora, Raed Arafat a oferit unele date despre intervenția la incendiu. Inițial se credea că vorbim despre 3 morți, dar persoana care a fost resuscitată a murit și ea. Medicul spune că nu mai sunt răniți în afara de cele prezentate:
În primul rând vreau să transmit condoleanţe familiilor pacienţilor care au murit! Vorbim despre 4 persoane, trei găsite carbonizate şi unul care nu a mai putut fi resuscitat. la ora 5.05 apelul la 112, 5.13 minute a fost primul echipaj. La 5.14 minute a fost declanşat planul roşu. Mai multe forţe din partea ISU, Floreasca, SAJ, şi din partea Poliţiei şi Jandarmeriei. De la început au fost informaţi domnul priministru şi ministru al Sănătăţii. La centrul de coordonare se afla domnul ministru Bode care este în legătură cu noi.
La început o să dau cuvântul comandantuui intervenţiei care o să vă explice ce a fost găsit aici iar apoi coordonatorul pe partea medicală
Ce a spus colonelul Șchiopu, cel care a dirijat intervenția
Colonelul ISU, Șchiopu, cel care a dirijat intervenția echipajelor SMURD-ISU a explicat că la fața locului s-a intervenit rapid și că planul roșu a fost declanșat imediat după ce situația a fost evaluata, iar incendiul a fost lichidat:
Colonel Schiopu. Primul apel 5.05, primul echipaj 5.13. A constatat că avem flacăra deschisă pe aproximativ 120 mp. Erau degajări mari de fum şi cu posibilităţi reale de extindere. S-au alcătuit echipe de căutare salvare. Am reuşit să lichidăm incendiul şi să evacuăm clădirea. În afară de cele 4 persoane decedate, celelalte sunt transportate către echipajele de prim ajutor. a explicat colonelul Șchiopu.
Ce a spus medicul Opriță, coordonatorul medical la incendiu
După declarațiile făcute de dr. Raed Arafat și colonelul Șchiopu, cel care a fost coordonatorul medical la interventie, dr. Opriță, a vorbit despre situația pacienților care au supraviețuit:
Am coordonat din punct de vedere medical. 38 echipaje de prim ajutor, 7 echipaje de terapie intensivă mobilă. Prin declanşarea planului roşu au fost mobilizaţi 100 de medici şi asistente suplimentar. Erau pregătite să intervină în orice moment dacă situația o cerea. Din cadrul spitalului au fost evacutate peste 100 de persoane. In aceste momente am redirecționat un număr de 44 de pacienți către spitalele Floreasca, Pantelimon dar si Spitalul Universitar. Restul persoanelor evacuate sunt deja transferate la alte pavilioane din cadrul Institutului Matei Balș.
Ce spune ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu
Într-o intervenţie la faţa locului, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a explicat că mai mulţi pacienţi au fost deja transferaţi la alte spitale iar evaluarea pacienţilor este în plină desfăşurare. În altă ordine de idei, ministru spune că este o reală problemă pentru că vorbim despre cea mai finanţata unitate medicală din România. Situaţia este incă dinamică:
Pacienţii sunt evaluaţi. Până acum au fost transferaţi la „Victor Babeş” patru pacienţi. După informaţiile mele, cu siguranţă vor fi şi alte transferuri. Pacienţii sunt evaluaţi în acest moment în camera de gardă la „Matei Balş”. Este clar că este o problemă şi vorbim despre institutul cel mai bine finanţat din această ţară.
Incendiul s-a produs la doar câteva luni după tragedia de la Piatra Neamț
Incendiul de la Matei Balș s-a produs la doar câteva luni după tragedia de la Spitalul de Urgențe Neamț. La acea dată mai multe persoane și-au pierdut viața după ce spitalul a luat foc din cauza unei defecţiuni. Incendiul a izbucnit la secţia de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. În urma tragediei au murit, iniţial, 10 persoane, alte 7 fiind rănite. Pe parcusul săptămânilor care au urmat, încet au început să se stingă din viaţă şi alte persoane care au fost rănite. Persoanele afectate de incendiu au fost transferate, 5 la Spitalul Mobil de la Leţcani, o persoană la Pașcani şi medicul erou, Cătălin Denciu a fost transferat de urgenţă la un spital din Belgia. Medicul suferise răni pe peşte 75% din suprafaţa corporală iar colegii acestuia nu au putut să îl trateze în România din lipsa echipamentulu ide specialitate.