Incendiul de mari proporții care a devastat insula portugheză Madeira timp de 12 zile, afectând aproximativ 5.000 de hectare de vegetație, dar fără a cauza victime umane sau daune materiale semnificative, a fost declarat complet „controlat” luni de către serviciile de urgență, informează AFP, citat de Agerpres.
„Nu putem afirma încă în mod oficial că incendiul a fost complet stins, deoarece amploarea sa a fost considerabilă și ar putea exista încă focare izolate,” a explicat Antonio Nunes, directorul Serviciului regional de protecție civilă, într-o declarație pentru agenția de presă Lusa. „Cu toate acestea, el este acum sub control total.”
Încetinirea avansului flăcărilor a fost semnificativă datorită intervenției a două avioane spaniole de stingere a incendiilor, care au sosit joi în cadrul Mecanismului european de protecție civilă, activat la cererea Portugaliei.
Sâmbătă, președintele guvernului regional, Miguel Albuquerque, a anunțat că focarele active au fost „considerabil reduse.”
Incendiu de vegetaţie pe insula portugheză Madeira
Incendiul a izbucnit pe 14 august în comuna Ribeira Brava și s-a extins rapid în localitățile învecinate Camara de Lobos și Ponta do Sol, situate pe coasta sudică a insulei, la vest de capitala Funchal.
Conform celei mai recente evaluări de la observatorul european Copernicus (EMS), incendiul a distrus o suprafață de 5.045 de hectare, înainte de a-și pierde din intensitate pe măsură ce a ajuns la altitudinile înalte din centrul insulei Madeira.
Autoritățile locale au confirmat că nu au fost înregistrate victime și nici o locuință nu a fost distrusă.
Majoritatea vegetației arse era compusă din „tufișuri și plante exotice de mică valoare,” iar nucleul pădurii de lauri din Madeira, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO, a fost protejat de flăcări, a declarat Manuel Filipe, directorul Institutului pentru păduri și conservarea naturii din Madeira, pentru AFP.
Cunoscută sub numele de „Perla Atlanticului” și situată la aproximativ 500 de kilometri de coasta marocană, Insula Madeira atrage anual mii de turiști datorită peisajelor sale vulcanice spectaculoase și climei sale blânde.