Prima pagină » International » Incendiu de proporții în California. Mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor
Incendiu de proporții în California. Mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor

Incendiu de proporții în California. Mii de persoane au fost evacuate din calea flăcărilor

26 iul. 2024, 12:00,
BZI.ro, în International

Pompierii din California se confruntă joi, 25 iulie, cu un incendiu devastator, care a forțat evacuarea a peste 3.500 de persoane și se extinde rapid, conform autorităților locale, citate de AFP.

Incendiul a izbucnit miercuri seara în nordul statului, pe fondul unui nou val de căldură. În mai puțin de 24 de ore, flăcările au mistuit deja aproximativ 290 km² de vegetație.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că incendiul a dus la evacuarea a „peste 3.500 de persoane”. Flăcările amenință orășelul Chico, situat la aproximativ trei ore de mers cu mașina la nord de San Francisco.

Peste 1.150 de pompieri se luptă să stingă incendiul, care este izolat în proporție de doar 3%, potrivit agenției CalFire.

Oregon se luptă cu un megaincendiu

Incendiul amintește de tragedia din 2018, când orașul Paradise, situat la doar douăzeci de kilometri de Chico, a fost distrus de un incendiu violent care a cauzat moartea a 85 de persoane.

Se pare că incendiul a fost provocat intenționat: un suspect a fost arestat joi dimineață și plasat în arest preventiv, conform procuraturii locale.

Oregon se confruntă și el cu un megaincendiu, cel mai mare din țară, care a devastat peste 1.080 km² de pădure și a dus la evacuări în zonele rurale. Flăcările produc coloane de fum care afectează calitatea aerului până în Idaho, statul vecin.

Incendiile afectează și vestul Canadei, unde o parte din orașul turistic Jasper a fost distrusă.

Încălzirea globală contribuie la frecvența fenomenelor meteorologice extreme în vestul Americii de Nord.

La mijlocul lunii iulie, guvernatorul Newsom a avertizat despre un sezon de incendii „foarte activ”, după doi ani de răgaz, datorat iernilor umede care au permis vegetației să crească și să servească drept combustibil când s-a uscat.

Până la jumătatea lunii iulie, incendiile forestiere au devastat 840 km² de la începutul anului, comparativ cu o medie de 156 km² în aceeași perioadă a ultimilor cinci ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *