Prima pagină » International » Incendiile de vegetaţie au reînceput în anul 2021, în Australia

Incendiile de vegetaţie au reînceput în anul 2021, în Australia

04 ian. 2021, 10:29,
Elena Nicoleta BUJOR în International

O serie de incendii devastatoare au ameninţat luni, 4 ianuarie 2020, vieţile şi locuinţele unora din cetăţenii statului Western Australia (Australia de Vest). În capitala statului Perth au fost emise mai multe avertizări, potrivit informaţiilor furnizate de Xinhua.

Departamentul Serviciilor de Pompieri şi de Urgenţă (DFES) a transmis avertizări ce au valabilitate pentru suburbiile Spectacles, Orelia, Medina, Naval Base, Postans, Kwinana Beach şi Hope Valley din oraşul Kwinana.

Un depozit de deşeuri a fost afectat de flăcări

Un depozit de deşeuri industriale a fost cuprins de flăcări. În urma incendiului izbucnit s-au emanat vapori periculoşi despre care autorităţile susţin cu teama că ar putea reprezenta o ameninţare la adresa sănătăţii publice.

Cetăţenii care aveau posibilitatea să se mute pentru o perioadă li s-a recomandat să evacueze zona, însă localnicii aflaţi pe traiectoria imediată a incendiului din sudul capitalei Perth au fost sfătuiţi să se adăpostească.

„Este prea târziu pentru a pleca; plecarea acum ar fi mortală. Fumul periculos este prezent în aer din cauza unui incendiu la o groapă de gunoi”, a indicat DFES într-un comunicat emis.

„Oamenii din zonă ar trebui să rămână înăuntru, să se ferească de fum sau de vapori, cu uşile şi ferestrele închise. De asemenea, aparatele de aer condiţionat ar trebui oprite”, a precizat DFES.

Localnicii din zonele învecinate li s-a solicitat să fie vigilenţi şi să acţioneze întocmai dacă situaţia incendiilor active la sud şi sud-est de zona metropolitană a oraşului Perth se agravează în mod vizibil.

Intervenţiile de urgenţă a pompierilor sunt îngreunate de condiţiile meteo nefavorabile, o avertizare meteorologică fiind emisă în acest sens pentru unele zone din Perth Metropolitan şi Great Southern.

Biroul de Meteorologie (BoM) a prognozat viteze ale vântului în perioada imediat următoare de 50 până la 60 km/oră, în medie, cu rafale de până la 90 km/oră, considerate periculoase.

Aproximativ 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate

Nu mai puțin de 3 miliarde de animale au decedat sau au fost smutate din cauza incendiilor de vegetaţie fără precedent care au acaparat Australia în perioada 2019 – 2020. Potrivit unui studiu publicat marţi, 28 iulie 2020, autorii aduc în discuție că este „cea mai gravă catastrofă pentru faună din istoria modernă”, informează AFP.

Acest studiu de amploare, la baza căruia au stat cei mai renumiți cercetători de la mai multe universităţi din Australia, a avansat teoria potrivit căreia 143 de milioane de mamifere au fost afectate de această criză, între care 2,46 miliarde de reptile, 180 de milioane de păsări şi 51 de milioane de broaşte.

Studiul nu precizează cu exactitate numărul animalelor ucise, dar perspectivele pentru exemplarele care au scăpat din calea flăcărilor „nu sunt probabil prea grozave” din cauza penuriei de hrană, de adăposturi şi de protecţie în faţa prădătorilor lor, a explicat Chris Dickman, unul dintre autorii cercetării.

Incendiile de vegetaţie din Australia, care se produc în fiecare an la sfârşitul verii australe, dar care au fost dextrem de virulente şi au durat mai multe luni în perioada anilor 2019-2020, au devastat 115.000 de kilometri pătraţi, o zonă de trei ori mai mare decât suprafaţa Olandei, şi au făcut 30 de victime omeneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025