Prima pagină » International » Incendiile continuă în California. Elicopterele militare au evacuat zeci de persoane
Incendiile continuă în California. Elicopterele militare au evacuat zeci de persoane

Incendiile continuă în California. Elicopterele militare au evacuat zeci de persoane

06 sept. 2020, 15:46,
Elena Nicoleta BUJOR în International

Elicopterele militare și pompierii din California au evacuat nu mai puțin de 63 de oameni din cauza incendiilor din zona lacului de acumulare Mammoth Pool din Parcul Naţional Forestier Sierra. Măsurile au fost luate din cauza incediilor devastatoare. Din rândul celor evacuați, două persoane au suferit răni grave, iar alte 10 care prezentau răni moderate.

„Aparatele de zbor au plecat din nou pentru a continua operaţiunile de salvare. Numărul persoanelor rămase în acea zonă nu este cunoscut”, au spus pompierii militari.

Biroul şerifului din districtul Madera a menționat pe pagina de socialiare Facebook că mai mult de 150 de persoane au rămas izolate în acea zonă foarte populară. Oamenii legii le recomandă turiștilor să evite pe cât posibil regiunea afectată de incendii.

Incendiul a izbucnit vineri, 4 septembrie 2020, pe un teren accidentat, în contextul în care statul american California se confruntă în acest weekend cu un nou val de temperaturi extrem de mari. Peste 600.000 de hectare de pădure au fost deja distruse în acea regiune de mai multe focare, care au provocat evacuarea a zeci de mii de persoane la jumătatea lunii august.

Incendiile de vegetaţie continuă în California. Avertizare, fără precedent, de tornadă de foc

Incendiile de vegetație continuă în California. Un incendiu puternic de vegetaţie ce a izbucnit în California de Nord de patru zile a condus la formarea unor coloane circulare de flăcări. Astfel, meteorologii au emis sâmbătă o avertizare, fără precedent, de tornade de foc, informează luni agenţia DPA.

”Pentru noi a fost o premieră”, a declarat Shane Snyder de la Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS) din oraşul Reno, care a emis avertizarea sâmbătă după-amiază, 15 august 2020.

Zeci de videoclipuri au fost publicate de martori pe reţelele de socializare. În acestea sunt ilustrate formaţiuni asemănătoare unor tornade în apropierea incendiului Loyalton, care a izbucnit vineri seară, 14 august 2020, în Pădurea Naţională Tahoe, situată lângă graniţa dintre statele California şi Nevada.

Până duminică dimineaţă, 16 august 2020, incendiul s-a extins extrem de rapid pe mai bine de 8.000 de hectare.

”Resursele noastre de la sol se confruntă cu un incendiu de natură extremă, teren accidentat şi temperaturi ridicate”, a declarat Joe Flannery din cadrul biroului de relaţii publice al pădurii naţionale.

Conform datelor radar, „sâmbătă au existat cel puţin patru evenimente de circulaţie anticiclonică distinctă asociate cu incendiul. Una dintre aceste formaţiuni a fost activă timp de peste o oră şi s-a deplasat pe o distanţă de aproximativ 6,5 kilometri, după cum a precizat meteorologul.”, a precizat pe Twitter Evan Bentley, meteorolog specializat în vreme severă la centrul de predicţie a furtunilor al NWS.

Vreme extremă în California. Ce a provocat tornada de foc

Tornada de foc a provocat extinderea rapidă a focului pe mii de hectare şi o intensitate ridicată a arderii. Tornadele de foc sunt extrem de rare, însă au mai fost consemnate în perioada anterioară în California.

„Un vortex care a afectat oraşul Redding în timpul incendiului Carr din iulie 2018 a avut un diametru de aproximativ 300 de metri şi a atins viteze de 200-260 kilometri la oră, echivalent cu o tornadă de nivelul EF-3 pe scara Fujita prevăzută cu cinci trepte”, conform Departamentului Forestier şi de Protecţie împotriva Incendiilor din California (Cal Fire). Tornadă de foc a răpus un pompier care se îndrepta spre un cartier cuprins de flăcări, se arată în concluzia investigaţiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *