@ Conf. dr. Cristina Gavrilovici a obtinut un loc in comisia care va decide soarta doctorilor in urmatorii ani @ Sora controversatului medic Adrian Covic, cercetat pentru fapte de coruptie, a avut o ascensiune fulminanta @ Aceasta a fost sprijinita puternic de rectorul universitatii
Ieri, s-au finalizat alegerile la Colegiul Medicilor din Iasi. 22 de medici si-au depus candidatura pentru a deveni membru al comisiei de disciplina din cadrul Colegiului Medicilor, comisie care „judeca” doctorii acuzati de malpraxis. Dupa numararea voturilor, 9 medici au reusit sa intre in comisie. Asta, dupa al doilea tur de scrutin, deoarece medicii nu s-au inghesuit la urne in primul tur. Unul dintre medicii care va face parte din grupul celor noua este conf. dr. Cristina Gavrilovici, nimeni alta decat sora prof. dr. Adrian Covic, prorector la Universitatea de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” din Iasi, cercetat de DNA pentru savarsirea infractiunii de luare de mita.
Totodata, Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca ani de zile, medicul Adrian Covic s-a aflat in incompatibilitate, pentru ca incasa sume fabuloase de la mai multe societati comerciale, aflate in contract de furnizare servicii medicale sau medicamente cu Spitalul „Dr. C. I. Parhon” din Iasi, in perioada in care a fost manager. De asemenea, medicul pediatru Cristina Gavrilovici este fiica prof. dr. Mircea Covic si prof. dr Maria Covic, ambii pensionari.
Ceilalti opt medici care fac parte din comisia de disciplina sunt: prof. dr. Ioana Grigoras, presedintele Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa” si sefa Sectiei de Anestezie si Terapie Intensiva de la Institutul Regional de Oncologie (IRO); prof. dr. Gabriel Dimofte, chirurg si director medical la IRO; dr. Marius Dabija, seful Clinicii de Neurochirurgie II din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu” (Neurochirurgie); dr. Aurel Condrea, dr. Razvan Miftode, dr. Mariana Bunescu, dr. Maria Ionita, toti medici de familie. Cele mai multe voturi a obtinut prof.dr. Ioana Grigoras, 205, iar cele mai putine au fost acordate medicilor de la obstetrica-ginecologie: dr. Bogdan Doroftei – 56, director medical la Maternitatea „Cuza Voda”; dr. Dragos Nemescu – 45, dr. Razvan Socolov – 83.
Citeste si : Cel mai bogat medic a intrat pe mana procurorilor. DNA a pregatit ordonanta
Avansare fulminanta a surorii, cu sprijinul rectorului
Cristina Gavrilovici este medic pediatru la Spitalul „Sf. Maria” din Iasi. De cand a fost luata sub aripa protectoare a prof. dr. Vasile Astarastoae, ex-rector la UMF, ex-sef la Institutul de Medicina Legala, ex-presedintele Colegiului Medicilor din Romania si din Iasi, in prezent condamnat la 2 ani de inchisoare cu suspendare pentru trucarea licitatiei pentru platforma de e-learning a universitatii, ascensiunea acesteia a fost de neoprit. Intr-o perioada scurta de timp, sora prorectorului a ajuns conferentiar universitar.
Mai mult, fostul rector Astarastoae a avut grija ca fiica medicilor Covic sa aiba functii de conducere in cadrul Disciplinei de bioetica, unde a primit si gradele didactice. Aceasta a fost si presedintele Comisiei de Etica Cercetarii. Ani de zile, toti cei patru membri ai familiei Covic au lucrat la UMF Iasi.
Tatal, Mircea Covic, a fost profesor la Disciplina de genetica medicala, apoi cancelar la universitate; mama, Maria Covic, a fost sefa Clincii medicale de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, unitate medicala condusa ani de zile de fiu, Adrian Covic. In acelasi timp, fiul era si seful Centrului de Dializa si Transplant. Controversatul medic Adrian Covic a starnit un scandal imens in randul cadrelor didactice de la UMF Iasi cand la varsta de 37 ani a fost promovat la functia de profesor. De-a lungul anilor, Adrian Covic a fost si prodecan la Facultatea de Medicina.
Prorectorul Covic, milionar in euro
Adrian Covic este unul dintre medicii care castiga venituri fabuloase. Conform declaratiei de avere, in anul 2016, medicul afacerist Covic a incasat 732.908 lei, o suma colosala pentru foarte multi dintre colegii lui. De la UMF Iasi a obtinut din salarii 160.245 lei, iar de la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, unde este medic, a incasat 24.864 lei. Tot pe parcursul anului trecut, dr. Covic a obtinut din salarii 327.537 lei de la firma Fresenius Nephrocare Romania SRL si inca 54.674 lei de la Nefrocare MS SRL. Din activitatea profesionala a mai strans suma de 165.588 lei. Medicul cercetat pentru luare de mita a reusit sa puna si bani deoparte. La doua banci comerciale din Iasi, prorectorul Adrian Covic a depus suma de 977.963 lei, 264.161 euro,107.283 dolari americani.
In anul 2006, ca manager la Spitalul „Dr. C. I. Parhon”, medicul a semnat cu firmele Fresenius Medical Care Romania si Fresenius Nefrocare Romania peste o suta de contracte comerciale si zeci de acte aditionale in valoare de 1.190.000 euro si, ulterior, atat el, cat si sotia, si mama sa au fost „recompensati” de cele doua societati comerciale. Pe mama sa, dr. Maria Covic, pensionara, a angajat-o pe o functie similara, recompensand-o la fel de bine, iar sotia sa, asistenta medicala Adina Covic, a fost angajata de aceleasi societati pe un post de operator date.
Printre firmele de la care prorectorul Adrian Covic a incasat bani se numara Paraxel International, Novartis Pharma Service, Amgen Romania SRL, societati comerciale care furnizeaza aparatura, medicamente si servicii medicale spitalelor iesene.