Local

Incendiar: peste zece persoane, acuzate de procurorii DIICOT! Scandalul a izbucnit în urma unor percheziții!

Publicat: 14 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incendiar peste zece persoane acuzate de procurorii DIICOT Scandalul a izbucnit în urma unor percheziții

Membrii unei rețele care se ocupa cu tragerea unor „țepe” au fost trimiși în judecată. Procurorii DIICOT afirmă că cei 15 ar fi prejudiciat 15 firme. „Gaura” se ridică la aproximativ 2,5 milioane de lei

Peste zece persoane au fost trimise ieri în judecată de procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iași.
Astfel, Dumitru Cămășoiu, Adrian Roșianu, Niculae Zanfir, Marian Gabriel Fereșteanu, Ionel Ciocîrlan, Marin Bătăiosu, Lucian Manafu, Iulian Cristian Dobre, Constantin Dumitru, Liviu Paul Apati Urugiuc, Ilie Cristinel Gîju, Doina Gioancăș, Ionel Anechiței, Ionel Ciprian Blaga și Ionuț Gafița sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat.
Printre părțile vătămate se regăsesc 15 companii, precum SC Ald Automotive SRL, SC Arabesque SRL, SC RCI Leasing România IFN SA, SC Rompetrol Downstream SRL sau SC Porsche Leasing România IFN SA.
Acum, urmează ca Tribunalul Iași să stabilească un prim termen de judecată, după care magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

Pagubă de peste două milioane de lei

În urmă cu câteva luni, anchetatorii DIICOT au efectuat 18 percheziții în Iași, Târgu Neamț, Constanța, Giurgiu, București și Argeș, pentru destructurarea unui grup infracțional, specializat în înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.
Potrivit procurorilor DIICOT, rețeaua a acționat în perioada 2017 – 2018, inducând în eroare patronii mai multor firme, ca să obțină diverse mărfuri achitate cu bilete la ordin, pentru care nu exista acoperire sub forma disponibilului în cont.
Oamenii legii au susținut că, prin activitatea infracțională, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproximativ 2.500.000 de lei.

„Ca mod de operare s-a reținut faptul că membrii grupului infracțional au utilizat în calitate de vehicul infracțional o societate comercială, iar, pentru a evita o eventuală răspundere penală, au recrutat persoane de condiție socială modestă, care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să preia rolul de asociat și administrator al acestei firme. Controlul efectiv asupra firmei s-a realizat în baza unor procuri acordate membrilor grupării, utilizate pentru a-și justifica calitatea de reprezentant al firmei, la comiterea actelor de înșelăciune”, au precizat anchetatorii ieșeni.

Potrivit acestora, înainte de începerea propriu-zisă a activității infracționale, membrii grupului s-au preocupat de obținerea unor bilete la ordin și închirierea unui spațiu în municipiul Iași, unde să fie depozitate bunurile obținute din înșelăciune.

„Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, cartele SIM, laptopuri, bani, documente contabile și alte acte care atestă activitatea infracțională“, au încheiat procurorii DIICOT Iași.

Adauga un comentariu