Chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai iubiţi bucătari de la noi, îţi vine în ajutor de Crăciun şi îţi recomandă să găteşti această reţetă de cozonac. Pufos şi aromat, acest cozonac nu trebuie să lipsească de pe masa ta, motiv pentru care îţi recomandăm să-l prepari cu încredere.
Ingrediente necesare:
1 kg făină
250 gr zahăr
450gr lapte
5 ouă
60 gr drojdie
300 gr unt Belgian
500gr nuca
200gr rahat
150 gr ciocolată belgiană
30gr portocală confiată
30 gr coajă de lămâie
Mod de preparare cozonac de Crăciun:
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte şi trei linguri cu făină şi se lasă compoziţia să crească la cald până îşi dublează volumul. Laptele se fierbe împreună cu zaharul, apoi se amesteca până se dizolvă. Gălbenuşurile se freaca cu praful de sare. Punem făina într-un vas şi turnăm pe rând, amestecând: gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiata. Frământăm bine până obţinem un aluat omogen, consistent şi elastic.
Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră. Luam apoi o bucată de aluat, o intindem bine, punem peste crema de nuci cu ciocolata belgiana, rahat si stafide si o rulam. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ doua ore. Când aluatul a crescut dam tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.