Prima pagină » Titlurile zilei » Încasări-record din parcările publice cu plată din Iași! Un proprietar din cartierul Mircea cel Bătrân a ajuns să plătească 110 euro/lună pentru un loc în fața blocului

Încasări-record din parcările publice cu plată din Iași! Un proprietar din cartierul Mircea cel Bătrân a ajuns să plătească 110 euro/lună pentru un loc în fața blocului

13 ian. 2023, 02:00, 21 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Municipalitatea a înregistrat, în 2022, încasări-record din parcările publice. În visteria primăriei au intrat, anul trecut, 11,4 milioane de lei. Edilii au de gând să găsească și alte amplasamente pentru locuri suplimentare. În 4 ani, parcările cu plată și cele rezidențiale au generat un venit de 5,5 milioane de euro

Parcările publice cu plată din Iași aduc bani serioși în conturile municipalității ieșene. Pe parcursul anului 2022, municipalitatea a încasat 2,9 milioane de lei de pe urma celor aproximativ 1.000 de locuri de parcare din cadrul parcărilor publice amplasate în oraș. Din parcările de reședință, primăria a reușit să obțină 6,3 milioane de lei, cu 1,5 milioane de lei mai mult față de anul 2021. În ultimul an, încasările sunt într-o creștere considerabilă față de anii precedenți.

Marian Nistor, seful Serviciului Administrare Parcari Iasi

Marian Nistor, șeful Serviciului Administrare Parcări din cadrul Primăriei Municipiului Iași face un apel la buna credință a cetățenilor și de conștientizare în ceea ce privește achitarea contravalorii timpului de staționare din parcările cu plată din Iași

Încasări-record din parcările publice cu plată din Iași

Parcometru

În 2023 vor fi achiziționate 14 noi parcometre

Pe parcursul anului 2022, Primăria Municipiului Iași a încasat nu mai puțin de 2,9 milioane de lei de pe urma celor aproximativ 1.000 de locuri de parcare din cadrul parcărilor publice amplasate în oraș. Comparativ cu anul 2021, când în visteria bugetului local au intrat 2,8 milioane de lei, încasările au crescut cu 100.000 de lei, doar în ceea ce privește locurile de parcare cu plată din Iași.

În plin an de pandemie, municipalitatea ieșeană a avut și atunci încasări mari, astfel, în anul 2020, nu mai puțin de 2 milioane de lei au intrat în bugetul local datorită locurilor de parcare publice cu plată. Din momentul în care au fost montate parcometrele (n.r. – aparatele de taxare aflate în parcările publice) pentru taxarea electronică a timpului de parcare, încasările primăriei au crescut considerabil. Astfel, în anul 2019, atunci când au început să fie amplasate aparatele de taxare, primăria a încasat un total de 976.000 de lei, cu 238.000 de lei mai mult decât în anul 2018. Anul acesta vor fi cumpărate alte 14 parcometre.

„Anul acesta vor fi achiziționate 14 noi parcometre și două noi rastele pentru biciclete. Acestea vor fi amplasate, cel mai probabil, în zonele cele mai aglomerate ale orașului”, a precizat Marian Nistor, șef al Serviciului Administrare Parcări.

Ieșenii care nu plătesc perioada de staționare din parcările publice cu plată sunt sancționați cu amendă, conform legii. Astfel, în fiecare zi sunt aplicate, în medie, 20 de sancțiuni.

„Vrem să îi facem pe cetățeni să înțeleagă și mai ales să conștientizeze faptul că orice serviciu se plătește. Parcarea autoturismului în zona centrală și aglomerată se plătește”, a mai transmis Marian Nistor.

Rastel pentru biciclete

Municipalitatea va mai achiziționa 2 rastele pentru biciclete anul acesta

Încasări-record pe urma contractelor de închiriere a locurilor de parcare

Parcare zona rezidentiala

Un ieșean din cartierul Mircea cel Bătrân din Iași, plătește 110 euro pe lună pentru locul de parcare din fața blocului

Primăria a organizat mai multe licitații legate de închirierea mai multor locuri de parcare aflate în zonele rezidențiale ale orașului. Astfel, pentru cele 1.200 de locuri, în anul 2022, municipalitatea a încasat 6,3 milioane de lei, cu 1,5 milioane de lei mai mult față de anul 2021. Cel mai bănos contract a fost semnat cu un ieșean din cartierul Mircea cel Bătrân, care a bătut palma pentru suma de 550 de lei, adică 110 de euro, achitată în fiecare lună. Contractele de închiriere ale locurilor de parcare din zonele rezidențiale ce au fost încheiate în anul 2020 au adus în visteria bugetului local nu mai puțin de 4,5 milioane de lei, cu un milion de lei mai mult, raportat la încasările din anul 2019.

În 4 ani, doar contravaloarea contractelor încheiate pentru parcările din zonele rezidențiale au adus 19,1 milioane de lei, aproape 4 milioane de euro, în buget. Recent, Primăria Municipiului Iași a anunțat proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal Iași, strada Mușatini, nr. 57, în vederea construirii unei parcări supraterane, cu un regim de înălțime de trei etaje și terasă. Anul 2022 a adus, în bugetul local al municipalității ieșene, încasări-record din locurile de parcare publice cu plată și de reședință.

În total, în perioada anilor 2019-2022, primăria a încasat 27,8 milioane de lei, aproape 5,5 milioane de euro.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • Parcarile ar trebui sa fie gratis. Orasul este al oamenilor, nu al primarului.

  • Parcometrele primăriei sunt de tot rahatul, au o procedură greoaie de plată, instrucțiunile nu se înțeleg, uitați-vă cum stau oamenii adunați lângă un astfel de aparat și-și dau cu părerea. Dacă reușești să plătești la ele dai 5 lei/oră dar dacă nu reușești ești nevoit să plătești cu SMS la un preț de 1,10 eur+tva /oră, golănie cât casa. Incompetența primăriei.

  • Jaf la drumul mare. La Bucuresti costa 50 de lei pe an, nu 100-160-220 de lei pe luna. Tot timpul locul de parcare este ocupat, oricine are voie sa stea pe locul tau pana la ora 16. Iar cand se face ora 16, vine careva sa isi mute masina de buna voie? Nu, indiferent daca ninge, ploua, e furtuna, tu cobori, suni cetateanul – daca a lasat numar in parbriz, pentru ca unii parcheaza fara sa lase numar – si te rogi de el sa vina sa mute masina ca sa ajungi si tu acasa linistit dupa servici. Bine, asta daca ai telefonul la tine, sau esti dispus sa cheltui bani cu apelurile la necunoscuti.

  • La licitatiile pentru parcare, a licitat un cetatean direct 100 de lei, dar nu il cunostea nimeni pe acel cetatean, si nici nu a luat nici un loc in final. Posibil ca a fost pus ca sa ridice pretul. In weekend, acelasi program – pana la ora 16 poate parca oricine – ca asa e contractul, nu au avut in vedere ca exista si weekenduri. Daca ai treaba ziua acasa, nu poti folosi locul tau. Vineri sau in alte zile in care vii mai devreme de la servici, iar nu poti muta pe cel care iti ocupa locul. Foarte des cel care sta pe locul tau, e blocat de alt meltean – si incepi sa te transformi in centralista telefonica sa ii muti. Placuta cu locul de parcare o platesti si o faci tu, inclusiv cu prinderea, dar altii o rup… Sper sa primeasca si domnul Nistor ce a oferit celor care platesc o gramada de bani si nu isi pot folosi pe deplin locul. Sumele ar trebui scazute pentru perioada in care nu poti parca pe locul tau, de la 8 la 16 – inainte se platea pentru folosinta deplina, astfel parcarea de la Iasi s-a scumpit foarte mult de cand au introdus obligatia asta. Cred ca este una dintre cele mai scumpe parcari din tara, comparativ cu a-ti cumpara un loc de parcare cu 3.000 de euro, dar la care sa nu ai acces 24/24.

  • Bătaie de joc si cu locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilitati . Pentru un certificat de handicap pe 2 ani trebuie sa depun de 3 ori fix aceleași acte pe parcursul celor 2 ani de valabilitate a certificatului. Stau toți în birou în loc să iasă pe teren sa vada situațiile pe care le presupun a fi fraude cu locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilitati . Aduna hârtii sa faca rost de arhivă, de maculatură. In loc sa progreseze cu digitalizarea au regresat … vai de capul lui manager de la parcări. RUȘINE !

  • Lângă rambleul caii ferate-de la piata cug până la în canta, de ce nu faceți parcări???Autorizați toate construcțiile de la blocuri, buticuri, vulcanizări etc , dar parcări amenajate nu?De ce nu faceți precum la Cluj?????

  • Furt pe față.

    E bine că ne arătați cine ne bagă mâna în buzunar din Primăria Iași. Putem să facem o sesizare la Curtea de Conturi sau chiar în justiție. Spun asta deoarece anul ăsta pe 03.01.2023 am scos abonament pentru o lună pentru o parcare publică. Fac asta de 2 ani. Abonamentul ar fi fost corect sa fie eliberat pe 03 a lunii. Nu. A fost eliberat pe 01.01.2023. Deci două zile furate. La 30 de abonamente sunt 60 de zile furate de la oameni ca mine. Dar dacă sunt 165 de oameni care au scos abonamente? Un an de parcare plătit și furat de Primăria Iași. Așa se explică rezultatele excepționale ale celor de la Parcări. Sau nu…

  • sclavie moderna

    Ce se face cu banii incasati ? La fel ca la piete si alte firme la primariei, veniturile sint pentru a plati salarii si bonusuri pentru acesti banditi. Care e cistigul cetateanului pentru ca exista parcari cu plata ? Pe cele ale banditilor le inteleg. Iesenii sint jupuiti pt salariile si primele unor banditi. …

  • PERFECTA DREPTATE AI MIHNEA, LA IASI, IN CARTIERUL GALATA, SUNT LOCURI DE PARCARE ALE CAROR PROPRITARI NU MAI LOCUIEC IN ZONA, RESPECTIC STR. CRISULUI NR.3, IAR LOCURILE DE PARCARE SUNT SUPRAINCHIRIATE DE CATRE PROPRIETARI , E O FIRMA DE INSTALATII CENTRALE TERMICE CARE OCUPA ABUZIV TOATE LOCURILE , AVAND TUPEUL SA-TI SPUNA CA NU AI VOIE SA PARCHEZI PE LOCURILE ALEA DEOARECE EI PLATESC CHIRIESUNT VREO 4 LOCURI DE GENUL ASTA. IAR CU INTERVALUL ORAR 8-16, AM AVUT SURPRIZA SA NU POT PARCA PANA LA ORA 16 PE LOCUL MEU, NU ESTE CORECT ASA CEVA!!!!!!!

  • XYZ, ASA ESTE CUNOSC SITUATIA, LOCUIESC IN ZONA, SA SE FACA VERIFICARI, PRIMARIA, POLITIA. CUOSC LOCURILE ALE CAROR PROPRIETARI NU MAI LOCUIESC IN ZONA SI SMECHERUL ALA DE LA INSTALATII OCUPA PESTE TOT CU MASINILE DE LA FIRMA

  • XYZ, ASA ESTE CUNOSC SITUATIA, LOCUIESC IN ZONA, SA SE FACA VERIFICARI, PRIMARIA, POLITIA. CUNOSC LOCURILE ALE CAROR PROPRIETARI NU MAI LOCUIESC IN ZONA SI SMECHERUL ALA DE LA INSTALATII OCUPA PESTE TOT CU MASINILE DE LA FIRMA

  • Scrie in contract ca in weekend si sarbatori legale nu e valabila faza cu 8,00-16,00 poate parca oricine.

  • Unde draq ati mai vazut in Europa parcari libere ? Peste tot se platesc ! Iar 100 euro pe luna , la Iasi , nu e exagerat ! Stiu cetateni din Dacia care platesc 630 lei pe luna pentru un loc de parcare . Atat a licitat !

  • Pentru handicap, legea e clara ! Nu face nimeni dupa capul lui….asta se cere in lege , si asa trebuie facut !

  • Nistore, mai ai curaj sa scoti capul in lume fiind cercetat de ANI si in curand si de DNA? Ai primit 20.000 de euro donatie? De la cine? De la matusa Tamara? Asa toti putem spune ca banii negri, mita sau alte foloase sunt donatii, fara alte elemente de identificare. Ca ai venituri de la arbitraj si nevasta-ta de solista pe la nunti si cumatrii , de ce nu le declarati? Faceti voluntariat?

  • la CTP, SALUBRIS, PARCARI etc veniturile sint utilizate in majoritate pentru a plati salariile de manageri de multinationale ale conducatorilor, primelor din consiliile de adminsitratie si bonusurile de performanta. Investitiile le face primaria din banii cetatenilor. Asta se traduce astfel : 1. Se infiinteaza o firma cu CL actionar unic si monopol pe serviciul respectiv. 2. Cetatenii sint jupuiti prin servicii scumpe si proaste. 3. Veniturile obtinute de aceste firme sint cheltuite majoritar pentru salarii, contracte inutile si pe ochi frumosi sau supraevaluate, prime de Craciun, Paste, vacante, deplasari in tari exotice, cursuri la mare sau la munte, bonurile pentru performanta prin care conducerea isi mareste semnificativ salariile si plata indemnizatiilor pentru membrii din CA-uri. CONCLUZIA : iesenii nu se aleg cu nimic, in schimb e pus la punct un sistem perfect de jupuit cetateanul. Vedeti mai atent fiecare din aceste firme . Exemplul cel mai bun e la Ecopiata, unde pt 4 piete infecte sint numiti o haita de trintori cind ar putea sa fie concesionat. La fel e si cu transportul sau parcarile. Pui automate si termini cu directori, sefi de birou etc. Sistemul e foarte bine pus la punct si atent studiat. sa nu credeti ca e pur intimplator.

  • Da domnule nistor ieșeni trebuie să fie conștiincoși să plătească cît mai mulți bani pentru avea puturile din primărie ce să ciordească –sub formă de diferite sporuri ––etc

  • Primaria a devenit o alta capusa in spinarea oamenilor

  • Plimbaretul pe jos

    Dar cei care parcheaza o zi intreaga pe „Oprirea interzisa”: Copu, Toma Cozma, str din fata colegiului Garabet Ibraileanu, prin centru prin spatele primariei, alte multele!!!! Politia doarme?
    Dar un pic de miscare? Nu mai face nimeni? Sau ziua merg cu automobilul (Dacie, BeMWeu) si seara ma dau la „fiare”?

  • Cea mai mare tâmpenie, parcările cu plată !!

  • Va otraviti singuri!!!!
    Dimineata…deschid fereastra sa mi aerisesc locuinta, dar in loc de aer proaspat, curat…un aer greu …innecacios…de benzina mi au iritat narile…locuinta mi s a aerisit cu nimic altceva decat cu gaze de esapament….
    Ma duc sa mi iau rufele de pe sarma…cu un parfum placut de benzina….
    Ies afara cu copiii in parc…un aer greoi, o poluare incat si copilul cel mare de 4 ani…imi zice…mami aerul pute…..
    Ca merg in Copou…ca merg in Botanica…poluarea a acaparat intreg orasul…
    Va imbolnaviti pe voi….imbolnaviti copiii vostri …
    Orasul e sufocat de masini…copiii din ce in ce mai bolnavi…nici nu va pasa…
    Ba vreti mai multe parcari..
    Am ales sa plec intr o tara in care sa nu mi nenorocesc copiii…
    Vai de sanatatea voastra….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024