Prima pagină » International » Încălzirea globală s-ar putea să nu se întâmple atât de repede pe cât s-a crezut. Care sunt explicațiile oamenilor de știință
Încălzirea globală s-ar putea să nu se întâmple atât de repede pe cât s-a crezut. Care sunt explicațiile oamenilor de știință

Încălzirea globală s-ar putea să nu se întâmple atât de repede pe cât s-a crezut. Care sunt explicațiile oamenilor de știință

19 nov. 2023, 20:02, 1 ,
în International

Plantele vor absorbi cu 20% mai mult dioxid de carbon decât se preconizează până la sfârșitul secolului, potrivit unui nou studiu, ceea ce sugerează că modelele climatice supraestimează viteza cu care se va încălzi planeta, potrivit publicației britanice The Telegraph.
Trinity College din Dublin a declarat că cercetarea sa a descris o „imagine neobișnuit de optimistă pentru planetă”, după ce a constatat că modelele nu au luat în considerare toate elementele fotosintezei.

În timpul fotosintezei, plantele verzi folosesc energia luminoasă de la soare pentru a transforma dioxidul de carbon, apa și mineralele în zaharurile de care au nevoie pentru a crește.

Oamenii de știință au crezut că schimbările climatice ar putea slăbi acest proces, însă noile cercetări sugerează că plantele se pot adapta la temperaturi, absorbind eficient dioxidul de carbon, producând nutrienți suplimentari și continuând să se dezvolte.

Ei au descoperit că, la scară globală, cantitatea de carbon transformată în timpul fotosintezei ar putea fi cu până la 68% mai mare până la sfârșitul secolului, comparativ cu începutul secolului, și cu 20% mai mare decât sugerează unele modele actuale.

Încă este necesară reducerea emisiilor

Silvia Căldăraru, profesor asistent la Școala de Științe Naturale din cadrul Trinity, a declarat: „Studiul nostru arată că ecosistemele ar putea absorbi mai mult CO2 din atmosferă decât se credea până acum, ceea ce ar însemna concentrații mai mici de CO2 și, prin urmare, o creștere mai puțin abruptă a temperaturii.

„Deci, da, asta ne-ar da ceva mai mult timp pentru a ajunge la zero net. Dar este important de reținut că noi prevedem că o mare parte din această absorbție va avea loc spre sfârșitul secolului, în timp ce noi trebuie să reducem emisiile acum, sau poate chiar ieri.”

Plantele absorb o cantitate uriașă de dioxid de carbon în fiecare an, încetinind efectele schimbărilor climatice, dar experții nu au fost siguri dacă acest lucru va continua pe măsură ce clima se schimbă.

În ultimii ani, observațiile au arătat că absorbția de dioxid de carbon de către plante este în creștere, ceea ce este probabil determinat în parte de creșterea sporită a vegetației cauzată de creșterea emisiilor de carbon.

O creștere a capacității plantelor de a absorbi dioxidul de carbon nu numai că îl elimină din atmosferă, dar o creștere mai mare face să scadă temperatura pământului și să atenueze indirect efectele asupra schimbărilor climatice la nivel global.

Cu toate că autorii modelelor climatice au încercat să includă estimări pentru acest rezervor de carbon, cercetătorii au constatat că majoritatea modelelor nu erau suficient de complexe pentru a înțelege adevărata rezistență a plantelor la schimbările climatice.

Cercetătorii au descoperit că, în cadrul scenariului de încălzire extremă RCP 8,5, un scenariu în care emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească în mod nemijlocit, plantele ar absorbi cu o cincime mai mult dioxid de carbon din aer decât se așteaptă în prezent.

Scenariul RCP 8,5 prevede o creștere a temperaturii de aproximativ 4,3C până în 2100, în raport cu temperaturile din perioada preindustrială.

Cu toate acestea, autorii au avertizat că ecosistemele terestre absorb doar aproximativ un sfert din emisiile umane, astfel încât beneficiul suplimentar ar duce acest procent la aproximativ 30%.

Aceștia au declarat că acest studiu arată importanța protejării pădurilor și a zonelor verzi și a implementării unor programe de plantare.

„Plantarea de copaci nu va rezolva toate problemele noastre”

Dr. Jürgen Knauer, de la Universitatea Western Sydney, care a condus echipa de cercetare, a declarat: „Acest tip de previziuni au implicații pentru soluțiile bazate pe natură la schimbările climatice, cum ar fi reîmpădurirea și împădurirea și cât de mult carbon pot absorbi astfel de inițiative.

„Constatările noastre sugerează că aceste abordări ar putea avea un impact mai mare în atenuarea schimbărilor climatice și pe o perioadă mai lungă de timp decât am crezut.

„Cu toate acestea, simpla plantare de copaci nu va rezolva toate problemele noastre. Trebuie neapărat să reducem emisiile din toate sectoarele. Copacii singuri nu pot oferi omenirii un card de eliberare din închisoare.”

Comentând cercetarea, profesorul Simon Lewis, profesor de științe ale schimbărilor globale la University College London (UCL), a declarat: „Nu este nevoie să ne oprim aici: „Acesta este un studiu bun, dar interpretarea a ceea ce înseamnă acest lucru pentru viitoarea absorbție a carbonului din atmosferă și în păduri necesită atenție.

„Copacii care cresc mai repede tind să aibă o durată de viață mai scurtă, așa că este posibil să asistăm la o fotosinteză mai mare, așa cum arată acest studiu, dar fără creșteri suplimentare mari ale carbonului stocat pe uscat”.

Profesorul Mark Maslin, profesor de climatologie la UCL, a declarat că rezultatele nu schimbă necesitatea de a ajunge cât mai repede posibil la emisii nete zero.

Cercetarea a fost publicată în revista Science Advances.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Imagini de coșmar! Un tânăr grav rănit la Beach Please după ce a fost împins în public chiar de artistul lui preferat
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Playtech.ro
Anunţ de ultimă oră despre Ion Iliescu! Medicii au recunoscut, situaţia nu este cum se aşteptau
observatornews.ro
Un furnizor a pierdut 42.000 de clienţi, înainte de expirarea plafonării. 75.000 s-au dus la Hidroelectrica
Playsport.ro
Zăcământul uitat care transforma România într-o superputere. Poate salva Europa de criza...
Evz.ro
BNR: Datoria externă a României a crescut în primele luni ale anului
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Simona Halep a încălcat regulile familiei și a trecut un prag interzis în cultura machedonilor
Playtech.ro
Diferența dintre un medic primar și un medic specialist. Cu ce se ocupă fiecare, la cine să te programezi în funcție de probleme
Dailybusiness.ro
Guvernul anunță vouchere pentru plata facturii la electricitate pentru românii cu venituri mici. 4,5 milioane de persoane vizate
RomaniaTV
BOMBA BOMBELOR în showbiz! David Măruță se iubește cu fiica lui Nicolai Tand. Fiul Andrei, sărut pătimaș cu Ilona Tand, la mare / VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Anamaria Prodan, anunţ de ultimă oră despre căsătoria cu Ronald Gavril. Party pe lux și opulență cu 50 de invitaţi, mese bogate, proţap şi lăutari / VIDEO
redactia.ro
Ilie Bolojan a fost întrebat dacă renunță la o parte din salariu! Ce a răspuns
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 iulie 2025
14 iulie 2025