Prima pagină » Local » Încălzirea centralizată a rămas cea mai eficientă metodă! Cum s-a transformat sistemul de încălzire din blocurile ieșene, la 30 de ani după Revoluție?
Încălzirea centralizată a rămas cea mai eficientă metodă! Cum s-a transformat sistemul de încălzire din blocurile ieșene, la 30 de ani după Revoluție?

Încălzirea centralizată a rămas cea mai eficientă metodă! Cum s-a transformat sistemul de încălzire din blocurile ieșene, la 30 de ani după Revoluție?

23 nov. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Termoficarea centralizată, lansată ca o „idee comunistă”, a rămas și astăzi cea mai eficientă metodă de încălzire în mediul urban. Trecerea Centralei Electrice de Termoficare sub administrarea unui operator internațional a revoluționat sistemul. Municipiul Iași urmărește modelul din Danemarca, acolo unde 70 la sută din termoficarea urbană este produsă în sistem centralizat. La nivelul Iașului, proiectul de distribuție pe orizontală a fost implementat cu succes la mai multe scări de bloc, acolo unde s-au văzut diferențe în facturi

Sistemul centralizat de termoficare din Iași a simțit un salt uriaș în ultimii ani. Văzută în trecut ca o idee comunistă, de cea mai mare parte a populației, investițiile din fonduri europene de aproape 400 milioane euro au revoluționat pur și simplu acest sector. În ciuda imaginii din țara noastră, soluțiile centralizate de încălzire nu sunt „comuniste”, ci chiar în direcția spre care se îndreaptă Uniunea Europeană. Eficientizarea cazanelor, a sistemului de distribuție și implementarea unei noi modalități de contorizare sunt lucrurile care au schimbat fața CET-ului din Iași.

Mai bine de jumătate din energia consumată de orașe, produsă în sistem centralizat

Sistemele de încălzire și răcire centralizată sunt considerate în momentul de față cea mai eficientă și cea mai puțin poluantă soluție pentru încălzire și răcire la nivelul U.E. Concret, a fost adoptată în februarie 2016 o strategie europeană pentru încălzire și răcire, care reprezintă circa 50 la sută din consumul de energie finală.

„Dezvoltarea unor sisteme centralizate pentru încălzire moderne cu prețuri la un nivel suportabil pentru consumatori se poate realiza înlocuind combustibilii fosili cu energie regenerabilă, ceea ce reprezintă una din cele mai ieftine și mai eficiente soluții pentru reducerea emisiilor și a cererii de energie primară”, este menționat în raportul United Nations Environment Programme UNEP.

Conform studiilor, „combinată cu măsuri de eficiență energetică în clădiri, sistemele centralizate pot contribui cu 58 la sută din ținta UE de reducere de emisii în sistemul energetic până în 2050”, se mai arată în raportul UNEP.

Sistemul de termoficare din Iași, unul ditre cele mai eficiente din U.E.

Între orașele care au devenit în ultimii ani „campioni” în sisteme centralizate de încălzire, investind masiv în sisteme eficiente și tehnologie modernă, se numără și Iașul. În cadrul a două programe de amploare derulate prin Programul Operațional Regional au fost atrase peste 400 milioane de euro. Este adevărat faptul că sistemele sunt mult mai avansate în orașe din nordul Europei (Copenhaga, Rotterdam, Amsterdam, Bergen, Oslo, Malmo, Londra, Paris, Munchen, Frankfurt, Helsinki), dar și în sud (Milano, Genova).
În multe din aceste orașe, la fel ca și în Iași, sistemele cu rețele centralizate de încălzire renasc după o perioadă de declin. Asta se întâmplă după investiții în noile tehnologii. Se fac economii substanțiale de energie prin modernizarea vechii infrastructuri.

Distribuția orizontală a redus costurile

Odată cu adoptarea politicilor UE în ceea ce privește consumul de energie din sistem centralizat, la nivelul Iașului rețeaua este extinsă în două zone neacoperite până acum. Este vorba despre Copou și Bucium, acolo unde Veolia Energie Iași implementează un proiect de extindere a rețelei.
La nivel internațional se caută soluții de eficientizare a sistemului centralizat prin implementarea unor soluții de distribuție termică pe orizontală. Aceasta asigură costuri semnificativ mai mici la încălzire și apă caldă. Asta deoarece consumatorul decide când să pornească sau să oprească distribuția prin termostat.
La nivelul Iașului, proiectul de distribuție pe orizontală a fost implementat cu succes la mai multe scări de bloc, acolo unde s-au văzut diferențe în facturi. Locatarii cu distribuție pe orizontală au plătit facturi cu 10-15 la sută mai mici.

Iașul urmărește modelul din Danemarca

În țări precum Danemarca sau Estonia, încălzirea centralizată are o cotă de piață de 70 procente. Și la nivelul municipiului Iași se încearcă implementarea unui astfel de sistem eficient. Aceasta este una din prioritățile autorităților din Primăria Municipiului Iași.
Eficientizarea sistemului și reducerea costurilor a fost evidențiată prin valul de rebranșări și de noi consumatori care au ales să se racordeze la CET Iași. Extinderea sistemului de termoficare în cartierele Bucium și Copou presupune conectarea la sistemul de termoficare a instituțiilor publice, sanitare și de învățământ cu un consum anual estimat la 25.169 Gcal. Rezultatul va fi vizibil printr-o reducere a facturii la consumatorul final.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Mihaela Rădulescu a luat trupul neînsuflețit al lui Felix Baumgartner din Italia. Unde ar putea fi înmormântat austriacul. Schimbare de ultim moment
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, dans la bară în parcare, chiar în toiul zilei. Trecătorii au făcut ochii mari
Playtech.ro
Deşi are o avere impresionantă, Felix Baumgartner nu a dorit o casă exagerată! Locuinţa surpriză din Salzburg arată...
observatornews.ro
Staţiunea de la mare unde se stă om lângă om, deşi pe restul litoralului bate vântul: "Aici vine toată lumea"
Playsport.ro
Un mecanic auto arată care e cea mai fiabilă marcă de mașini: 500.000 km fără...
Evz.ro
Proiect de ordin de la ministerul energie pentru consumatorii vulnerabili. Ar putea beneficia de sisteme de partajare a energiei
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Dan Șucu și-a făcut bagajele și a plecat de acasă! În cel mai abrupt mod a provocat divorțul de jumătatea vieții
Playtech.ro
Roșiile nu se fierb direct. Ce fac turcoaicele înainte, ca să le iasă bulionul dens și dulce
Dailybusiness.ro
Florin Ristei, remarci neașteptate la adresa ispitelor de la Insula Iubirii: „8 din 10 ispite fac videochat”
RomaniaTV
Anunţ-şoc făcut de Mihaela Rădulescu după autopsia lui Felix Baumgartner: Eram SIGURĂ!
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
Trupul lui Felix Baumgartner a fost ridicat și va fi repatriat în Austria. PRIMELE DECLARAȚII ale Mihaelei Rădulescu. Ți se rupe sufletul: Poate fi în sfârșit dus acasă
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner. Concluzia medicilor după autopsie
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 iulie 2025
25 iulie 2025
Articole similare
Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
02:00
FOTOVIDEO Scandal uriaș la primăria Iași! Consilierii locali au blocat combinațiile primarului pentru un post de director. Mihai Chirica: „Fac eu ordine, dau cu el de pământ, că de asta sunt ales”
Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
02:00
FOTO Un ieșean a protestat, în plenul Consiliului Local, împotriva atribuirii gratuite a unui teren pentru Parohia „Sfântul Dionisie Exiguul”
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
02:00
Evaluatorul judiciar s-a pierdut într-un zâmbet: „când râzi așa, aș fugi cu tine în lume”
Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
02:00
FOTO Panică într-o familie din Iași, după ce un băiețel de 5 ani a fost mușcat de un șobolan! Micuțul se juca în parc, când a fost atacat de rozătoare: „A fost internat la spital”
Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
02:00
FOTO Reforma lui Ilie Bolojan care taie din privilegiile inutile! Aproape 400.000 de lei, aruncați pe indemnizațiile ATOP Iași
Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
02:00
FOTO Moment copleșitor la cursul festiv de la UMF Iași! Absolvenții i-au adus un omagiu fostei secretare
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
02:00
După prima repartizare computerizată, peste 130 de locuri neocupate au rămas la liceele din Iași. Lista completă a specializărilor disponibile
Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
02:00
FOTO Primăria Iași a mai îngropat 20 de milioane de lei la CTP Iași! Societatea este în pragul insolvenței
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
02:00
Profesorii din Iași îl pun la zid pe Ilie Bolojan! Aceștia reacționează dur la majorarea normei didactice: „Această măsură va conduce la blocarea generală a sistemului”
Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”
02:00
FOTO Problema animalelor sălbatice din Iași, discutată în ședința de Consiliu Local. Mihai Chirica: „Am avut acțiuni privind combaterea vulpilor, a câinilor fără stăpân și chiar a șacalilor”