Un nou val de concedieri până în luna mai 2025! Mai multe companii și fabrici vor face disponibilizări în perioada următoare, fiind afectat un alt județ din țară. Iată câte persoane vor rămâne fără loc de muncă!
Un nou val de concedieri până în luna mai 2025!
Încă un județ din România va fi afectat de concedieri masive. Este vorba despre județul Bacău, care se confruntă cu patru concedieri colective, afectând atât firme locale, cât și companii naționale. Printre acestea se numără două firme din județ și două la nivel național, care anunță reduceri semnificative de personal.
O companie din domeniul construcțiilor a propus începerea unui proces de concediere colectivă și sunt vizați aproximativ 100 de angajați dintr-un total de 222 de salariați. Totodată, o companie din Onești, cu un personal de 1.522 de angajați, a planificat să concedieze 260 de persoane în perioada martie – mai 2025. La nivel național, două companii mari din sectorul energetic au anunțat reduceri de personal.
Una dintre companii a anunțat concedierea a 280 de angajați la nivel național, începând cu 27 februarie 2025, iar cealaltă va disponibiliza 64 de persoane între aprilie și iunie 2025. Aceste măsuri de reducere a personalului reflectă dificultăți economice și restructurări în diverse industrii.
Disponibilizări masive la stat și la privat
România se confruntă cu un val puternic de concedieri atât la stat, cât și la privat. Fabrici, firme și companii de renume din țară vor renunța la o parte din angajați, iar unele companii își închid activitatea din cauza costurilor și a lipsei de producții sau de profit. Mii de angajați de la stat și de la privat își vor pierde locul de muncă sau vor avea salariile tăiate până în luna mai a anului 2025.
Mai multe fabrici din Sibiu din zona automotive pregătesc scheme de reducere de personal. Patru firme au notificat AJOFM Sibiu că vor declanșa concedieri colective. Două dintre firme sunt din sectorul marochinărie-pielărie și vor concedia 130 de oameni. Criza economică afectează tot mai multe sectoare de activitate, iar fabricile și firmele recurg la concedieri colective.
Disponibilizări se vor face și la stat. Una dintre instituțiile vizate de planul de restructurare este Autoritatea Vamală Română. Ministerul Finanțelor va derula o analiză privind eficiența activității Autorității Vamale Române (AVR), în cadrul căreia vor fi evaluate rezultatele și funcționarea instituției, dar și numărul de persoane care ar putea fi concediate. Vama a ajuns în prezent la aproape 3.400 de angajați, însă rămâne de văzut câți angajați își vor pierde locul de muncă după restructurări. Afectați de concedieri vor fi și salariații ANL. Salariaţii ANL sunt revoltați de proiectul de reorganizare a instituţiei şi de preluare la Ministerul Dezvoltării a 50 de posturi. Aceştia explică faptul că ANL se finanţează singură, fără subvenţii de la buget, iar preluarea salariaţilor la Ministerul Dezvoltării ar însemna, de fapt, o cheltuială în plus, nu o economie. Instituţia a redus deja din personal 52 posturi, din care 15 funcţii de conducere şi 37 funcţii de execuţie.
Mai multe firme vor recurge la concedieri până în luna mai 2025. Este și cazul unor fabrici și companii din Bacău, care au anunțat deja că vor face disponibilizări masive în perioada următoare.