Din nefericire, astăzi, 7 octombrie 2021, s-a mai anunțat decesul unui supraviețuitor din incendiul de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța. Bilanțul deceselor a ajuns la 11.
Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 44 de ani, infectat cu noul coronavirus. De asemenea, pacientului mai era diagnosticat cu o infecţie respiratorie gravă.
24 de pacienţi, transferaţi de la spitalul incendiat, primesc îngrijiri medicale în Spitalul Judeţean Constanța
Conform declaraţiilor reprezentanţilor Spitalului Judeţean Constanţa, nu mai puţin de 24 de pacienţi transferaţi de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase primesc în continuare îngrijiri medicale, în cadrul celei mai mari unităţi medicale din judeţ.
„La Terapie Intensivă sunt şase pacienţi, după ce în cursul acestei dimineţi a mai fost înregistrat un deces. Alţi nouă sunt internaţi în extensiile Covid din spital, iar în secţia exterioară Agigea sunt internaţi, ca şi ieri, nouă pacienţi transferaţi de la Spitalul de Boli Infecţioase”, au anunţat reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa.
Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. 7 pacienți au murit carbonizați
Reamintim faptul că vineri, 1 octombrie 2021, șapte persoane infectate cu noul coronavirus au decedat după ce au fost arse de vii în incendiul puternic care s-a produs la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, unde erau internate 10 persoane. În primă instanță, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat 9 victime, ulterior bilanțul fiind revizuit după mai bine de două ore și jumătate.
La incendiu au intervenit nu mai puțin de 40 de ambulanțe cu zeci de pompieri care au evacuat peste 100 de pacienți din unitatea spitalicească, aproximativ toți infectați cu SARS – COV – 2. Supraviețuitorii au fost transferați la mai multe spitale din județ. Presa locală a difuzat imagini dramatice cu pacienți scoși de pompieri pe geam.
De precizat este faptul că spitalul nu avea autorizație de securitate la incendiu, document pe care ar fi trebuit să îl aibă obligatoriu din anul 2007, când au fost făcute anumite lucrări și nici măcar nu a solicitat un astfel de aviz.
Au fost descoperite o serie de nereguli tehnice și organizatorice
Şeful ISU Dobrogea, Mihail Amarandei, a transmis imedita după producerea incendiului devastator vor fi verificate toate aspectele. De asemenea, salvatorul a menționat că în ultimul raport făcut de pompieri au fost descoperite nereguli, atât aspecte tehnice, cât şi organizatorice. Amarandei a mai afirmatcă la incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase au fost alocate toate forţele de intervenţie din municipiul Constanţa și nu numai.
”La ora 9,48 am fost anunţaţi prin 112 de producerea unui incendiu la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. Au fost alertate toate forţele de intervenţie din municipiul Constanţa, la ora 9.53 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, la 9.56 am avut primele date preliminare de la locul intervenţiei. Cele nouă victime au fost identificate la nivelul secţiei de Terapie Intensivă, la momentul producerii incendiului fiind zece persoane internate în acea secţie. (…) Pentru stabilirea cauzei incendiului vom cerceta toate aspectele, vrem să vedem cu exactitate care au fost cauzele care au dus la producerea acestui incendiu. În februarie s-a efectuat un control la toate unităţile medicale, în special la cele care asigurau suport COVID. Au fost constatate disfuncţionalităţi, nereguli, au fost aplicate şi sancţiuni”, a afirmat Amarandei.
În altă ordine de idei, managerul Spitalului de Constanța a avut o primă reacție după ce unitatea medicală a ars.