Prima pagină » Actualitate » Incă un spor ciudat pentru bugetari: 15% în plus la salariu pentru câmpul electromagnetic

Incă un spor ciudat pentru bugetari: 15% în plus la salariu pentru câmpul electromagnetic

28 oct. 2024, 10:26,
în Actualitate

Unii bugetari au parte de încă un spor ciudat de 15% pentru efectele dăunătoare ale câmpului electromagnetic. Se întâmplă la Prefectura Gorj unde există asemenea efecte dăunătoare.

Nu este singurul spor ciudat pe care bugetarii din România încasează. Au fost numeroase situații ciudate în care bugetarii au luat sporuri dubioase. Vorbim despre sporuri pentru praf, pentru lucruri în condiții periculoase sau spor de rușine.

Incă un spor ciudat pentru bugetari care încasează 15% pentru câmpul magnetic

Încă un spor ciudat pentru bugetari! Angajații Prefecturii Gorj ar putea beneficia de sporuri suplimentare pentru condiții de muncă considerate vătămătoare, din cauza posibilelor riscuri asociate câmpului electromagnetic. În acest sens, a fost contractată o companie specializată care va realiza măsurători de expunere.

Prefectul județului a dispus semnarea unui ordin prin care se alocă o sumă de puțin peste 2.600 de lei pentru serviciile firmei desemnate să verifice nivelul radiațiilor electromagnetice din birourile personalului.

Clădirea Prefecturii Gorj pe unde trece câmpul electromagnetic periculos ceea ce duce la un spor ciudat pentru bugetari

Prin acest demers, funcționarii din sediul administrativ ar putea beneficia de un spor de condiții vătămătoare, ceea ce le-ar aduce un adaos de până la 15% la salariul de bază, însă nu mai mult de 1.500 de lei lunar. Dacă se va dovedi necesar, sporul va fi acordat atât angajaților Prefecturii, cât și personalului Serviciului de Pașapoarte și Serviciului de Înmatriculări Auto, aproximativ 100 de funcționari activând în clădirea Prefecturii. Realizarea acestui raport este obligatorie pentru ca plățile să fie considerate legale de către Curtea de Conturi. În trecut, mai multe instituții au acordat astfel de sporuri fără să dețină un raport avizat de o firmă specializată, iar Curtea de Conturi a solicitat recuperarea sumelor.

Ce sporuri ciudate pentru bugetari mai există

Angajații din sectorul public primesc sume substanțiale de bani, iar pe lângă salariile generoase, beneficiază și de diverse sporuri. Conducerea Curții de Conturi din România, de exemplu, obține un venit lunar suplimentar care depășește salariul mediu, sub formă de sporuri pentru condiții dificile și confidențialitate, în ciuda faptului că și salariile lor de bază sunt considerabile.

Curtea de Conturi nu este singura instituție publică ce acordă sporuri neobișnuite și controversate. Există situații în care unii angajați bugetari primesc suplimente salariale pentru lucrul la calculator, pentru „spor de rușine,” spor de periculozitate sau chiar pentru expunerea la praf. Astfel de sporuri sunt folosite, de fapt, ca un mecanism de creștere a veniturilor salariale, care, în multe cazuri, sunt deja destul de mari.

Lunar, șefii Curții de Conturi obțin mii de lei în plus față de salariu, datorită acestor sporuri pentru condiții de muncă grele și pentru confidențialitate. Potrivit newsweek.ro, un director de la Curtea de Conturi are un salariu brut de 21.000 de lei, la care se adaugă 1.500 de lei pentru condiții de muncă grele și 3.100 de lei pentru confidențialitate. În plus, acest director beneficiază și de bonuri de masă și vouchere de vacanță. Astfel, acest spor ciudat pentru expunerea la câmpul electromagnetic, destinat bugetarilor de la Prefectura Gorj, se adaugă la lista beneficiilor financiare de care se bucură angajații din sectorul public.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`