Chengdu a devenit cel mai recent oraș chinez care a intrat în lockdown din cauza COVID, în timp ce Beijingul continuă să-și urmeze politica controversată „zero-Covid”. Oamenii nu au voie să iasă din casă. Totuși, doar un membru al familiei, care prezintă un test negativ, poate ieși să cumpere cele necesare supraviețuirii.
Măsurile împotriva COVID-19 din China au fost duse la extrem. Cel mai mare oraș intrat în lockdown a fost Shanghai care avea o populație de câteva zeci de milioane de persoane.
Oraș din China în lockdown din cauza COVID
Aproximativ 21 de milioane de oameni au primit ordin să stea în casă, doar o persoană pe gospodărie fiind permisă să facă cumpărături esențiale, în cel mai nou oraș din China care a intrat în lockdown din cauza COVID. Joi, orașul Chengdu a înregistrat 157 de noi infecții, dintre care 51 asimptomatice.
Politicile Chinei privind Covid cer orașelor să intre în blocări stricte – chiar dacă sunt raportate doar câteva cazuri. Cu toate acestea, eforturile Beijingului de a asigura „zero Covid” a fost acuzată de înăbușirea creșterii economice și a provocat rare disidențe publice din partea cetățenilor.
Locuitorii din Chengdu, cărora li s-a cerut să stea acasă de la ora locală 18:00 (10:00 GMT) joi, vor fi cu toții testați în zilele următoare, dar nu a fost clar când vor fi ridicate restricțiile. Între timp, oamenilor li s-a interzis să intre sau să părăsească Chengdu, capitala provinciei de sud-vest Sichuan, doar rezidenții putând arăta dovezi ale unui test Covid negativ, fiind autorizați să cumpere cele de primă necesitate.
Presa de stat relatează, de asemenea, că începutul perioadei de toamnă a școlilor a fost amânat și zborurile au fost blocate. Autoritățile din domeniul sănătății au etichetat situația „extrem de complexă și gravă” și au dat vina pentru focar pe adunările în masă.
Reprimările recente din China din cauza Covid
În martie, unul dintre cele mai mari orașe din China a intrat în lockdown complet, nimeni nu putea ieși din casă sub niciun motiv. La acel moment, oamenii disperați ţipau de la geamurile locuinţelor și au fost raportate o penurie de alimente. Politica zero COVID și-a spus cuvântul în iunie în momentul în care un întreg tren a fost oprit pentru că un pasager fusese depistat pozitiv. La acel moment, toți cei care mergeau cu trenul au fost trimişi într-un centru de izolare.
În luna iulie o mare parte din Wuhan reintră în izolare după descoperirea a patru cazuri pozitive. Scene haotice sunt surprinse de camerele de luat vederi în Shanghai, în timp ce oficialii din domeniul sănătății încearcă să închidă cumpărătorii dintr-o sucursală a Ikea pentru a pune în carantină un contact apropiat al unui caz pozitiv de Covid. Alte restricții sunt în prezent în vigoare în altă parte în China, inclusiv în Shenzhen în sud și Dalian în nord-est.
Țara a implementat o serie de măsuri de prevenire a Covid-ului specifice orașului după ce valul inițial al virusului a lovit Wuhan în 2019. Așadar, acest oraș din China care a intrat în lockdown din cauza COVID-19 nu este primul și cel mai probabil nu va fi ultimul cu aceste măsuri.