Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Încă un motiv pentru a te ridica din pat cu o oră mai devreme
Încă un motiv pentru a te ridica din pat cu o oră mai devreme

Încă un motiv pentru a te ridica din pat cu o oră mai devreme

01 iun. 2021, 16:49,
în Sanatate

Un nou studiu constată că trezirea cu o oră mai devreme scade șansele de a dezvolta depresie.

După cum știm, viitorul aparține celor care se trezesc devreme. Și moralul. Trezirea cu o oră mai devreme în fiecare dimineață vă poate reduce riscul de depresie, potrivit unui nou studiu, publicat în revista JAMA Psychiatry. Cu atât mai multe motive pentru a ne îndepărta de căldura patului nostru mai devreme!

Risc de depresie cu 23% mai mic

Pentru a-și finaliza studiul, oamenii de știință de la Universitatea Harvard au analizat datele genetice și medicale, precum și nopțile a aproape 840.000 de persoane. Persoanele care se ridicau din pat mai devreme au fost mult mai puțin susceptibile de a suferi de tulburări depresive majore dacă și numai dacă au păstrat aceeași cantitate de somn. Trezirea cu o oră mai devreme ar putea reduce riscul cu 23%. Și dacă te-ai ridica din pat cu două ore mai devreme, șansele tale de depresie ar fi cu aproape jumătate mai scazute. Lumina ar putea juca un rol decisiv aici.

„Potrivit unor ipoteze, cei care se ridică devreme ar beneficia de o expunere mai mare la lumina zilei. Această expunere ar avea consecințe hormonale și ar putea influența pozitiv starea de spirit„, încearcă să explice unul dintre autorii studiului, Iyas Daghlas.

Multe beneficii

Studiul nu ne spune dacă sunt afectate și persoanele care se trezesc deja devreme. Dar dacă te uiți la cercetarea care discută efectele benefice ale tendinței „păsărilor timpurii”, există o mare tentație de a-ți schimba timpul de trezire. Mai multe studii efectuate de cercetători în psihologie din Statele Unite, Europa și Canada au stabilit că oamenii de dimineață sunt mai fericiți, mai în formă, mai optimiști, mai conștiincioși și mai puțin expuși depresiei.

Și dacă îți vine să te ridici în zori, cel mai bine este să nu-ți schimbi prea brusc timpul de trezire. Cel mai bine este să faceți un pas înainte cu 15 minute în fiecare dimineață pentru a nu vă supăra metabolismul. Nu uitați să vă schimbați ora de culcare în consecință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *