Prima pagină » Local » Încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie pe factura de curent

Încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie pe factura de curent

25 oct. 2024, 13:20, 10 ,
în Local

Statul va introduce încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie, taxă care se va regăsi pe factura de curent. Asociația Furnizorilor de Energie explică faptul că acest lucru este menit pentru a contribui la creșterea energiei verzi în România.

Specialiștii din economie au spus în repetate rânduri că începând cu anul 2025 statul român o să crească taxele. Vorbim despre o creștere de 2-3%, iar acest lucru înseamnă automat o scumpire a produselor alimentare. În ultimii ani produsele alimentare s-au scumpit enorm, la fel ca și energia electrică sau termică. Sunt statistici care arată, de exemplu, că prețul untului a crescut cu 44%.

Încă o taxă pentru români de la 1 noiembrie pe factura de curent

Asociația Furnizorilor de Energie din România atrage atenția că, în facturile de energie electrică pentru consumul din octombrie 2024, va apărea o nouă contribuție, destinată contractelor pentru diferență (CfD). Începând cu 1 noiembrie, consumatorii români vor observa această taxă inclusă pe factura de curent, parte a unui mecanism de susținere a producției de energie cu emisii reduse de carbon, conform Hotărârii de Guvern nr. 318/2024.

Implementarea contribuției CfD are la bază Ordinul ANRE nr. 51/2024, care definește metodologia pentru calculul și colectarea contribuției, și Ordinul ANRE nr. 66/2024, care stabilește valoarea acesteia la 0,000128 lei pe kilowatt-oră, fără TVA, conform precizărilor Asociației.

Președintele Asociației, Laurențiu Urluescu, menționează că această contribuție devine a opta componentă pe care furnizorul trebuie să o colecteze, ceea ce, în opinia sa, expune furnizorii unor riscuri și costuri adiționale. Decizia de introducere a contribuției CfD, adoptată printr-o hotărâre de guvern în luna aprilie, face parte dintr-o inițiativă de susținere a investițiilor în producția de energie regenerabilă. ANRE estimează că această schemă va contribui la o creștere semnificativă a capacității de producție a energiei verzi în România, fapt ce ar putea ajuta la reducerea prețurilor în sectorul angro de energie.

Facturi duble la energie electrică din 31 martie 2025

Liberalizarea pieței de energie electrică din România se apropie, iar în mai puțin de șapte luni, plafonarea prețurilor ar urma să fie eliminată. Într-un context de creștere a prețurilor, acest lucru va pune presiune asupra consumatorilor și furnizorilor, iar pentru unii consumatori facturile ar putea crește semnificativ.

În prezent, plafoanele sunt stabilite la 0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh lunar, 0,8 lei/kWh pentru un consum între 100 și 250 kWh și 1,3 lei/kWh pentru noncasnici și pentru consumatorii casnici cu peste 300 kWh. Prețul final pentru consumatori va fi cel mai mic dintre prețul plafonat, prețul contractual și cel calculat conform OUG nr. 27/2022, care include o marjă de furnizare.

Furnizorii au atras atenția că actualele plafoane sunt sub nivelul pieței și că tariful de 0,68 lei/kWh nu acoperă costurile reale pe termen lung, având în vedere taxele pe care le suportă.

România importă frecvent energia electrică la cele mai ridicate prețuri din Europa. De exemplu, pe 15 iulie 2024, prețul energiei importate pe piața spot a ajuns la 207 euro/MWh, de patru ori mai mult decât prețul din Franța și de zece ori mai mult decât în Norvegia.  Așadar, românii vor plăti mai mult la factura de curent de la 1 noiembrie pentru că intră în vigoare o altă taxă.

 

Comentarii
  • multa UE la bucuresti si la parlament si la guvern si la presedinte

  • Aha. Adica pulimea da bani – prin intermediul statului – unor firme private, pentru extinderea afacerilor, cresterea profitului si a fundului patronatului. Ce plm e asta? Capitalism sigur nu este.

  • Bravo! Felicitari guvernantilor si celor care i-au tot ales de 34 de ani si mai ales celor care au de gand sa ii voteze si anul asta. Nu uitati: votati padpnlusrudmeretcetcFSN!Dar trebuie sa apreciem ca nu au asteptat pana dupa alegeri. Au aratat clar ce program au pentru tara.

  • MA KAK PE ENERGIA VERDE!

    Scumpirea e din cauza ca Romania da energie pe gratis drogatului aluia de la Kiev si tirfei aleia de la Chisinau. De-aia s-a scumpit!

  • Nu votati la parlamentare Psd, Pnl, Usr! Nu votati la prezidentiale Ciolacu, Ciuca , Gioana! Trebuie sa schimbam radical tot sistemul politic anarhist, sclavagist, comunist dictatorial, slugoii si pupatori in kr de ordinele si interesele strainilor. Daca vor ramane tot ei, luati-va adio si de la tara si de la viata, ne vor omoari pana la ultimul roman

  • Atentie mare la Fraier Day !

    Preturile sunt mai mari in aceste zile decat inainte de aceastea ! Cand esti IDIOT faci cumparaturi de Fraier Day ! Si cum romanii sunt cei mai IDIOTI din UNIVERS, Fraier Day este de mari succesuri !

    Pe fauna cuvântătoare apasă greu osândă grea, rostia e molipsitoare, pe când înţelepciunea ba.
    Oare nu-ţi mai aminteşti, vorba din bătrâni lăsată, din beţie te trezeşti, din prostie niciodată ?

  • ,,Caligula imperator si-a facut calul senator.
    PNLeraii si PSDraii mai sinistri au facut din BOI ministri.”

    Votati COASA MORTII si SERINGA !
    Semnul electoral al PNL & PSD & USR & UDMR & AUR !”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 octombrie 2024
26 octombrie 2024