Incă o taxă crește în România, într-un municipiu din țară unde cetățenii s-au arătat revoltați de decizia autorităților locale. Logica guvernării locale și centrale este cea în care se pot indexa taxele cu rata inflației, dar pensiile și salariile nu.
Anul 2025 vine cu scumpiri la toate produsele, dar și cu taxe mai mari. Este o foame a autorităților locale și centrale pentru a colecta bani la bugetul de stat, pentru a susține salariile mari ale bugetarilor. Acest lucru se poate face prin împovărarea cetățenilor de rând care trebuie să suporte inflația și majorările salariilor bugetare.
Incă o taxă crește în România, iar cetățenii sunt revoltați
Tariful pentru salubritate va crește începând din 2025 într-un municipiu din România. În orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, compania regională Tega SA a decis majorarea costului lunar pentru colectarea deșeurilor menajere la 23 de lei, începând cu luna ianuarie.
Directorul Tega, Mathe Laszlo, a explicat că această decizie a fost influențată atât de raţă inflației, cât și de creșterea salariului minim pe economie. Anterior, la finalul anului trecut, tariful fusese ajustat de la 20 la 20,60 lei, iar în prezent s-a aplicat o creștere suplimentară de 10%.
Mathe Laszlo a subliniat că persoanele care aleg să plătească în avans vor beneficia de reduceri. Cetățenii care achită taxa pentru un an întreg vor primi o reducere de 10%, iar cei care plătesc pe o perioadă de șase luni vor avea o reducere de 5%.
În ceea ce privește diferențele de costuri între urban și rural, compania a comunicat că în oraș taxa lunară este de 23 de lei de persoană, în timp ce în mediul rural aceasta se situează la 14 lei. Plățile pot fi efectuate fie personal, fie online, între 15 ianuarie și 31 martie, conform anunțului făcut de Tega SA.
Nici Iașul nu face excepție la creșterea taxelor
Anul 2025 aduce scumpiri și în Iași, iar cetățenii sunt revoltați spunând că aceste creșteri de taxe sunt nejustificate în contextul în care multe persoane trăiesc încă cu pensii mizere, pensii care nu au fost indexate cu rata inflației așa cum au fost indexate taxele și impozitele.
Consiliul Local a aprobat recent un proiect de hotărâre ce prevede ajustarea taxelor și impozitelor locale în funcție de raţă inflației, care este de 10,4%. Această măsură va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, ceea ce înseamnă că locuitorii din Iași vor avea de suportat costuri mai mari.
Pentru exemplificare, un ieșean care deține un apartament de o cameră, cu o suprafață utilă de 37 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 51,8 metri pătrați, situat într-un bloc cu mai mult de trei etaje și opt apartamente, dotat cu utilități precum apă, canalizare, energie electrică și încălzire, va plăti un impozit majorat în funcție de zona în care se află locuința.
În zona A, impozitul pentru un astfel de apartament va ajunge la 139 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 13 lei față de 2024. În zona B, suma de plată va fi de 134 de lei, cu o majorare similară de 13 lei. Locuințele din zona C vor avea un impozit de 128 de lei, în creștere cu 12 lei față de anul anterior, iar cele din zona D vor suporta un impozit de 123 de lei, de asemenea cu 12 lei mai mult decât în 2024.