Irlanda a confirmat primul său caz de variolă a maimuței, a anunțat sâmbătă agenția de sănătate a țării, citată de Reuters.
Pe lângă cazul confirmat de variolă a maimuței, încă un caz suspect este în curs de investigare, iar rezultatele testelor sunt așteptate, a precizat Health Service Executive (HSE) într-un comunicat.
Aproximativ 20 de țări în care variola maimuței nu este endemică au raportat focare ale acestei boli virale, cu peste 200 de infecții confirmate sau suspectate, majoritatea în Europa.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează că cele aproximativ 200 de cazuri de variola maimuţei (”monkeypox”) descoperite în ultimele săptămâni în ţări în care virusul nu circulă de obicei ar putea fi doar ”vârful aisbergului”, relatează AFP.
Variola maimuţei face parte din familia varilei, care omora anual milioane de persoane în lume, până când a fost eradicată în 1980.
Însă variola maimuţei este o boală mult mai puţin gravă – cu o rată a mortalităţii de 3-6%.
Majoritatea bolnavilor se refac după trei-patru săptămâni.
Simpromele iniţiale constau într-o febră, o umflare a ganglionilor limfatici şi o erupţie cutanată.
Multe cazuri privesc homosexuali – însă unii experţi subliniază că nu există nicio dovadă a faptului că boala a fost transmisă pe cale sexuală, ci că ar fi fost transmisă mai degrabă prin contact apropiat cu o persoană infectată care avea leziuni pe piele.
Nu există un tratament pentru această boală – însă s-au dezvoltat antivirale împotriva variolei, dintre care unul a fost aprobat recent de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), potrivt lui Sylvie Briand.
Vaccinurile împotriva variolei au o eficienţă de 85% împotriva variolei maimuţei.
Însă majoritatea persoanelor în vârstă de 45 de ani nu a fost vaccinată împotriva variolei, iar stocurile de vaccin sunt, în prezent, foarte reduse.