Am citit documentul. Cel pe care Ludovic Orban urmează să-l semneze. Și care intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Se instituie pentru 30 de zile o nouă stare de urgență. Mascată. Pentru ca președintele Klaus Iohannis să nu fie nevoit să semneze un decret. Pe care Parlamentul ar urma sau nu să-l aprobe. Așa că Guvernul Orban a recurs la un șiretlic. Care conține și câteva prevederi cu consecințe grave.
Începând de luni, când se preconizează să intre în vigoare actul normativ, toate piețele agroalimentare care dispun de spații acoperite se închid. Ceea ce înseamnă că nu vor mai funcționa decât o mică parte dintre piețe. Pentru că cele mai multe funcționează, cum este și normal, în interiorul unor hale. Restrângându-se dramatic numărul piețelor agroalimentare, apar trei consecințe imposibil de evitat.
Prima este legată de chiar de sănătatea populației. Premierul Ludovic Orban a explicat ieri seară pe un post de televiziune de ce a decis închiderea piețelor agroalimentare. Pentru că a trecut pe la Obor și a văzut că nu este repectată distanțarea sanitară. Așa o fi. Dar era foarte simplu să solicite unui număr rezonabil de polițiști să organizeze intrarea în Hala Obor, în așa fel încât să nu se creeze aglomerație. Era mai simplu decât să închidă Piața Obor. Și, la pachet, toate celelalte piețe agroalimentare. Consecința negativă e că numărul spațiilor de vânzare a acestor produse strict necesare populației se va restrânge dramatic. Ceea ce înseamnă că măsura va acționa ca un bumerang. În piețele deschise, reduse la număr, în care va fi permisă activitatea, se vor îmbulzi toți cetățenii care au de făcut cumpărături. Și, ca atare, se vor crea îmbuzeli de astă dată imposibil de controlat. Și focare de răspândire a coronavirusului.
A doua consecință negativă îi vizează directpe producători. Pentru ei, acum este o perioadă de vârf. Când oamenii încă își fac provizii pentru iarnă. Când piețele încă sunt îmbelșugate. Producătorii vor rămâne cu marfa nevândută. Își vor pierde pur și simplu toată agoniseala. Unii dintre ei vor ajunge a sapă de lemn. Și vorbim literalmente de sute de mii de țărani. La aceștia Ludovic Orban nu s-a gândit. Nicio secundă.
A treia consecință este că cea ce pierd unii, câștigă alții. Fermierii români sărăcesc și mai mult, în special cei cu suprafețe mai mici de teren, dar în schimb vor prospera supermarketurile. Pentru că ele rămân deschise. Deși, conform legii pe care Orban se pregătește să o semneze, acolo se vând produse agroalimentare în spații închise. Pentru unii mumă, pentru alții ciumă.
Și, din nou, vor fi închise localurile, dar și circulația persoanelor între orele 22.00 și 5.00 dimineața. De ce? Se va întâmpla tot în urma unei percepții personale a premierului Orban. Care spune că s-a plimbat noaptea prin Centrul Vechi – o fi omul somnambul? – și a observat că acolo se distrează tineri fără a păstra distanța sanitară. Și din nou, prin extrapolare, s-a luat o măsură draconică, valabilă pentru întreaga țară.
Persoanele nu se mai pot deplasa decât în măsura în care dovedesc că au un scop legitim. Iar cea mai importantă dovadă este faimoasa declarație pe proprie răspundere. Pe care oamenii vârstnici de la sate sau chiar de la periferia orașelor nu au cum să o prezinte. Pentru că nu au cum să o întocmească. Iar dacă o întocmesc, nu au cum să o multiplice. Iar dacă decid să utilizeze pentru a o prezenta un suport electronic, ei bine, mulți dintre ei nu dispun de un mobil.
Și tot așa. Avem de-a face din nou cu un act normativ, care în loc să dea răspunsuri, ridică noi și noi semne de întrebare. Și va crea confuzie. Și îi va pune pe polițiști în situații neplăcute. În conflict cu cetățenii. Și siliți să aplice o lege pe care nu o înțeleg nici ei.
Dar cum ar fi ca Guvernul Orban să înceapă cu începutul? Nu mă mai refer acum la testarea populației, ca să nu-mi răcesc din nou gura degeaba. Mă întreb însă care este principala sursă a neîncrederii populației. O neîncredere care conduce de multe ori la nerespectarea unor norme elementare de tip sanitar. Cum ar fi oare dacă Guvernul Orban ar utiliza o statistică credibilă ca instrument de convingere a populației? Cum ar fi de pildă ca în fiecare zi la Guvern să se centralizeze datele de la toate administrațiile cimitirelor și de la crematorii? Cum ar fi ca în fiecare zi să aflăm câți semeni de-ai noștri s-au dus în cele veșnice? Și de ce s-au dus? Pentru că pe certificatele de deces scrie cauza morții. Și chiar dacă din nefericire există o tendință accentuată ca un număr exagerat de mare de decese să fie puse pe seama pandemiei, totuși la asemenea statistică i-ar putea lămuri pe români cât de cât asupra pericolelor reale legate de pandemie. Avem mai mulți morți sau mai puțini morți decât în perioada corespunzătoare a anului trecut?
A început sau nu a început gripa sezonieră? Se mai moare sau nu se mai moare din cauza gripei? Se mai moare sau nu se mai moare din cauza infarctului? Se mai moare sau nu se mai moare de prea multă bătrânețe? Și așa mai departe. Aș vrea să înțeleg și aș vrea să puteți și dvs. înțelege câte victime în mod real face coronavirusul. Și abia apoi să vedem ce măsuri trebuie luate. Și abia apoi să vedem dacă nu care cumva la metrou și în mijoacele de transport în comun este mai mare înghesuială decât în Piața Obor. Sau în Centrul Vechi. Ca să nu mai vorbim de instituțiile de cultură. Și, în încheiere, afirm din nou: eu nu am văzut în ultimele luni nici măcar la metrou buluceala mai mare față de cum am văzut și ați putut vedea și dvs. în unele centre de votare.