Prima pagină » Eveniment-Social » Încă o reușită culturală la Iași! Aproape 50 de mii de spectatori la cea mai nouă sală de cinematograf din oraș
Încă o reușită culturală la Iași! Aproape 50 de mii de spectatori la cea mai nouă sală de cinematograf din oraș

Încă o reușită culturală la Iași! Aproape 50 de mii de spectatori la cea mai nouă sală de cinematograf din oraș

27 apr. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

În urmă cu peste doi ani și jumătate, Iașul a primit o sală de cinema nouă! Pe 20 octombrie 2017 a fost deschis publicului primul cinematograf de stat inaugurat după anul 1989: Cinematograful Ateneu, din incinta Ateneului Național din Iași. Ideea a prins contur cu ocazia primei ediții a festivalului „Les films de Cannes a Iași”, ca o promisiune făcută regizorului Cristian Mungiu. Până astăzi, aproape 50 de mii de spectatori au vizionat proiecțiile

Pe 20 octombrie 2017 a fost deschis publicului primul cinematograf de stat inaugurat după anul 1989: Cinematograful Ateneu, din incinta Ateneului Național din Iași. Ideea a prins contur cu ocazia primei ediții a festivalului „Les films de Cannes a Iași”, ca o promisiune făcută regizorului Cristian Mungiu. Aceasta era ca în orașul său natal să existe și un cinematograf de stat modern, cu echipamente audio-video de ultimă generație. În plus, să atragă publicul iubitor de film. Programul săptămânal cuprinde filme românești și europene, adresate tuturor categoriilor de vârstă.

Inclus în rețeaua Europa Cinemas! Prima rețea de cinematografe care promovează filmul european

În decembrie 2018, cinematograful a fost inclus în rețeaua Europa Cinemas. Este prima rețea de cinematografe care promovează filmul european. Grație sistemelor de proiecție și sunet performante, Cinema Ateneu a devenit gazda transmisiunilor live. Asta inclusiv pentru concertele înregistrate din circuitul internațional. Astfel, de-a lungul timpului, publicul ieșean s-a putut bucura de concerte îndrăgite pe întreg mapamondul. E vorba și de transmisiuni de operă și balet de la Opera Națională din Paris.

În luna decembrie a anului 2019 a fost lansat site-ul cinemaiasi.ro. Aici, spectatorii pot afla programul cinematografului, detalii despre evenimente și pot achiziționa bilete pentru proiecții. În perioada octombrie 2017 – martie 2020, Cinema Ateneu a avut: peste 930 proiecții de film, peste 50 de proiecții de gală, peste 10 festivaluri de film, peste 100 de invitați speciali, peste 20 de evenimente speciale, dintre care 5 transmisiuni live de la Opera Națională din Paris. Au fost și peste 45.000 spectatori, peste 40.000 bilete vândute, peste 520.000 lei încasări.

„Cinema Ateneu în aer liber”

Tot la capitolul cinematografie, a fost inițiat și proiectul „Cinema Ateneu în aer liber”, motiv pentru care, în anul 2018, a fost achiziționat un sistem special pentru proiecții în aer liber. Acesta a fost amplasat în diverse zone din oraș. Vorbim de pietonalul Ștefan cel Mare, în zona Palatului Roznovanu sau în Piața Unirii. Peste 1.500 de spectatori s-au bucurat de proiecții de film pe un ecran gonflabil gigant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *