Prima pagină » Actualitate » Încă o persoană a fost găsită moartă în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi
Încă o persoană a fost găsită moartă în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi

Încă o persoană a fost găsită moartă în urma inundaţiilor din judeţul Galaţi

16 sept. 2024, 16:20,
în Actualitate

O nouă victimă a fost descoperită în localitatea Grivița din județul Galați, ca urmare a inundațiilor, conform anunțului făcut luni după-amiază de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU). Astfel, bilanțul persoanelor decedate a ajuns la șapte.

„În urma fenomenelor hidrometeorologice severe din ultimele zile, a fost identificată o persoană decedată în zona localității Grivița, județul Galați,” a transmis ISU.

Astfel, numărul total al victimelor se ridică la șapte, înregistrându-se decese și în localitățile Pechea, Drăgușeni, Costache Negri, Corod, Slobozia Conachi și Suhurlui.

Bilanțul ciclonului Boris crește la șapte morți

Ciclonul Boris a scos la iveală o problemă gravă în județele Galați și Vaslui, unde ratele de asigurare împotriva dezastrelor naturale sunt foarte scăzute. Galațiul are o rată de acoperire de doar 20%, iar Vasluiul de 12%, ambele sub media națională de 23%, conform declarațiilor lui Cosmin Tudor, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

El a subliniat că, în special în mediul rural, gradul de asigurare este chiar mai mic, între 7% și 8% în localitățile afectate. PAID estimează că, din cele 5.400-5.500 de locuințe afectate, vor fi înregistrate aproximativ 1.500 de cereri de despăgubire.

Cosmin Tudor a menționat că despăgubirile pot fi plătite rapid, în câteva zile, cu condiția să existe polițe de asigurare valabile și să fie anunțate daunele. Asigurătorii parteneri au început deja să evalueze pagubele în zonele afectate, iar plățile vor fi efectuate în decurs de câteva zile după primirea documentelor necesare.

În prezent, nu se poate estima valoarea totală a despăgubirilor, dar se așteaptă dosare mari din cauza nivelului ridicat al apelor. PAID dispune de fonduri suficiente pentru a acoperi toate cererile de despăgubire, având un program de reasigurare în valoare de 1,3 miliarde de euro, cel mai mare din Europa Centrală și de Est.

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie în România, conform Legii 260/2008. Costul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile și de 50 de lei pentru locuințele din chirpici sau paiantă, cu sume maxime asigurate de 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei. PAID administrează acest sistem de asigurare, acoperind riscuri precum cutremurele, inundațiile și alunecările de teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`