Prima pagină » Local » Încă o amânare. Suspans total pentru firma care va proiecta tronsonul A8 Târgu Neamț – Iași
Încă o amânare. Suspans total pentru firma care va proiecta tronsonul A8 Târgu Neamț - Iași

Încă o amânare. Suspans total pentru firma care va proiecta tronsonul A8 Târgu Neamț – Iași

22 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Tronsonul A8 Târgu Neamț – Iași ar urma să fie inclus în studiul de fezabilitate abia de luna viitoare. Autoritățile au anunțat o nouă amânare pentru stabilirea firmei care va face studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pe sectorul care străbate județul Iași până la Târgu Neamț

Procedura pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic la sectorul din autostrada A8 Târgu Neamț – Iași a suferit o nouă amânare. Inițial a fost avansată ca termen pentru anunțarea câștigătorului data de 11 ianuarie 2021, apoi 21 ianuarie 2021. Recent însă, Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, a precizat că firma care va câștiga licitația va fi aunțată la începutul lunii februarie 2021. Practic, a fost anunțată o nouă amânare a proiectului. Drulă a oferit și alte detalii tehnice legate și ce celelalte sectoare din autoruta A8 care va lega Moldova de Transilvania

Noul termen pentru tronsonul A8 Târgu Neamț – Iași. Lista firmelor care pot obține contractul

Cătălin Drulă a avansat ca termen pentru bucata Târgu Neamț – Iași începutul lunii februarie 2021. La licitație sunt mai multe societăți participante. Este vorba despre firma Consitrans SRL, cea care lucrează și la A7 (Ploiești – Buzău – Pașcani) pentru întocmirea studiului de fezabilitate. La licitația pentru proiectarea lucrărilor la tronsonul din A8 participă și asocierea Aduro Impex SRL – 3TI Progetti Italia – Ingegneria Integrata, dar și asocierea SWS Engineering SPA – Metrans Engineering. Durata contractului este de 25 de luni. Acest sector din A8 are o lungime de 100 de kilometri. Politicienii locali au cerut și ei ca proiectul să capete contur cât mai repede pentru județul Iași.

„Pe sectorul Târgu Neamț – Iași – Ungheni câștigătorul va fi desemnat în februarie. Sunt multe prostii făcute pe acest proiect. Este și cel mai greu proiect de infrastructură a României. Vrem să conectăm Moldova de Transilvania și vrem să livrăm concret lucrurile”, a spus ministrul Cătălin Drulă pentru presa centrală.

Finanțate prin PNRR pentru tronsoanele montane din A8

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor s-a arătat nemulțumit de situația apărută pe celelalte două tronsoane din autostrada A8, pe sectoarele Târgu Mureș – Ditrău (92 kilometri) și Ditrău – Târgu Neamț (119 kilometri). Finanțarea lucrărilor de execuție ar putea să se facă prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

„Cum poate un studiu de fezabilitate pentru un sector de 200 de kilometri, cu 100 de kilometri momentan, și de două ori mai greu decât ruta Sibiu – Pitești, să fie contractat pentru 15 milioane de lei? Suma e mai mică de 4 ori decât cea de la tronsonul Târgu Neamț – Iași – Ungheni, unde sunt 100 de kilometri și relieful de coline. Am putea să le finanțăm apoi prin PNRR. Estimăm licitația pentru proiectare și execuție spre finalul anului”, a mai spus Cătălin Drulă.

Situație mai bună pentru Autostrada A7. Iată când vor începe lucrările

Ministrul Transporturilor a făcut o referire și la Autostrada A7 Ploiești – Buzău – Bacău – Pașcani. Cătălin Drulă a menționat că până la finalul anului 2021 trebuie să fie scoase la execuție toate segmentele până la Pașcani. În plus, primul segment ar trebui să fie gata la final de 2023 sau început de 2024.

„Pentru A7 avem în finalizare studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, și s-ar licita doar lucrările. În mai vom scoate la licitație primul lot, respectiv Ploiești – Buzău, și apoi, la luni distanță, următoarele loturi până la Pașcani. Din păcate, firmele care lucrează au întârzieri față de contract. Unele loturi de circa 30 de milioane de lei sunt aproape finalizate, însă firmele au primit doar 3 milioane, adică 10 la sută. Contractele subfinanțate încep prost și se termină prost. Drumul expres a fost o prostie”, a susținut Drulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`