Prima pagină » Local » Incă două transplanturi de rinichi la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași
Incă două transplanturi de rinichi la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași

Incă două transplanturi de rinichi la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași

26 mart. 2021, 14:01,
George Cristian în Local

Încă doua transplanturi de rinichi realizate cu succes la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași. Vorbim despre faptul că, de la inceputul anului au fost realizate 14 astfel de transplanturi. De această dată, vorbim despre doi pacienti cu vârsta de 52, respectiv 53 de ani.

De altfel, de la începutul anului 2021, la spital s-au realizat 14 transplanturi. 4 au fost de la donator viu iar 10 dintre ele au fost de la un donator cadaveric.

 

Două noi transplanturi realizate la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași

Dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași a explicat că unitatea medicală a reaizat cu succes incă două transplanturi de rinichi. Vorbim despre transplantul cu numărul 13 şi cu numărul 14.   Pacienții au vârsta de 52, respectiv 53 de ani şi au domiciliul în București, respectiv Suceava. Erau pe lista de aşteptare de un an de zile, respectiv 3 ani de zile. După transplant amândoi pacienţi se refac în condiţii optime şi nu întâmpină probleme de sănătate.

Doi bărbaţi au fost transplantaţi la Spitalul Clinic Dr. C.I. Parhon din Iaşi. Este vorba de transplantul de rinichi cu numărul 13, respectiv 14 din acest an de la un donator cadaveric. Este o intervenţie în care echipa de transplant a început activitatea de recoltare ieri dimineaţă la Spitalul de Neurochirurgie, iar implantarea a avut loc la Spitalul CI Parhon după-amiaza şi s-a finalizat în cursul nopţii trecute. Pacienţii au vârsta de 52 şi 53 de ani. Unul este din Bucureşti şi şi unul din Suceava, iar pe lista de aşteptare s-au înscris de un an, respectiv de trei ani. Ambii sunt bine şi se recuperează în secţia de Transplant Renal. Dintre cele 14 transplanturi care s-au realizat de la începutul acestui an, 4 au fost de la donator viu şi 10 de la donator cadaveric a precizat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Dr. C.I. Parhon din Iași.

Probabil cel mai interesant caz este a bărbatului care a aşteptat 25 de ani să beneficieze de transplant

La începutul lunii decembrie 2020, un tranplant de rinichi a fost făcut la spitalul Parhon din Iași. Vorbim de un bărbat în vârstă de 47 de ani care făcea dializă de 25 de ani şi care aştepta să beneficieze de o intervenţie chirurgicală. Cazul este unul rar mai ales că, potrivit medicilor, un pacient care face de 20 de ani dializă are şanse mici ca acesta să poată beneficia de un transplant corespunzător de rinichi:

„Este un pacient care se afla de peste 25 de ani în dializă. Este unul dintre cazurile cele mai rare din ţară. Nu am verificat să văd dacă este pacientul cu cea mai mare vechime, dar cu siguranţă este în Top 3.

Sunt foarte puţine astfel de cazuri în lume, pentru că, după 20 de ani de dializă, rareori se mai poate efectua un transplant corespunzător. Deci este un pacient care are o şansă cu totul deosebită.

Transplant rinichi în lacrimi la Iași

Un alt caz aparte s-a produs tot in 2020 atunci când, la Iași s-a înregistrat o premieră. Vorbim despre un copil în vârstă de 14 ani care a primit un rinichi de la un bebeluș de doar 10 luni, fiind unul dintre cei mai tineri donatori. Mama copilului care a beneficiat de transplant a spus cu ochi în lacrimi că plânge cu un ochi și râde cu celălalt. De altfel, medicul care a realizat transplantul a afirmat că donatorul este cel mai mic din România:

”Donatorul a de ieri a fost cel mai mic donator de la care s-a recoltat până acum în România. Din motivul acesta trebuie să fim recunoscători familiei care, trecând printr-o tragedie a avut puterea să accepte să doneze organele. Fiind un donator foarte mic, a presupus un efort tehnic mai mare, tehnic şi cardiovascular. Bineînţeles, să nu uităm că şi recoltarea organului este foarte dificilă de la asemenea donator. spunea medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *