Prima pagină » Local » Încă două cazuri de infecție cu coronavirus depistate în unități de învățământ din Iași (Exclusiv)
Încă două cazuri de infecție cu coronavirus depistate în unități de învățământ din Iași (Exclusiv)

Încă două cazuri de infecție cu coronavirus depistate în unități de învățământ din Iași (Exclusiv)

14 iun. 2020, 18:42,
Antonia Ceausu în Local

Situația pandemiei de coronavirus în unitățile de învățământ din Iași pare că scapă de sub control. Încă două cazuri de infecție cu coronavirus depistate în școli din municipiul Iași. Prof. Laviniu Lăcustă, Președinte USLIP IAȘI a lansat un mesaj prin care își exprimă revolta cu privire la situația actuală. Primul caz este al unui profesor de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Acesta a fost testat pozitiv cu coronavirus. De asemenea un elev de la Școala „Vasile Conta” se află în izolare la domiciliu.

Prof. Laviniu Lăcustă condamnă modul în care conducerea României gestionează aceste situații, încercând să le mușamalizeze. De asemenea acesta consideră că nicio decizie cu privire la elevi și cadrele didactice nu a fost adopată ținându-se cont de cazurile depistate în unitățile de învățămând.

„Inconștiența și iresponsabilitatea autorităților (Monica Anisie, Ludovic Orban, Klaus Iohanis și Nelu Tătaru) continuă să facă victime! Este revoltător că autoritățile au cunoștință de existența unor cazuri pozitive în unitățile școlare, dar ascund adevărul. Astăzi, 14.06.2020, la ora 18:00 ni s-a confirmat un nou caz de profesor pozitiv la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

De asemenea ni s-a transmis că și la Școala „Vasile Conta” un elev se află în izolare. Cazul de la Liceul „Alexandru Ioan Cuza” poate avea însă și alte repercusiuni deoarece există profesori care au norma didactică și în alte unități de învățământ și inevitabil, involuntar ar fi putut transporta virusul.

«Principalii responsabili pentru aceste evenimente sunt cele patru persoane menționate mai sus»

Considerăm că principalii responsabili pentru aceste evenimente sunt cele patru persoane menționate mai sus. Iresponsabilitatea și lipsa de viziune a acestora în ceea ce privește ambiția de a organiza Examenele Naționale în sistem clasic, poate produce adevărate drame în anumite familii.

Ceea ce ei probabil gândesc doar într-un număr de statistică, noi gândim in termeni de vieți omenești, puse în pericol iresponsabil de către autoritățile statului român. Dorim să atenționăm că USLIP IAȘI va monitoriza fiecare caz de cadru didactic infectat la nivelul județului, iar dacă vom face legătura de cauzalitate cu prezența la școală a acestora, vom acționa pe cale legală prin plângeri civile și penale”, prof. Laviniu Lăcustă, Președinte USLIP IAȘI.

Cine este cadrul didactic infectat cu noul coronavirus

Surse ale Cotidianului „Bună Ziua Iași” au declarat în exclusivitate că angajatul infectat cu coronavirus din cadrul Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este chiar directorul adjunct. Aceasta ar fi intrat în contact cu mai multe cadre didactice care au participat la cursurile de pregătire ale elevilor din anii terminali pentru examenele naționale. Mâine va fi susținută prima probă a Evaluării Naționale iar riscul epidemiologic este unul alarmant. De asemenea un alt semnal de alarmă care ar trebui să alerteze autoritățile este acela că, foarte mulți profesori care predau la această unitate de învățământ susțin ore și în alte școli.

În cazul elevului de la Școala „Vasile Conta” situația este la fel de gravă. Mama acestuia este medic angajat al Institutului Regional de Oncologie din Iași. Femeia este testată pozitiv cu noul coronavirus, de aceea elevul se află în izolare la domiciliu. Din informațiile deținute se pare că la nivelul unității de învățământ în care acesta este înscris cursurile de pregătire pentru examenele naționale s-au desfășuart on-line.

Reacție la noile cazuri de coronavirus în cele doua unități de învățământ din Iași

„Din monitorizarile pe care le avem la acest moment, putem preciza că elevul de clasa a VIII- a de la Scoala Gimnaziala Vasile Conta se află în izolare la domiciliu, urmare a deciziei Direcției de Sănătate Publică – DSP, a anchetei epidemiologice efectuate. Elevul va participa la etapa speciala a acestei sesiuni a Evaluării Naționale, în perioada 29 – 30 iunie. In urma aceleiași hotărâri a DSP și a anchetei epidemiologice, ceilalți colegii acestui elev care au participat la activitățile de pregătire, saptamana trecuta, pot participa incepand de maine la examen”, au precizat oficialii Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Nu se anulează Evaluarea Națională la Liceul Alexandru Ioan Cuza din Iași

Pe de alta parte, tot oficialii Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Iași au făcut precizați și în legătură cu situația de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din Iași.

„Pentru situatia de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza precizăm că DSP-ul are o anchetă epidemiologica în curs. Cadrul didactic infectat cu COVID-19 nu a intrat în interacțiune directă cu niciun elev de clasa a VIII- a. Ancheta epidemiologica va stabili care sunt măsurile ce se impun pentru alte câteva cadre didactice cu care directorul a intrat în contact. Niciuna dintre aceste persoane nu va fi implicată în desfășurarea examenului de Evaluare Națională care incepe mâine. La nivelul unitatii s-au luat toate măsurile pentru igienizarea spațiilor, astfel incat sa nu existe niciun risc de îmbolnăvire. Mâine examenul se va desfasura in conditii obisnuite. Asistenta medicală va fi asigurată pe toată perioada desfasurarii Evaluării Naționale”, au completat cei de la Inspectoratul Școlar Iași.

Directorul de la Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza din Iași, declarații despre cadrul didactic confirmat cu COVID-19

„Da, există un caz confirmat. Am anunţat DSP şi există o anchetă epidemiologica în derulare. Confirmarea acestui caz nu împiedica desfăşurarea examenelor. S-au luat măsurile pentru dezinfecţia pe corpul A unde vor avea loc examenele. Cadrul didactic nu a intrat în contact cu asistenţii care vor fi mâine la clasă şi nici cu elevii claselor a VIII-a”, a declarat prof. Ariadna Maximiuc.

Primul caz de elev pozitiv cu COVID-19 a fost depistat la Liceul cu Program Sportiv Iași

Primul caz de elev pozitiv cu COVID-19 la Liceul cu Program Sportiv Iași! Astăzi a fost confirmat pozitiv primul caz de elev cu coronavirus după ce au fost reluate cursurile. Copilul este elev în clasa a VIII-a, el a contactat virusul de la bunica lui. Aceasta a fost prima dată testată negativ. Al doilea test al femeii a fost pozitiv. Mai grav este faptul că băiatul a fost două zile la școală și a intrat în contact cu alți colegi.

Liderul USLIP Iași, Laviniu Lăcustă, a oferit o declarație în ceea ce privește primul caz de coronavirus la Liceul cu Program Sportiv Iași.

„Pe data de 6 iunie 2020 a fost confirmat cu noul coronavirus un elev de clasa a VIII-a de la un liceu din Municipiul Iaşi. Testarea a fost efectuată conform metodologiei, având în vedere că adolescentul a fost contact direct cu caz confirmat. Acesta a fost internat pe data de 7 iunie, este asimptomatic şi starea de sănătate este bună. Ancheta epidemiologică a stabilit până în momentul de faţă că elevul a fost prezent de două ori la sesiunile de pregătire pentru Evaluarea Naţională 2020 şi că au fost respectate toate măsurile de protecţie impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi: distanţa dintre elevi, purtarea măştilor atât în timpul orelor cât şi în pauze, dezinfectarea mâinilor, aerisirea sălilor de curs în pauze şi dezinfecţia suprafeţelor cu substanţe biocide.

Mai precizăm că la începutul acestei săptămâni, în unitatea de învăţământ au fost efectuate operaţiuni de igienizare şi că acestea vor fi efectuate şi în perioada următoare în vederea pregătirii sălilor de curs pentru examenele naţionale. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare.”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iaşi.

Un alt caz a alertat autoritățile! Un angajat al unei grădinițe din Iași a fost testat pozitiv pentru coronavirus

După ce astăzi a apărut primul caz de COVID-19 al unui elev de la Liceul cu Program Sportiv Iași, un alt caz alertează autoritățile. Un angajat al unei grădinițe din Iași a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Acesta a fost testat la cerere după ce a acuzat simptome specifice virusului SaRS-CoV-2. Preşedintele USLIP Iaşi a lansat un mesaj dur adresat autorităților.

„Politica MEC și MS continuă să facă victime!

Se confirmă din păcate un nou caz pozitiv cu virusul Covid 19 al unui angajat de la o grădiniță din Municipiul Iași. Din motive de confidențialitate și de protejare a identității, nu putem face public numele unității. Ni s-a confirmat însă că DSP urmează să facă ancheta epidemiologică. Din informațiile pe care le avem, respectivul a avut contact atât cu o parte dintre colegi, dar și cu foarte mulți părinți, care au venit să depună dosar pentru înscrierea copiilor la respectiva grădiniță.

Dorim să atragem atenția că în situația în care lucrurile se vor complica pentru angajații din respectiva unitate, în sensul agravării sau descoperirii altor cazuri, suntem hotărâți să tragem la răspundere oficialii instituțiilor centrale care într-un mod iresponsabil au generat aceste situații. Vom reveni cu detalii despre acest caz, în momentul în care vom avea informații și despre starea de sănătate a celorlalți angajați”, Laviniu Lăcustă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *