Sucursala Regională Căi Ferate (SRCF) Iași va electrifica încă 86 de km de linie ferată, după ce a anunțat o investiție majoră pe ruta Tecuci – Iași
Este vorba despre 86 de km de cale ferată de pe linia 507 Bacău-Piatra Neamț-Bicaz, ce se află în grija celor de la SRCF Iași. Zilele trecute a fost lansată licitația pentru elaborarea studiului de fezabilitate. Regionala din Iași are în plan să electrifice rutele cele mai importante din subordine, având în vedere proiectele de modernizare de la nivelul Uniunii Europene. România se află la coada clasamentului în ceea ce privește kilometrii de linie electrificată.
Încă 86 de km de linie ferată vor fi electrificați
Termenul pentru depunerea ofertelor din partea firmelor interesate este până la data de 20 martie 2025. Contractul are o valoare de 21.901.000 lei, adică 4,4 milioane de euro. Termenul de realizare este în 28 de luni de la semnarea acordului. Proiectul face parte din Programul Investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport și va fi finanțat din Programul Transport (PT) 2021-2027. Firma care va câștiga licitația va avea de îndeplinit mai multe obiective. Recent, a fost lansată licitația și pentru studiul de fezabilitate la Magistrala 600 Tecuci – Iași.
„Contractantul va îndeplini, în cadrul contractului de prestări servicii sectorial, următoarele obiective: elaborarea Studiului de Fezabilitate în conformitate cu Anexa 4 la HG. nr. 907/29.11.2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor / proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice), cu scopul de a determina soluția optimă a investiției de electrificare; elaborarea documentației tehnice necesare întocmirii licitației pentru atribuirea contractului de consultanță execuție lucrări; elaborarea documentațiilor și asistența privind obținerea finanțării”, este stipulat în caietul de sarcini.
Va crește viteza de deplasare a trenurilor
În primul rând, în urma modernizărilor, trenurile vor putea circula cu o viteză mai mare decât o fac în momentul actual. Astfel, trenurile de călători ar putea circula cu o viteză de până la 120 de km pe oră. SRCF Iași vrea să modernizeze linia spre frontiera cu Ucraina.
„În urma investiției preconizate, se anticipează următoarele beneficii: Creșterea vitezei medii de circulație a trenurilor; Creșterea atractivității transportului feroviar pe secțiile de circulație vizate; Reducerea efectelor negative asupra mediului prin eliminarea gazelor cu efect de seră și a substanțelor poluante generate de tracțiunea diesel, contribuind astfel la țintele României de reducere a amprentei de carbon; Creșterea volumului de transport pe calea ferată; Creșterea veniturilor CFR din taxa de utilizare a infrastructurii; Creșterea competitivității economice a sectorului feroviar prin reducerea costurilor cu energia suportate de administratorul infrastructurii și operatorii de transport feroviar; Scăderea consumului de energie echivalent (diesel-electric), cu o pondere mai mare pe rutele cu declivitate medie și mare (peste 10‰); Creșterea capacității secțiilor de circulație datorită creșterii tonajelor transportate cu tracțiune electrică, dar și datorită accelerărilor și decelerărilor rapide specifice tracțiunii electrice; Asigurarea unor conexiuni mai rapide cu alte rute feroviare din zonă”, mai scrie în documentație.
Cei 86 de km de linie ferată ar urma să fie electrificați în următorii doi ani jumătate, dacă proiectul va decurge conform planului.
;…cu o viteză de până la 120 de km pe oră…;Asa circulau trenurile acum 100 de ani.