Încă 10 cadre medicale infecate cu COVID-19 la Galați. Situația devine îngrijorătoare la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ din Galați după ce alte 10 cadre medicale au aflat, în ultimele 24 de ore, că sunt infectate cu noul coronavirus. Numărul total al cazurilor de îmbolnăvire ajunge la 95. Cea mai mare parte a cadrelor medicale infectate nu prezintă simptome.
Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, în total, în interiorul unităţii medicale sunt 95 de medici, asistente şi îngrijitoare care au COVID-19. În focarul de la spitalul din Galați s-au infectat şi cel puţin 25 de pacienţi.
Încă 10 cadre medicale infecate cu COVID-19 la Galați: Echipă de patru epidemiologi de la Constanța
Spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Galați. Prefectul județului, Gabriel Avrămescu, a spus că o echipă de patru epidemiologi de la Constanța a venit la Galați pentru a verifica modul în care spitalul este pregătit să treacă de această încercare. Specialiștii epidemiologi vor decide ce secții vor rămâne deschise, unde se poate muta activitatea lor și dacă se impun măsuri mai restrictive.
„În continuare se primesc pacienți. Nu intră niciun pacient fără să aibă test COVID efectuat. Analizăm dacă vom permite internările în continuare sau vom redirecționa pacienții către alte județe”, a precizat prefectul.
„Eu am fost informat că circuitele sunt funcționale, că nu sunt probleme. Și atunci se pune întrebarea: cum a ajuns COVID-ul în spital? Pentru că dacă avem și circuite și avem și echipamente, ori nu au fost respectate procedurile de lucru, ori cele de protecție au avut o problemă”, a spus Gabriel Avrămescu.
Prefectul a solicitat sprijin de la autoritățile centrale, în condițiile în care Galațiul este printre județele cu un număr foarte mare de îmbolnăviri. „E foartte important să nu lăsăm garda jos și să nu pierdem ce câștigasem în această luptă, pentru că din cauza acestei relaxări greșit înțelese, ne trezim în situația care e”, a precizat Avrămescu.
Anchete epidemiologice
Situaţia îngrijorătoare de la spitalul din Galați a fost analizată la faţa locului de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, care a dispus anchete în unitatea medicală.
„Au fost anchete epidemiologice, dar nu văd la ele nici un final. Am solicitat Inspecţia Sanitară de Stat şi epidemiologi din Constanţa. Va veni şi inspecţia sanitară de la minister, precum şi Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii pentru a evalua ce s-a întâmplat în acest spital. Urmează o evaluare la fiecare secţie, vom face dezinfecţii şi vom transfera pacienţii. Au venit epidemiologi de la Constanţa deoarece în Galaţi există doar un medic epidemiolog care mai are trei contracte de colaborare”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Nici situaţia din judeţ nu este foarte bună. Miercuri, autorităţile au raportat 53 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2 şi trei decese.
O asistentă de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a murit de Covid-19
O asistentă de la secția de nefrologie a spitalului clinic de urgență din Sibiu a murit luni din cauza infectării cu noul coronavirus. Informația a fost făcută publică de colegii asistentei pe pagina de Facebook a spitalului.
„Veste tristă pentru medicina sibiană: SCJU Sibiu intră în rândul spitalelor unde COVID-19 a făcut victime în rândul personalului medical. Ne exprimăm profundul regret ca urmare a decesului colegei noastre, asistentă medicală în cadrul Compartimentului Nefrologie”, scriu colegii asistentei care a pierdut lupta cu noul coronavirus.
Asistenta de 49 de ani este prima victimă pe care noul coronavirus o face în rândul cadrelor medicale din județul Sibiu. În județul Sibiu au murit până acum 55 de persoane din cauza Covid-19.