Prima pagină » Eveniment-Social » Inaugurarea memorialului „Eroi pe fronturi paralele”, la Pădurea Mârzeşti

Inaugurarea memorialului „Eroi pe fronturi paralele”, la Pădurea Mârzeşti

15 nov. 2024, 10:40,
Redacția BZI în Eveniment-Social

Miercuri, 20 noiembrie 2024, de la ora 13:00, la Pădurea Mârzeşti, comuna Rediu, judeţul Iaşi, va avea loc inaugurarea memorialului: „Eroi pe fronturi paralele”, organizat de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA. Direcţia Silvică Iaşi, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate – ANANP, prin Serviciul Teritorial Iaşi, alături de Asociaţia Rediu lui Tătar, în cadrul unui parteneriat cu Academia Română – Filiala Iaşi, prin Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” şi Institutul de Arheologie, Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand”, Filiala Iaşi,
Asociaţia Iaşi.Travel şi Asociaţia Iaşi Detectează, cu susţinerea ESQ Village.

„Eroi pe fronturi paralele” este un proiect unic prin ideea şi conţinutul său, fiind amenajat într-o arie naturală protejată sit Natura 2000 ROSAC0171 Pădurea şi pajiştile de la Mârzeşti, care păstrează încă urmele vizibile ale confruntărilor armate din cel de-al Doilea Război Mondial. Vorbim despre unui traseu care străbate pădurea pe o lungime de 700 de m, într-un perimetru unde se păstrează cele mai multe urme ale unor foste amenajări cu scop militar. Pe distanţa amintită, sunt amplasate 11 panouri informative, al căror conţinut este rodul unui amplu efort de documentare istorică, prezentând contextul mai larg al războiului şi specificul locului, fotografii şi hărţi, medalioane ale unor combatanţi, mărturii despre dramele suferite de soldaţii aflaţi în linia întâi şi de populaţia civilă. Pentru cei care vor dori să afle mai multe informaţii decât cele conţinute de panouri, acest lucru este posibil prin intermediul unor coduri QR, care fac trimitere la filme din acea perioadă, evocând situaţia frontului de lângă Iaşi, în primăvara şi vara anului 1944, precum şi la un film documentar realizat, de curând, de o echipă TVR Iaşi. De asemenea, o parte din urmele amenajărilor cu scop militar şi ale bombardamentelor sunt evidenţiate, iar în completare, cât de curând va fi funcţional un joc interactiv prin intermediul unei aplicații mobile, ce utilizează o parte din descrierea evenimentelor din Pădurea Mârzeşti, din timpul războiului.

Menţionăm că este un memorial care îşi propune să readucă în atenţia publicului dramele petrecute în urmă cu 80 de ani, în lunile martie și august 1944, când zona, ca de altfel întreaga linie a unui front care se întindea de la Nistru, până la Carpaţi, a fost scena unor lupte crâncene, a unor evacuări masive ale populației civile și a numeroase distrugeri.

Prin acest obiectiv dorim să subliniem importanța comemorării și a educării publicului asupra efectelor războiului, cu îndemnul de a cultiva pacea și înțelegerea, cu gândul ca astfel de tragedii să nu se mai repete.

Organizatorii vă mulţumesc anticipat, cu speranţa că acest eveniment de comemorare și reflecție va găsi un ecou cât mai larg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`