Prima pagină » Local » Inaugurarea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău a fost iarăși amânată. BERD a cumpărat un sfert din Vestmoldtransgaz, operatorul din Republica Moldova

Inaugurarea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău a fost iarăși amânată. BERD a cumpărat un sfert din Vestmoldtransgaz, operatorul din Republica Moldova

29 aug. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Local

A fost iarăși amânată inaugurarea gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău, care a fost fixată la data de 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a cumpărat recent un sfert din acțiunile Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz de peste Prut

A fost iarăși amânată festivitatea de inaugurare a gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău care a fost fixată ultima dată de autorități pe data de 27 august, atunci când este și Ziua Independenței Republicii Moldova. Aceste amânări se petrec în vreme ce Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de 25 la sută din compania Vestmoldtransgaz, care este subsidiara firmei de stat a României Transgaz SA de peste Prut.

Premierul din Republica Moldova, Ion Chicu, anunța la începutul lunii august faptul că proiectul va fi inaugurat de Ziua Independenței Republicii Moldova pentru a marca finalizarea celei de-a doua etape a proiectului, și anume finalizarea conductei pănă la Chișinău. Acest lucru nu s-a mai întâmplat însă și se pare că este nevoie de mai multe investiții pentru finalizarea lucrării, care a costat până acum 150 milioane de euro. Evenimentul de inaugurare a fost amânat pentru o dată ulterioară, aceasta nefiind încă anunțată.

BERD a cumpărat 25 la sută din Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz din Republica Moldova

Subsidiara Transgaz SA din Republica Moldova care se ocupă de proiect este Vestmoldtransgaz. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare BERD a cumpărat recent un sfert din acțiunile Vestmoldtransgaz care operează conducta în țara vecină.

„Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) consolidează securitatea energetică a Moldovei prin achiziționarea unui pachet de 25 la sută din Vestmoldtransgaz, compania de transport a gazelor care operează gazoductul Ungheni-Chișinău, nou construit. BERD a investit 20 de milioane de euro ca parte a unei majorări de capital în Vestmoldtransgaz”, au precizat reprezentanții BERD în cadrul unui comunicat.

Două firme din Iași trebuiau să finalizeze gazoductul Ungheni – Chișinău

Proiectul gazoductului Iași – Ungheni – Chișinău a fost blocat după ani buni de amânări. Lucrarea trebuia finalizată complet oficial în luna aprilie 2020. Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz SA a decis să reia licitația pentru ultima parte a proiectului. Este vorba despre un lot al lucrării contractat de firmele ieșene Totalgaz Industrie și Quartz Matrix SRL, obiectul contractului fiind „Execuție lucrări la stații de reglare și măsurare, inclusiv automatizarile din cadrul acestora”.

Valoarea este de 85.530.690 lei. Toate aceste lucruri se întâmplă în condițiile în care principalul contractor al lucrării, Totalgaz Industrie SRL Iași, se apropie cu pași repezi de faliment. Alpha Bank a solicitat la începutul anului 2020 intrarea în insolvență a companiei controlate de omul de afaceri Ioan Pârău pe motivul unor datorii neachitate vreme îndelungată. Majoritatea salariaților au făcut plângeri la autoritățile abilitate pe motiv că nu și-au încasat salariile de câteva luni, iar activitatea firmei care la începutul anului avea 200 angajați este mai mult în stand-by.
Prin acest proiect se intenționează reducerea dependenței populației din centrul și vestul Europei față de gazele venite din Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *