Prima pagină » Local » Inaugurare a doua aparate performante la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iași

Inaugurare a doua aparate performante la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iași

01 oct. 2020, 08:37,
Cristian ZAVASTIN în Local

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ din Iași va inaugura mâine un aparat de angiografie coronariană și unul de electrofiziologie și pacing cardiac, ambele fiind vârfuri de gamă pe segmental de tehnică medicală.

„Astfel, Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ Iași va avea o dotare la standard europene de elită. Iar pacienților cu patolgoie majoră cardiovasculară din zona Moldovei l ise va oferi o garanție suplimenatră la viață și sănătate, cu atât mai mult cu cât suferința cardiovasculară este cauza principal de morbiditate la nviel global“, a declarat Ion Bârliba, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ Iași.

Inaugurare a doua aparate performante la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iași

Sumele necesare achiziționării aparaturii au fost alocate de către actualul Guvern prin Ministerul Sănătății.

„Evenimentul se înscrie și continuă seria recent de dotări și acte medicale de înainlyă performanță destinate pacienților la nivelul spitalului nostru: transplant de ficat și de cornee, cel mai modern și recent dat în funcțiune Centru de mari arși din țară“, adaugă Ion Bârliba.

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că Iașul nu avea decât două coronarografe!

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că nu au avut unde să-și facă o coronarografie. Medicii au anunțat că la finalul lunii octombrie, un nou coronarograf va fi pus în funcțiune. Dr. Dan Tesloianu spune că viața pacienților depinde de această intervenție

Bolnavii cu cardiopatie ischemică vor putea beneficia de coronarografie la Clinica de Boli Cardiovasculare de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Până acum, la Iași au fost doar două coronarografe care nu făceau față numărului mare de solicitări, iar bolnavii mureau cu zile. Medicii spun că între 5 și 10 la sută dintre pacienții cu boli cardiovasculare pot muri dacă nu beneficiază de această intervenție. La o populație de 4 milioane de oameni din Regiunea Moldovei, cele două coronarografe s-au dovedit a fi insuficiente.

Dr. Dan Tesloianu: „La Institutul de Boli Cardiovasculare era singurul loc unde se puteau monta stenturile, iar cadrele medicale nu reușeau justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări”

De ani de zile, Iașul are doar două coronarografe amplasate la Institutul de Boli Cardiovasculare. Deși medicii spun că este o intervenție de salvare, s-au simțit de multe ori neputincioși din cauza lipsei unul alt coronarograf. Zeci de oameni au murit pentru că nu au putut beneficia de o coronarografie.

„Până acum, la Institutul de Boli Cardiovasculare era singurul loc unde pacienții cu cardiopatie ischemică din regiunea Moldovei își puteau face o coronarografie. La Institut era singurul loc unde se puteau monta stenturile, iar cadrele medicale nu reușeau justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări. Un nou coronarograf a fost amplasat la Clinica de Boli Cardiovasculare și urmează să intre în funcțiune la finalul lunii octombrie”, spune dr. Dan Tesloianu de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au fost îngropați așteptându-și rândul la un coronarograf

Pentru a beneficia de o coronarografie, niciun pacient nu se înscrie pe lista de așteptare. Pacienții cu cardiopatie ischemică care suferă complicații și nu beneficiază de o coronarografie imediată pot muri la scurt timp. Cei care suferă de o formă mai blândă a bolii sunt tratați medicamentos, iar cei care nu suportă amânare, în cele mai multe cazuri, au nevoie de un stent la inimă. Pentru ca medicii să decidă dacă vor face această intervenție, este necesar ca pacientul să facă coronarografie. De multe ori, cele două aparate de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași erau ocupate, iar pacienții mureau aștepând.

„Nu există o listă de așteptare, pentru că putem trece pe listă pacienți care pot muri a doua zi. Este nevoie de stenturi ca de apă. După mulți ani de așteptare, suntem în sfârșit în poziția în care am adus un coronarograf la Iași”, susține dr. Dan Tesloianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025