Prima pagină » Actualitate » Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Semnificație și tradiții
Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Semnificație și tradiții

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie. Semnificație și tradiții

14 sept. 2024, 08:42,
în Actualitate

Înălțarea Sfintei Cruci, sărbătorită pe 14 septembrie, este cea mai veche sărbătoare dedicată cinstirii lemnului sfânt.

Aceasta comemorează două evenimente importante din istoria creștinismului: descoperirea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul și înălțarea sa solemnă în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, la data de 14 septembrie.

Ce semnificație are Înălțarea Sf. Cruci

Înălțarea Sfintei Cruci 2024 este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox, celebrată anual pe 14 septembrie. Aceasta marchează momentul în care Sfânta Cruce, pe care a fost răstignit Iisus Hristos, a fost descoperită de Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, în anul 326, în Ierusalim. Mai târziu, crucea a fost înălțată de Patriarhul Macarie al Ierusalimului, pentru a fi venerată de credincioși, scrie doxologia.ro

Sărbătoarea amintește de suferința și jertfa lui Hristos pe cruce, considerată simbolul suprem al iubirii divine și al mântuirii umanității. În creștinism, crucea este un simbol central, aducând aminte de victoria lui Hristos asupra păcatului și morții.

De ce este sărbătoare cu cruce roșie

Înălțarea Sfintei Cruci este o sărbătoare cu cruce roșie, adică una dintre cele mai importante zile din calendarul religios ortodox. Această mențiune specială indică o zi în care credincioșii sunt chemați la rugăciune şi post. Pe lângă participarea la slujbe religioase, în această zi se respectă un post strict, chiar dacă sărbătoarea are loc după perioada posturilor mari din an.

Crucea roșie simbolizează importanța specială a sărbătorii și ne îndeamnă să fim mai evlavioși și să ne desprindem de preocupările materiale, fiind un moment de aducere aminte a suferințelor lui Hristos.

Tradiții de Ziua Crucii

În Ziua Crucii, tradițiile sunt diverse și pline de simbolism. În multe zone, această zi este asociată cu diverse practici care amintesc de puterea protectoare a Sfintei Cruci:

Credincioșii aduc la biserică buchete de busuioc care sunt sfințite, apoi sunt păstrate în casă pentru protecție. În unele locuri, se obișnuiește să se facă cruci din lemn, care sunt apoi sfințite și amplasate la hotarele satelor, pentru a alunga bolile și duhurile rele.

În ziua de 14 septembrie, credincioșii postesc strict și se abțin de la mâncare până la apusul soarelui. Este o zi dedicată rugăciunii și reflecției asupra semnificației crucii.

Se crede că plantele culese în această zi, în special busuiocul, au proprietăți vindecătoare deosebite. Aceste plante sunt folosite pentru a binecuvânta locuințele sau pentru a trata diverse afecțiuni.

În unele regiuni, există obiceiul de a ridica cruci de lemn la marginea câmpurilor și grădinilor, ca o formă de protecție pentru roadele muncii, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru recoltele viitoare.

Înălțarea Sfintei Cruci 2024 rămâne o zi cu o mare încărcătură spirituală și simbolică, îmbinând ritualuri de protecție și recunoștință pentru jertfa mântuitoare a lui Hristos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024