Pensionarii din Iași vor primi tichete sociale valorice. Acestea vor fi acordate cu ocazia sărbătorilor de Crăciun, de către Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială. Această acțiune se află la a XXIII-a ediție, în cadrul căreia vor fi distribuite ajutoare sub formă de carnete cu tichete sociale, în valoare de 100 de lei.
Cine sunt pensionarii care beneficiază de tichete sociale și ce condiții trebuie să îndeplinească
Beneficiarii campaniei sunt aproximativ 12.000 de pensionari ale căror pensii cumulate nu depășesc suma de 1.800 de lei inclusiv, aceștia fiind pensionari de drept și pensionari pe caz de boală. Valoarea unui carnet cu tichete sociale este de 100 de lei, fiind compus din 10 tichete, a 10 lei fiecare. În condițiile de acordare se încadrează pensionarii înregistrați în evidența bugetului de asigurări sociale, cu domiciliul în municipiul Iași, aflați în plată cu luna noiembrie 2024.
Începerea distribuirii carnetelor cu tichete va avea loc pe 9 decembrie 2024 și se va finaliza pe 10 martie 2025. Programul pentru distribuire este de la 08:30, la 15:30.
„Beneficiarii campaniei sunt circa 12.000 de pensionari ale căror pensii cumulate nu depășesc suma de 1.800 de lei inclusiv. Este vorba despre pensionarii de drept și pensionarii pe caz de boală. Valoarea unui carnet cu tichete sociale este de 100 de lei, fiind compuse din 10 tichete a câte 10 lei fiecare. Anul acesta, cuantumul pensiei a fost modificat de la 1.500 de lei, la 1.800 de lei”, a declarat Luminița Munteanu, directorul Direcției de Asistență Socială Iași.
În funcție de cartierul în care sunt domiciliați pensionarii beneficiari, aceștia vor trebui să meargă la locațiile de distribuire. Pensionarii din zona Copou vor merge la Căminul de Pensionari „Sf. Cuv. Parascheva” de pe strada Codrescu nr. 6. Beneficiarii cu domiciliul în zonele centru și Gară vor merge la Cantina de Ajutor Social de pe strada Sf. Andrei nr. 70.
Sediul Direcției de Asistență Socială va fi folosit pentru distribuirea tichetelor pensionarilor care au domiciliul în zonele Podu Roș și Bularga. Centrul de Cartier Nicolina, pentru beneficiarii cu domiciliul în zona Nicolina I și II; Centrul de Cartier Păcurari, pentru pensionarii din zonă; Centrul de Cartier Tătărași, pentru cei din zonele Tătărași, Metalurgie, T. Vladimirescu. Ultimele două centre sunt Centrul de Cartier Alexandru cel Bun, pentru pensionarii din zonele Alexandru Cel Bun și Dacia, și Centrul de Cartier Frumoasa, pentru beneficiarii din zonele Bucium și Frumoasa.
Cum se descurcă pensionarii ieșeni cu sumele pe care le încasează lunar
Bătrânii care s-au pensionat pe caz de boală și cei care au pensii mici susțin că orice ajutor este binevenit.
„Nu mai țin minte de anul trecut cât sunt tichetele, dar ajută destul de mult, le poți folosi și la transport. Nu sunt pensionată pe caz de boală, dar am pensia mică. Sunt de 3 ani în România, eu sunt din Republica Moldova. Așa, încetișor, mă descurc. Am un băiat care a murit, aici, în România și am venit mai mult să jelesc aici. Anii trecuți, parcă erau mai multe ajutoare, și de mâncare. Acum, văd că le-au mai rărit”, a spus Natalia V., pensionară venită, de 3 ani, în România.
Însă, sunt și pensionari mai norocoși care au venituri lunare de 9.000 de lei, dar care sunt stricți în ceea ce privește cheltuielile.
„Eu și cu soțul meu avem împreună, din pensie, 9.000 de lei. Trebuie fiecare să își facă cheltuielile pe cât îi este punga, nu pe ce vede în magazine. Te duci, deci, cu bilețelul la magazin și cumperi. Eu am învățat de la părinții mei cum să fac economie. Toată viața mea am făcut economie, nici firimiturile din punga de pâine nu le arunc. Văd la ceilalți pensionari că achiziționează toate prostiile de produse, chiar dacă nu au nevoie de ele, și atunci e normal să nu-ți ajungă banii, nu? Problema este că unii oameni au stat, pe vremuri, degeaba. Femeile stăteau acasă cu copiii, pentru că soții aveau salariu mare, și ele s-au trezit foarte târziu că nu au ani de muncă. Eu sunt fiică de pădurari, crescută în munți, știu ce înseamnă munca, am lucrat în domeniul silvic”, a spus Maria Rotaru, pensionară în vârstă de 76 de ani.
Chiar dacă sunt pensionari care încasează, lunar, pensii cu valori mai mari, există beneficiari ai tichetelor sociale care nu se descurcă foarte bine și sunt nevoiți să recurgă la economie.
„Soția mea are pensia mai mică de 1.800 de lei. Ea primește tichete sociale, le ia în fiecare an. Ajută puțin acest ajutor. Soția mea s-a pensionat pe caz de boală și îi este greu. Ne descurcăm cum putem, noroc că am eu pensia de 3.300 de lei și mai compensăm unul de la altul. Eu am probleme de sănătate la picior. În ceea ce privește banii, facem și economie. Centrala o pornim, dimineața, 2 ore și după-amiaza, 2 ore, când ne odihnim. Soția s-a pensionat pe caz de boală și îi trebuiau 25 de ani de muncă ca să ia mai mult, dar i-au lipsit doar două săptămâni și uite că, pentru astea, suferă”, a declarat Ion V., un pensionar din zona Tătărași.
Aceste tichete sociale anuale, oferite în pragul sărbătorilor, reprezintă un ajutor în plus în locuințele pensionarilor cu venituri mici. Acestea pot fi folosite în funcție de nevoile fiecărui vârstnic.
Astfel, în 2024, aproximativ 12.000 de pensionari vor primi tichete sociale în valoare de 100 de lei. Acestea vor fi distribuite, începând cu data de 9 decembrie, la centrele de cartier.
3300….dar de ce nu dati si la persoane cu handicap de orice grad? Vi se pare ca noi, handicapeii o ducem prea bine sau cum? Chiar nu aveti niciun Dumnezeu? sa va fie rusine !!!