Prima pagină » Informații utile » „Înafară” sau „în afară”, care este forma corectă?

„Înafară” sau „în afară”, care este forma corectă?

26 nov. 2024, 09:32,
Redacția BZI în Informații utile

Mulți români au un semn de întrebare vizavi de de forma corectă dintre „înafară” sau „în afară”, întortocheate sunt căile limbii române, nu? Ei bine, într-adevăr, uneori lucrurile se complică, însă, de cele mai multe ori, o facem chiar noi însine prin diverse analogii care nu fac decât să complice și mai multe lucrurile.

Din cauză unei eronate analogii făcute cu adverbul „înăuntru”, am ajuns să ne punem întrebarea și cu referire la „înafară” sau „în afară”. Iată să vedem care este variantă corectă odată și pentru totdeauna.

„Înafară” sau „în afară”, care este forma corectă

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, singura formă corectă acceptată este „în afară”. Expresia „în afară” este o locuțiune prepozițională și se folosește pentru a indica faptul că ceva sau cineva este în exteriorul unui loc sau context specific.

Poate fi utilizată în diverse contexte pentru a evidenția separarea sau excluderea de la un grup sau un loc anume. Pe de altă parte, forma „înafară” nu este o formă corectă în limba română, nu există în niciun context și reprezintă o greșeală ce poate fi și trebuie să fie evitată.

Pe lângă această greșeală gramaticală, este de menționat că numeralul cardinal doisprezece are formă de feminin. Vom spune și vom scrie doisprezece apostoli, dar douăsprezece ore.

Totuși, mai ales la tineri, auzim tot mai des „avem ședință la doisprezece”; „sunt doisprezece teme de învățat pentru examen”; „o piesă cu doisprezece personaje”; ceea ce i-a făcut pe lingviști să creadă că este vorba de o tendință de eliminare a formei feminine, după modelul „unsprezece, treisprezece etc.”, unde nu există variație de gen. O altă confuzie în rândul românilor este alegerea formei potrivite din „decât” sau „de cât”, ambele forme sunt corecte, dar depinde de contextul în care le folosim.

Pe de altă parte, numeralul ordinal „întâi”, se comportă ca un adjectiv invariabil, clasa întâi, rândul întâi, conjugările întâi, a doua, a treia și a patra. Se consideră, așadar, o greșeală exprimarea clasa întâia, întrucât nu putem articula concomitent și substantivul și numeralul cu rol adjectival.

Cum se scriu corect unele cuvinte

E bine de știut sau de reamintit câteva reguli gramaticale utile aproape zi de zi. Astfel că, vom scrie întotdeauna „noștri” și „voștri”, cu un singur i, iar „creează” sau „agreează”, cu doi e.

Se va scrie „fii” cu doi i, doar la imperativ afirmativ (Fii!) și la conjunctiv prezent, tu să fii, tu să nu fii. În rest, pe fi îl voi scrie cu un singur i, după cum este nu fi, vei fi, poți fi, ai fi, ai fi fost, să fi fost.

Vom scrie „miniștrii”, cu doi i, numai dacă miniștrii poate fi înlocuit în același context cu ministrele sau doamnele. Prin urmare, voi scrie întotdeauna ambii miniștri, celalți miniștri, cei 15 miniștri ai cabinetului. Trebuie să știm și că dintre „maieu” sau „maiou”, forma corectă este „maiou”.

Printre greşelile de limbă frecvente pe care le fac românii se numără şi pleonasmul. Expresii precum „a coborî jos”, „întuneric beznă”, „a avansa înainte” sau „babă bătrână” au pătruns în reflexul lingvistic românesc, putând fi auzite la tot pasul.

Ceea ce trebuie să ținem minte dintre „înafară” sau „în afară” este că doar varianta „în afară” este corectă, cealaltă nefiind un cuvând pe care să-l regăsim în dicționarul limbii române.

Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
redactia.ro
Singurele 2 zile în care poți spăla hainele în Săptămâna Mare. Vei avea ghinion tot anul dacă nu respecți obiceiul
Bugetul.ro
S-a terminat pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone. Decizia justiției confirmă eșecul autorității în procesele contra marilor bănci din România
a1.ro
Program Denii Săptămâna Mare 2025. La ce oră încep slujbele în fiecare zi din Săptămâna Patimilor
Playtech.ro
Cum obții cartea mașinii în 2025 în România. Acte necesare pentru obținerea Cărții de Identitate a Vehiculului (CIV)
observatornews.ro
Sfânta şi Marea Miercuri din Săptămâna Patimilor. Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care Iisus a fost trădat de Iuda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cele mai sigure țări în caz de război. Sunt locuri de vis, dar greu de ajuns
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Nadia Comăneci și-a deschis buzunarele să primească uriașa sumă pe care o încasează de la statul român în 2025 ca rentă viageră
Playtech.ro
Vine vara în România, vor fi peste 28 de grade Celsius. ANM anunţă vreme ciudată în următoarea lună
Dailybusiness.ro
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
RomaniaTV
Tragedie în lumea medicală. George și Emanuel, doi medici tineri, au murit. Aveau doar 28 și 31 de ani. Detalii teribile!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
BOMBA momentului în showbiz! S-au împăcat! După ce s-au certat la TV, au decis să uite tot, în Postul Paștelui: Am vorbit pe cameră
redactia.ro
Cine sunt oamenii trimiși de Trump la București ca să discute cu Bolojan și Ciolacu
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`