Problemele de sănătate pentru Ina Becchi-Voaideș, o tânără în vârstă de 39 de ani din Onești, județul Bacău, au începutul în luna septembrie 2024. Femeia a avut timp de 2 săptămâni dureri mari de spate, așa s-a prezentat la Spitalul Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca” Onești. Deși medicii de aici i-au spus că este perfect sănătoasă, după doar câteva săptămâni a fost diagnosticată cu leucemie acută.
Credea că este perfect sănătoasă, dar a fost diagnosticată cu leucemie acută! Ina Becchi-Voaideș are nevoie urgent de trombocite
Ina Becchi-Voaideș și-a făcut un set complet în luna martie, rezultatele fiind bune. Câteva luni mai târziu, tânăra a început să aibă dureri de spate. Deoarece acestea au durat circa 2 săptămâni, femeia s-a prezentat la Spitalul Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca” Onești, iar mai apoi, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, unde a aflat că suferă de leucemie acută. Ina Becchi-Voaideș este acum internată la Institutul Regional de Oncologie Iaşi şi are nevoie foarte mare de trombocite.
„Ea era o persoană sănătoasă. La finalul lunii august, începutul lui septembrie, a fost cu soțul ei în concediu în Grecia, iar după ce s-au întors, timp de două săptămâni a avut dureri de spate. A fost la Spitalul din Onești, dar medicii nu i-au depistat nimic, au trimis-o acasă, cu toate că numărul leucocitelor era crescut. Ea e singură la părinți, iar mama ei nu s-a mulțumit cu răspunsul medicilor de la Onești și a trimis rezultatul analizelor unui medic care s-a consultat cu alți colegi și i-a recomandat să meargă la Iași, la Urgențe. Acolo, încă din UPU, i s-a spus că este suspectă de leucemie acută și că o să trebuiască să fie internată în Secția de Hematologie. Ea și-a făcut în luna martie toate analizele iar atunci era perfect sănătoasă, ar fi trebuit să se vadă ceva la hemoleucogramă. Din ce i-au spus doctorii, durerea de spate nu avea nicio legătură cu boala. A urmat o cură de chimioterapie, dar săptămâna trecută starea ei era foarte gravă. În ultimele două zile s-a simțit mai bine, ceea ce ne dă speranțe. Corpul ei e slăbit. Avem nevoie mare de ajutor, deoarece noi suntem din Onești, iar trombocitele pot fi donate doar la Iași. Am încercat să vorbim și cu cei de la Inspectoratul de Poliție, de Jandarmi, poate ne pot ajuta, deoarece avem nevoie de persoane care să doneze constant. Condițiile pentru donarea de trombocite sunt destul de restrictive, și de aceea e greu să găsim donatori”, a declarat Oana Cadar, verișoara Inei Becchi-Voaideș.
Ce presupune donarea de trombocite
Trombocitele, cunoscute și sub numele de plachete sanguine, sunt componente ale sângelui, cu rol în procesul de coagulare. Sunt câteva categorii de pacienți care necesită donare de masă trombocitară, printre aceștia numărându-se cei oncologici, cu boli hematologice, care au suferit un transplant, cu traumatisme sau cei care au avut un accident. Pacienții bolnavi de cancer care sunt supuși tratamentelor cu citostatice se confruntă cu un nivel extrem de scăzut al trombocitelor. Cea mai eficientă metodă pentru refacerea acestuia este transfuzia cu „celule VIP”, așa cum sunt numite trombocitele de către doctori. Există un aparat special ce separă componentele sângelui încă din faza de donare.
Prelevarea trombocitelor se face într-un sistem autorizat, închis, steril și apirogen, cu instrumente sterile de unică folosință. Sângele este recoltat de la nivelul brațului, trombocitele fiind extrase imediat, restul sângelui întorcându-se la donator. Deoarece majoritatea globulelor roșii revin la donator, intervalul dintre două trombocitafereze este de 4 săptămâni. Mai exact, orice pacient sănătos poate dona trombocite în fiecare lună. Este un procedeu destul de simplu, o singură oră fiind necesară pentru a salva viața unui bolnav de cancer. Trombocitele pot fi utilizate atât în tratamentul tuturor formelor de cancer, cât și în tratarea unor maladii rare. Pot dona bărbații cu vârsta până în 45 de ani. Aceștia trebuie să aibă o greutate de peste 60 de kilograme, dar nu mai mult de 100. Donatorii trebuie să fie sănătoşi, să nu prezinte simptome de gripă sau răceală.
De asemenea, trebuie să nu fi luat aspirină sau antiinflamatoare în ultimele 5 zile şi să nu fi consumat alcool în ultimele 48 de ore. Înainte de donare se recomandă consumul de lichide (apă, ceai, suc sau iaurt), cel puţin o jumătate de litru. Venele donatorilor trebuie să permită recoltarea, iar numărul de trombocite trebuie să fie mai mare de 200.000/mmc.
Persoanele care doresc să doneze trombocite pentru Ina Becchi-Voaideș, tânăra internată la IRO Iaşi, trebuie să știe că Centrul de Transfuzii Sanguine Iași este deschis de luni până vineri, în intervalul orar 07:30 – 13:30.