Prima pagină » Eveniment-Social » În zona de centru a orașului Iași, Bulevardul Independenței, se amenajează cea mai frumoasă grădină – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

În zona de centru a orașului Iași, Bulevardul Independenței, se amenajează cea mai frumoasă grădină – GALERIE FOTO, EXCLUSIV

13 apr. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

În aceste zile, în zona de centru a orașului Iași se fac pregătiri pentru o superbă grădină! Aceasta este amplasată în curtea Muzeului de Istorie Naturală, aflat pe Bulevardul Independenței. Aici, în anul 1872, din inițiativa lui Grigore Cobălcescu și a medicului naturalist Anastasie Fătu, locul se îngrădește și se organizează o mică Grădină Botanică în care Dimitrie Brândza, conservatorul Muzeului din acea vreme, plantează diferiți arbori, printre care cei doi stejari seculari, declarați Monumente ale Naturii în 1973. Parte din plantele sădite de D. Brandza (doi stejari, doi plopi și un castan porcesc) mai dăinuie și astăzi în părculețul din curtea Muzeului de Istorie Naturală, Secția Sistematică

De luna aceasta, în zona centru a orașului Iași se fac pregătiri pentru o superbă grădină! Aceasta este amplasată în curtea Muzeului de Istorie Naturală, aflat pe Bulevardul Independenței. Legat de toate acestea, de reliefat că în anul 1872, din inițiativa lui Grigore Cobălcescu și a medicului naturalist Anastasie Fătu, locul se îngrădește și se organizează o mică Grădină Botanică. În ea, Dimitrie Brândza, conservatorul Muzeului din acea vreme, plantează diferiți arbori, printre care cei doi stejari seculari, declarați Monumente ale Naturii în 1973.

”În toamna acestui an (2022), așa cum ne-a informat constructorul (Madbeton), vom face recepția finală a clădirii Muzeului de Istorie Naturală. Pe de altă parte, în colaborare cu Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (cea care are în administrare imobilul), demarăm și licitația pentru a achiziționa mobilierul necesar, în funcție de exponate și ideea de amenajare muzeală. Aici vor fi etalate exponatele pe care le are universitatea. De asemenea, din această primăvară, SPI începe să lucreze la reamenajarea grădinii din curtea Muzeului. În concluzie, până la finalul acestui an, Muzeul de Istorie Naturală va fi deschis (complet funcțional) pentru publicul larg și turiști”, a declarat Senastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iași.

 

În centrul orașului Iași se pregătește o superbă grădină

De reamintit că datele istorice arată că, în 1844, pe terenul viran de la est de Muzeu a fost amenajată o piață publică pentru desfacerea produselor agricole: fân, făină, miere, vin, lemne de foc, cherestea etc., unde producătorii plăteau o taxă de care beneficiau Societatea Medicilor Naturaliști și Muzeul. Piața publică a fost desființată în anul 1872, când, din inițiativa lui Grigore Cobalcescu și Anastasie Fătu, locul se îngrădește și se organizează o mică Gradină Botanică în care Dimitrie Brândza, conservatorul Muzeului din acea vreme, plantează diferiți arbori, printre care cei doi stejari seculari, declarați Monumente ale Naturii în 1973.

Mai târziu, alături de alte priorități culturale emanate din vechea capitală a Moldovei, un loc deosebit îl ocupa și înființarea la Iași, în anul 1856, a primei Grădini Botanice din România, de către medicul și naturalistul Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură. Amplasată pe un teren cumpărat din fonduri propriii în apropiere de Râpa Galbenă, avea să fie pentru mulți ani, până la moartea marelui cărturar, un important centru cultural pentru tineretul studios din Iași care avea posibilitatea de a studia botanica pe material viu, dar și un mijloc de instrucție și educație pentru toți iubitorii naturii.

Valoarea proiectului este de 2.8 milioane de euro

Reabilitarea și restaurarea la Muzeul de Istorie Naturală a fost demarată de Primăria Municipiului Iași în anul 2019! Valoarea totală a proiectului este de 2.8 milioane de euro. Prin proiect s-au propus măsuri de consolidare a imobilului prin sistemul confinării zidăriei cu stâlpișori din beton armat, realizarea unui spațiu administrativ în podul imobilului prin amenajarea parțială a acestuia, restaurarea elementelor artistice încă păstrate pe fațade și refacerea decorațiunilor și profilaturilor ancadramentelor ferestrelor, a brâurilor interioare și exterioare, precum și modernizarea integrală a clădirii la nivelul finisajelor interioare, a finisajelor exterioare și instalațiilor.

Acestea se vor reface integral, completându-se și adaptându-se legislației în vigoare cu privire la cerințele de securitate la incendiu, siguranței în exploatare, economia de energie, sănătatea utilizatorilor și protecția mediului.

Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași

Muzeul este situat în fosta Casă Roset din Iași, clădire clasată monument istoric. Muzeul a fost fondat la inițiativa unui grup restrâns de membri ai Societății de Medici și Naturaliști din Iași, în frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturdza și Costache Negri. În anul 1840 s-a cumpărat pentru muzeu casa vornicului Costachi Sturdza, de pe Ulița Hagioaiei, azi Bulevardul Independenței, nr. 16. Aceasta, cunoscută și sub denumirea de Casa Roset, a fost construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea, în stil neoclasic, fiind astăzi unul dintre puținele monumente arhitectonice ale Iașului, cu o structură a parterului de bolți.

Așadar, în zona de centru a orașului Iași se pregătește cea mai frumoasă grădină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *