Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, cunoscut și sub numele de Golden Gate-ul românesc, a fost proiectat pentru a avea o durată de viață de 120 de ani. Cu toate acestea, la numai opt luni de la ceremonia fastuoasă de inaugurare, podul a început să prezinte semne de scufundare.
Încă de la inaugurare, podul a întâmpinat numeroase probleme, incluzând șuruburi necomplet strânse și fisuri în structura de rezistență, despre care CNAIR a atribuit că erori de execuție. Ultima problemă semnificativă a apărut la rampa de urcare pe pod de pe malul brăilean, legătura către blocurile de ancoraj. Deși tasările au început să apară încă din toamna anului precedent, acestea au devenit acum vizibile cu ochiul liber și au fost raportate a fi mai mari de 10 centimetri.
În încercarea de a rezolva problema, constructorul, asocierea de firme Webuild SPA și IHI Infrastructure Systems LTD, a început lucrări de forare la piciorul pilonului viaductului. Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a declarat că există două posibile cauze pentru tasări: o consolidare inadecvată a terenului sau o pungă de apă.
Deși blocurile de ancoraj nu au fost încă afectate, CNAIR a avertizat că, în cazul în care problema nu este rezolvată, întreaga construcție ar putea fi compromisă. După oprirea tasărilor, constructorul va trebui să corecteze planeitatea și să încarce structura până la cota corespunzătoare.
Se mai intampla…nu ar legatura cu structura suspendata…mancati rahat degeaba…