Prima pagină » Local » În urma testărilor gratuite pentru hepatită, la Iași, zeci de persoane au fost salvate și au primit tratament corespunzător

În urma testărilor gratuite pentru hepatită, la Iași, zeci de persoane au fost salvate și au primit tratament corespunzător

24 mart. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

De la debutul campaniei de testare gratuită pentru hepatită, la Iași, zeci de persoane depistate pozitiv au ajuns la Spitalul ”Sf. Spiridon”, unde au avut parte de consult de specialitate. Multe dintre acestea se aflau în stadiul avansat al bolii, iar viața le-a fost salvată mulțumită testărilor

Zeci de vieți au fost salvate în urma campaniei de testare gratuită pentru depistarea hepatitei de tip B ȘI C! Caravanele mobile care s-au deplasat în localitățile ieșene și în celelalte județe ale Moldovei au avut rezultate favorabile. Câteva zeci de persoane care se considerau perfect sănătoase au descoperit că suferă de infecție hepatică. Viețile lor au fost salvate în urma testării, ajungând la un control de specialitate în clinica din cadrul Spitalului ”Sf. Spiridon”, Iași, unde au primit tratament specific.

”De la începutul anului 2022 și până în prezent s-au efectuat aproximativ 10.000 de teste în toată zona de Nord-Est a Moldovei. Dintre acestea, în ianuarie 2022, au fost 4.300 de persoane testate, iar în februarie 2022, 5.320. Campania continuă! Din numărul total, peste 200 de persoane au descoperit că suferă de afecțiune hepatică. Din fericire, aceștia s-au prezentat la medic după aflarea diagnosticului. Toți pacienții identificați în ianuarie au venit la control, iar dintre cei din februarie, aproximativ 80 la sută, s-au prezentat la medic, dar încă continuă să mai vină”, a declarat dr. Laura Huiban, medic coorodonator al campaniei.

În urma testării gratuite pentru hepatită, efectuată la Iași, zeci de persoane au descoperit că se află într-un stadiu avansat al bolii

Cele mai multe persoane depistate pozitiv sunt din mediul rural. Majoritatea dintre acestea nu au mers niciodată la un control de specialiteate, astfel că au descoperit abia în urma testării că suferă de infecție hepatică gravă. Această campanie va continua până în anul 2023 în mai multe orașe din țară și localități din județul Iași. În ciuda eforturilor depuse de echipa medicală, numărul celor care se prezintă la testare este unul foarte mic. Amintim că în luna decembrie 2021, în cadrul caravanei de la Răducăneni, Iași, numărul localnicilor interesați de testare a fost unul extrem de mic.

”Foarte mulți dintre cei peste 200 de pacienți depistați pozitiv au descoperit cu ajutorul testelor gratuite, efectuate în localitățile lor, nu numai că sunt bolnavi, dar și că boala este într-un stadiu avansat. Ei nu știau că sunt atât de bolnavi, iar în urma testării viața lor a luat o întorsătură fericită. Au mers la medic, așa cum li s-a spus, au urmat un tratament și acum se simt mult mai bine. Îi aștepătăm în continaure pe toți cei care doresc să se testeze. Vineri vom fi în comuna Valea Lupului din Iași”, a mai precizat dr. Laura Huiban, medic coorodonator al campaniei.

Testare gratuită în comuna Valea Lupului, Iași

Amintim că ieșenii pot beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecției virale hepatice, cum ar fi hepatita B sau C. Testarea este asigurată de medicii specialiști din cadrul proiectului LIVERO2-EST. Echipa medicală va ajunge mâine, 25 martie 2022, la sediul Primăriei din comuna Valea Lupului, Iași.

Toți ieșenii interesați sunt așteptați începând cu ora 08:00 pentru a se testa, iar campania de screening se va încheia la ora 16:00. Procesul de testare este unul extrem de simplu, deoarece, pentru efectuarea testării, este nevoie de doar două picături de sânge, pacientul fiind înțepat în deget, fără să simtă vreo durere, doar o ușoară ”pișcătură”. Pacientul are de parcurs un circuit simplu și nedureros pentru testare. Acesta trebuie să prezinte cartea de identitate, pe care trebuie să o aibă obligatoriu, răspunde unui mic chestionar legat de starea sa de sănătate și apoi se testează pentru hepatita B și hepatita C cu două kit-uri diferite. Se așteaptă rezultatul, care apare în doar câteva minute, urmând să fie transferat pe patul din centru, unde se efectuează testarea fibrozei hepatice.

Această testare arată nivelul fibrozei hepatice, printr-o modalitate foarte simplă, mulțumită aparatului ultraperformant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *