Prima pagină » Titlurile zilei » În urmă cu 40 de ani, Veronica a pus bazele unei afaceri în care nimeni nu credea. Acum, produsele sale ajung în toată Europa. Zilele acestea, este în Copou: „La început eram opt oameni, am rămas doar eu”

În urmă cu 40 de ani, Veronica a pus bazele unei afaceri în care nimeni nu credea. Acum, produsele sale ajung în toată Europa. Zilele acestea, este în Copou: „La început eram opt oameni, am rămas doar eu”

29 iun. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Veronica Vitos vine de 41 de ani la Iași pentru a participa la Târgul de ceramică, iar produsele sale sunt cunoscute în toată Europa. Femeia a pornit afacerea de succes din tinerețe

O femeie din Miercurea Ciuc vine la Târgul de ceramică „Cucuteni 5000” încă din 1983, de la prima ediție. Veronica Vitos nu a lipsit în niciun an și vrea să vină la Iași până nu va mai putea. Parcul Copou s-a umplut de olari care au scos cele mai deosebite exponate cu ocazia evenimentului.

Nu a ratat nicio ediție a târgului

Veronica Vitos are 70 de ani și vine de la Miercurea Ciuc pentru Târgul de ceramică „Cucuteni 5000” încă de la prima ediție, de acum 41 de ani. Femeia a primit o invitație din partea organizatorilor, iar de atunci nu a mai ratat nicio ediție. La început, erau opt olari în Parcul Copou, însă doar Veronica a mai rămas dintre ei.

„De la prima ediția particip, de 41 de ani. La început, eram foarte puțini, eram cam opt oameni tot aici, în parcul Copou. Am primit o invitație de la organizatori printr-o scrisoare, deoarece aveam deja un atelier în Miercurea Ciuc. A fost foarte frumos ca să ne întâlnim opt olari într-un loc. Stăteam la aceeași cazare, luam masa împreună, eram ca o familie. De atunci s-a făcut ca o tradiție, an de an abia așteptam să ne întâlnim ca să petrecem timp împreună. Din păcate, din cei care eram la început, doar eu am mai rămas, câțiva au murit, iar ceilalți s-au retras”, povestește Veronica Vitos.

Femeia din Miercurea Ciuc a învățat arta olăritului de la bătrânii din zona Ciucului și din cărți.

„Încă de mică mi-a plăcut foarte mult să desenez, să lucrez manual, aveam această înclinație spre artă. Deși nimeni din familie nu avea vreo treabă cu olăritul, eu am ajuns să încep să fac oale. Am avut mare noroc că am învățat de la bătrânii de prin zona Miercurea Ciuc și am avut niște cărți de olărit care m-au ajutat foarte mult. Prima dată când am venit la Iași, aveam câteva oale de lut, însă mai mult experiență și să socializăm cu oamenii”, a mai spus femeia.

Veronica își vinde produsele în mai multe țări din Europa

Dacă la început vindeau câteva oale pe la târguri, femeia a reușit să facă o adevărată afacere din olărit. Acum, exportă către Ungaria, Italia și Polonia și are un atelier cu mai mulți angajați.

„Într-adevăr, era foarte diferit înainte, am observat cum acest târg evoluează de la an la an. După 1990, a început să mai crească și cererea pentru produsele noastre. Am primit cereri din Italia, Ungaria și Polonia, astfel că am făcut o afacere din olărit. Avem un atelier mare în Miercurea Ciuc, unde lucrează mai multe persoane. Totuși, încă fac și eu oale, nu pot să stau departe de asta, este pasiunea mea”, își amintește Veronica.

Femeia este încântată că tot mai mulți tineri continuă tradiția olăritului.

„Oala are nevoie de trei săptămâni ca să fie gata și să fie bună de folosit. Noi facem modele mai simple, doar din argilă, folosite în special pentru gătit. Nu este de decor, mai mult sunt utile în casa omului. Sunt foarte bucuroasă că, în decursul anilor, tot mai mulți tineri s-au apucat de olărit, iar acum acest parc este plin de olari la târg, care să continue tradiția”, a precizat Veronica Vitos.

Deja se gândește la următoarea ediție

Chiar dacă a ajuns la 70 de ani, Veronica deja se gândește la următoarea ediție de „Cucuteni 5000”. Datorită acestui târg, a reușit să lege prietenii cu oameni din Iași, pe care îi revede în fiecare an.

„Sincer, deja mă gândesc ce o să pregătesc anul viitor, vreau să vin la Iași până când voi putea. Mi-am făcut și cunoștințe aici, cu care mă văd o dată pe an datorită acestui eveniment. Cu toții așteptăm să ne revedem de fiecare dată. Tradiția noastră trebuie continuată, deoarece în alte țări s-a pierdut, iar acum se poate trăi și din asta”, a încheiat Veronica Vitos.

Veronica Vitos exportă produsele sale în țările din Europa, însă mereu se întoarce cu drag la târgul din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *