Prima pagină » Actualitate » În urmă cu 3 ani, Răzvan era unul dintre decariștii Iașului și voia să devină procuror. Decizia pe care a luat-o ar trebui să-i motiveze pe toți elevii: „Lucrez 12 ore pe zi, am avut momente în care m-am simțit epuizat” – FOTO

În urmă cu 3 ani, Răzvan era unul dintre decariștii Iașului și voia să devină procuror. Decizia pe care a luat-o ar trebui să-i motiveze pe toți elevii: „Lucrez 12 ore pe zi, am avut momente în care m-am simțit epuizat” – FOTO

26 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Actualitate

Răzvan Iulian Mogîldea are vârsta de 22 de ani, iar în urmă cu trei ani, a reușit să obțină 10 pe linie la examenul de Bacalaureat! Acesta a învățat în condiții extreme, vară de vară, fiind nevoit să muncească în construcții pentru a se întreține singur. După ce a murit tatăl lui, acesta a devenit stâlpul familiei

Acum este student în al III-lea an la Facultatea de Drept din Iași, iar, încă din primul an, lucrează ca ospătar la Complexul Delta Moldovei din comuna ieșeană Movileni. Face naveta aproape zilnic pentru a putea să-și atingă scopul în viață. Răzvan poate fi un adevărat exemplu, demn de urmat pentru toți tinerii din ziua de astăzi.

Răzvan este un tânăr de care Iașul se poate mândri! În urmă cu trei ani, era unul dintre decariști, iar acum, studiază dreptul

Răzvan Iulian Mogîldea este absolvent al Liceului Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iași, iar în anul 2021, a obținut zece pe linie la examenul de Bacalaureat! Tânărul este originar din satul Cuza-Vodă, comuna Ipatele, județul Iași, și nu a făcut pregătire pentru examenul maturității. Condițiile în care acesta a învățat au fost extreme, fiind nevoit încă de la vârsta de 13 ani, după ce a murit tatăl său, să se ocupe cu munca fizică, respectiv, să lucreze în construcții.

Deși încă de la o vârstă fragedă s-a confruntat cu situații grele în viață, acesta a demonstrat tuturor că se poate învăța în orice condiții. După ce a promovat examenul de Bacalaureat, cea mai mare dorință a lui era să devină procuror, însă, cu anii, a ales altceva. În anul 2021, a intrat la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

„În perioada liceului, munca o întreprindeam pe parcursul verii. Cât am fost la cămin, susținerea a venit mai mult din pensia de urmaș pe care o primeam. Tata a decedat când aveam 13 ani. În principiu, în două veri am lucrat pentru foraje geotermale, într-o vară, înainte să intru la liceu, și într-o altă vară, după ce am terminat clasa a X-a. Într-o altă vară, am lucrat în construcții, și cam acestea au fost. În principiu, am făcut muncă fizică. Forajele geotermale, cele din vara de după clasa a X-a, au fost în Aroneanu și săpam în jur de 120 de metri, săpam cu o mașinărie cu o instalație care avea un capăt ce săpa cu apă. Săpam în jur de 120 de metri, m-am ocupat mai mult cu munca fizică. La examenul de Bacalaureat am luat 10 pe linie, iar la Facultatea de Drept din Iași am intrat pe bază de dosar, în anul 2021”, declară Răzvan Iulian Mogîldea.

De trei ani muncește din greu ca ospătar, iar, în paralel, învață intens pentru a deveni judecător

După ce a intrat la facultate, s-a mutat în chirie, iar de trei ani, acesta lucrează ca ospătar la Complexul Delta Moldovei din comuna ieșeană Movileni. Deși muncește din greu pentru a se întreține, rezultatele sale la învățătură sunt, în continuare, remarcabile.

„Având în vedere media pe care am avut-o, nu au fost probleme. Acum am terminat anul III, unul dintre cei mai frumoși ani. M-am simțit foarte bine. Nu am rămas chiar printre primii, dar, în momentul de față, cel puțin, după semestrul acesta, cred că sunt în primii 30, poate chiar în primii 20. Stau în chirie, în momentul de față, cu prietena mea. După afișarea rezultatelor de la BAC, m-am angajat la un restaurant ca ospătar. Am continuat să muncesc pe parcursul facultății și voi lucra și o perioadă din anul IV, ca să îmi pot plăti chiria. Am rămas la același job de când m-am angajat. Lucrez la Complex Delta Moldovei, din Larga Jijia, Movileni. Fac naveta pentru muncă, dar sunt unele seri în care sunt nevoit să rămân acolo. În timpul facultății, lucrez part-time și în weekend, sunt momente în care sunt liber de la facultate și merg să lucrez, iar atunci fac naveta. Rămân acolo când sunt cazări sau alte evenimente, pentru că ar fi destul de obositor să mă întorc în Iași. Este consistența, în principiu. Încerc să îmi structurez, din timp, materia, să citesc pe cât posibil, să nu las totul pe ultima sută de metri”, adaugă Răzvan Iulian Mogîldea.

Lucrează chiar și câte 12 ore pe zi, uneori, doarme câte două-trei ore pe noapte, face naveta până la restaurant, însă tot efortul depus va da roade. Tânărul declară faptul că a avut și momente în care s-a simțit epuizat, însă a mers înainte: „Semestrul ăsta mi-a venit foarte greu, deoarece lunea, de la ora 8:00, aveam un seminar foarte important. Eu terminam munca chiar și după ora 23:00, ajungeam acasă chiar și la miezul nopții și, având în vedere că la 8:00 aveam seminarul, trebuia să stau și să mă axez pe materie. Dormeam două, trei, patru ore pe noapte și mă trezeam ca să citesc pentru seminar. Lucrez în jur de 10-12 ore, dar depinde de la zi la zi. În momentul de față, lucrez doar patru zile consecutive, de joi până duminică. O să lucrez și în ultimul an de facultate, o perioadă, probabil până în decembrie. Aș vrea să mă axez pe examenul de licență, pe admiterea profesiei de mai departe și de asta, din ianuarie, anul viitor, aș vrea să mă axez doar pe examene. Am avut momente în care m-am simțit epuizat, dar asta cred că se întâmplă tuturor, nu doar mie. Trebuie să mergem mai departe, nu totul se oprește acolo”, mai spune Răzvan Iulian Mogîldea.

Răzvan Iulian Mogîldea: „Îmi doresc să rămân în țară, să fac parte din sistem și să lupt pentru el”

Dacă înainte să intre la facultate își dorea să devină procuror, cu timpul, i s-a schimbat percepția, iar acum, cel mai mare vis al său este să devină judecător. Cel mai epuizant an i s-a părut al II-lea an de facultate: „Mai departe, aș dori să fiu judecător. Actualul meu șef este fost avocat și mi-a dat câteva sfaturi cu privire la profesiile juridice. Atunci nu știam foarte multe despre profesia de procuror, iar datorită dumnealui, am pus lucrurile în perspectivă. În principiu, îmi doresc să devin judecător, dar niciodată nu știi unde te duce viața. Cel mai greu mi s-a părut anul II de facultate, a fost cel mai extenuant pentru mine. Ca materii, mi s-a părut foarte greu. Cel mai frumos mi s-a părut anul III, a fost și cel mai ușor pentru mine. Am avut parte de un colectiv foarte bun, am format prietenii, sunt alături și de prietena mea care este la aceeași facultate. Acest lucru m-a ajutat foarte mult, la facultate ne-am și cunoscut”, delcară Răzvan Iulian Mogîldea.

Răzvan Iulian Mogîldea își dorește să rămână în țară și să lupte pentru sistem: „De-a lungul anilor, m-am gândit să plec în străinătate, dar au fost gânduri foarte trecătoare, fugitive, pentru că nu aș face acest lucru. Îmi doresc să rămân în țară, să fac parte din sistem și să lupt pentru el. Cred că fiecare merită o șansă aici. Cred că toată lumea își dorește să facă o schimbare, dar acum depinde dacă în bine sau în rău. Consider că aș putea, pe viitor, să fac o schimbare. Mama mea mă susține întotdeauna. N-a existat niciun moment în care să nu mă susțină în ceea ce mi-am pus în plan. În continuare, ne susține indiferent de situație, și pe mine, și pe sora mea și încearcă să ne ajute cu tot ce ne-am pus noi în gând. Sora mea este mai mică, a terminat și ea liceul cu bine, a luat BAC-ul cu, aproape, nota 9, iar, între timp, a decis să plece în afară”, mai spune Răzvan Iulian Mogîldea.

Răzvan, unul dintre decariștii Iașului care, de la vârsta de 13 ani, muncește pentru a se întreține singur, iar în prezent, studiază dreptul, este un exemplu demn de urmat pentru toți tinerii din ziua de astăzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *