Prima pagină » Local » În ultimii doi ani, în Iași, s-au înregistrat 9 cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă. Deși nu sunt multe, acestea sunt greu de tratat, cu un grad ridicat de mortalitate: „Din cauza depistării târzii, tratamentul nu mai poate face față” – FOTO

În ultimii doi ani, în Iași, s-au înregistrat 9 cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă. Deși nu sunt multe, acestea sunt greu de tratat, cu un grad ridicat de mortalitate: „Din cauza depistării târzii, tratamentul nu mai poate face față” – FOTO

21 mart. 2024, 02:00, 1 ,
Cristina Doroftei în Local

O problemă cu care se confruntă medicii ce fac eforturi pentru a trata tuberculoza sunt pacienții care se prezintă mult prea târziu la control. Astfel, cazurile care ar putea fi tratate cu ușurință și cu medicamente ieftine devin grave, iar costurile cresc considerabil

Dr. Adriana Sorete Arbore, în urma unei statistici realizate la nivelul județul Iași, în legătură cu cazurile de tuberculoză, susține că există o creștere care, deși este îngrijorătoare, era de așteptat. Cu toate acestea, medicii afirmă că, prin muncă și perseverență, tendința cazurilor de tuberculoză va scădea.

Medicamentele pentru tuberculoza chimiorezistentă sunt greu de găsit uneori

 plămâni

Cazurile cele mai grave sunt cazurile de tuberculoză chimiorezistentă. În Iași în ultimii doi ani s-au înregistrat 9 pacienți

Cazurile cele mai grave sunt cele de tuberculoză chimiorezistentă. În Iași, în ultimii doi ani, s-au înregistrat 9 pacienți. Pentru acest tip de tuberculoză, medicamentele sunt foarte scumpe și greu de găsit.

„Este grav, din punctul nostru de vedere, faptul că aceste cazuri de tuberculoză se prezintă destul de târziu la spital pentru diagnostic și pentru tratament.

Din cauza depistării târzii, tratamentul nu mai poate face față, nu avem cazuri foarte multe de tuberculoză chimiorezistentă, sunt 9 cazuri înregistrate în ultimii doi ani, ceea ce este bine pentru noi, pentru că aceasta este periculoasă, fiind mortală, dacă nu este tratată corect, și este consumatoare de mari fonduri economice pentru tratament, care este deosebit și greu de procurat și de suportat de către pacient. În ultimul timp, recomandarea Organizației Mondiale de Sănătate este de a merge cu asistența medicală centrată pe pacient și cu tratamentul în sistem ambulator, pentru a scuti costurile de spitalizare, care sunt enorme și care nu întotdeauna aduc un beneficiu.

Este o iluzie să spui că izolezi bolnavul de tuberculoză, acesta a împrăștiat boala înainte de descoperirea cazului, după, odată cu începerea tratamentului, el nu mai este contagios în 10-14 zile, nu mai reprezintă un pericol pentru familie. Tuberculoza multidrog rezistentă înseamnă rezistența la medicamentele tipice antituberculozei. În principiu, acești pacienți ajung în secțiile unde sunt izolați, sunt nuanțe în funcție de caz, de vechimea lui, fiecare bolnav are boala lui, chiar dacă este tuberculoză, fiecare o manifestă în felul lui. Fiecare pacient este o provocare”, a subliniat dr. Adriana Sorete Arbore, medic primar pneumolog la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

Medicii spun că medicamentele pentru cazurile critice de tuberculoză chimiorezistentă sunt foarte scumpe.

„Aceste medicamente pentru cazurile critice de tuberculoză chimiorezistentă au devenit accesibile în toată țară și în Iași prin sprijinul internațional. Eu cred că putem învinge tuberculoza pentru că eu am pornit de la 1.500 de cazuri, și dacă nu credeam că se poate, nu continuam. Trebuie să muncim foarte mult, este nevoie de investit în materiale pentru diagnostic și pentru medicamente. Statul român contribuie, iar pacienții care fac tratament împotriva tuberculozei primesc o alocație 1.000 de lei pe lună pe toată durata tratamentului. Este un efort mare”, susține dr. Adriana Sorete Arbore.

Iată câte cazuri de TBC s-au înregistrat în Iași în anul 2023

Anul trecut, 534 de ieșeni au fost diagnosticați cu TBC, atât adulți, cât și copii. Majoritatea pacienților reprezintă cazuri noi, dar și recidive. Numărul copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani, care au fost infectați cu TBC, s-a dublat față de anul 2022, ajungând, în 2023, la 32.

„Tratamentul înseamnă patru medicamente standard, este ieftin pentru cei care nu fac tratamentul corect, care întrerup, de multe ori, tratamentul, închipuindu-și că-i păcălesc pe doctori, pentru că boala evoluează și transformă din cazuri ușor de tratat în cazuri complexe pentru care medicamentația este scumpă și nu este întotdeauna la dispoziție. Noi am avut mare ajutor prin fondul global norvegian, care a adus medicamente pentru aceste cazuri de tuberculoză particulare, chimiorezistente, și tot prin aceste fonduri avem tehnici genetice de diagnostic, rapide.

Sunt și cazuri asimptomatice sau simptomele generale sunt extrem de șterse, românii sunt învățați cu greul, faptul că transpiră noaptea și tușesc în fiecare zi nu-i convinge să vină la medic, cam un sfert din totalul cazurilor de tuberculoză se pot vindeca de la sine, când organismul este puternic, boala se oprește din evoluție și pacienții află cu surprindere, când își fac analizele, la 50-60 de ani, că au avut tuberculoză”, adaugă dr. Adriana Sorete Arbore.

Specialiștii afirmă că incidența acestor cazuri poate scădea prin muncă și perseverență.

„Sunt sigură, noi am pornit de la o incidență extraordinar de mare, 1.500 de cazuri în urmă cu 20 de nai, numărul nu a scăzut cu procentul așteptat, din varii considerente, dar tendința este de scădere. Sărăcia este unul dintre factori pentru că omul care este lipsit de mijloace financiare are permanent grija familiei și a zilei de mâine, ce va face, ce va da de mâncare, cu ce va aprinde lumina.

Alcoolismul nu are o intervenție teribilă în tuberculoză, în sine, dar distruge ficatul și acesta este marele receptor a tuturor substanțelor pe care noi le înghițim. Dacă avem un ficat defect, ală o să sufere și la medicamentele antituberculoase, și lucru acesta se va vedea în analizele pacientului pe care-l tratăm, în suplimente pe care i le administrăm pentru ca el să tolereze 6-8 luni”, adaugă dr. Adriana Sorete Arbore.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024