Prima pagină » International » În ultimele luni, Polonia a ridicat un zid de frontieră cu Belarus de 200 km. Ce scop are această construcție
În ultimele luni, Polonia a ridicat un zid de frontieră cu Belarus de 200 km. Ce scop are această construcție

În ultimele luni, Polonia a ridicat un zid de frontieră cu Belarus de 200 km. Ce scop are această construcție

01 iul. 2022, 09:33,
BZI.ro, în International

Având scopul de a descuraja migranții să intre din Belarus, Polonia a finalizat construcția unui nou zid de frontieră de 200 de kilometri. Astfel, joi, 30 iunie, prim-ministrul Mateusz Morawiecki și înalți oficiali de securitate au vizitat zona de frontieră pentru a marca finalizarea unui nou zid de oțel înalt de 5,5 metri.

Totodată, vineri, 1 iulie, Polonia urmează să ridice starea de urgență, care a blocat intrarea jurnaliştilor și a lucrătorilor pentru drepturile omului în regiunea de frontieră.

Polonia a ridicat un zid de frontieră cu Belarus de 200 km

Prim-ministrul Morawiecki, a spus că noul zid de frontieră al Poloniei cu Belarus face parte din lupta țării împotriva Rusiei.

„Primul semn al războiului din Ucraina a fost atacul [președintelui Belarus] Alexander Lukașenko la granița poloneză”, a spus el într-o conferință de presă.

Autoritățile de la Varșovia sunt de părere că regimul Lukașenko a folosit migranții ca instrument pentru a declanșa tensiuni începând cu 2021, când zeci de mii de persoane, în mare parte din Kurdistanul irakian, au încercat să intre în Polonia, Lituania și Letonia din Belarus.

În ultimul an, se știe că cel puțin 20 de persoane au murit între Belarus și Polonia în condiții de îngheț.

ONG ce au ca scop protejarea drepturilor omului au acuzat Polonia de dublu standard, primind milioane de ucraineni care fug de invazia Rusiei, blocând totodată intrarea majorității refugiaților asiatici prin Belarus.

„Dacă dai drumul unui refugiat la granița cu Ucraina, ești un erou. Dacă o faci la granița cu Belarus, ești un contrabandist și ai putea ajunge la închisoare pentru opt ani”, a declarat Natalia Gebert, fondatoare și CEO al Dom Otwarty, un ONG polonez care ajută refugiații.

Un raport realizat de Human Rights Watch din luna iunie spunea că Polonia „împinge în mod ilegal și uneori violent, migranții și solicitanții de azil înapoi în Belarus, unde se confruntă cu abuzuri grave, inclusiv bătăi și violuri de către polițiștii de frontieră și alte forțe de securitate”.

De asemenea, Amnesty Internaţional a detaliat încălcări grave ale drepturilor omului.

Liderul cecen Ramzan Kadîrov amenință Polonia

Să nu uităm că Ramzan Kadîrov, liderul cecen și aliat al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat nu cu mult timp în urmă că este gata să atace Polonia și că polonezii ar face „mai bine să-și ia armele înapoi”, referindu-se la livrările de armament către Ucraina. Kadîrov a vorbit totodată într-o înregistrare video apărută pe Twitter.

Într-un videoclip distribuit în luna mai pe Twitter de jurnalistul BBC Francis Scarr, Ramzan Kadîrov spune că „problema Ucrainei este închisă” și că este „interesat de Polonia”, potrivit unei traduceri a declarațiilor sale.

„După Ucraina, dacă ni se dă ordin, în șase secunde vă vom arăta de ce suntem în stare!”, a spus Kadîrov.

Acest lucru vine în contextul în care Polonia este una dintre țările care au furnizat Ucrainei arme, pentru a o ajuta să se apere de armata rusă, care a invadat țara la sfârșitul lunii februarie. Așadar, declarația lui Kadîrov evidențiază preocupările exprimate de unii lideri polonezi că Rusia ar putea lansa un atac asupra Poloniei, în viitor.

În acest context, în ultimele luni, Polonia a finalizat construcția unui nou zid de frontieră de 200 de kilometri, având scopul de a descuraja migranții să intre din Belarus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *