Prima pagină » Titlurile zilei » În timp ce tinerii de vârsta lui au doar visuri, ieșeanul Costel Dascălu a pariat totul pe un domeniu care-i aduce venituri frumușele. „E mai bine să fii șef la tine acasă”

În timp ce tinerii de vârsta lui au doar visuri, ieșeanul Costel Dascălu a pariat totul pe un domeniu care-i aduce venituri frumușele. „E mai bine să fii șef la tine acasă”

10 mai 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Ieșeanul Costel Dascălu a muncit în străinătate timp de zece ani, în agricultură, alături de fratele său. Cei doi s-au întors acasă pentru a investi banii câștigați în propriile afaceri cu legume

Costel Dascălu, din comuna Cozmești, Iași, a luat viața în piept la 18 ani, când alți tineri de vârsta lui încă au doar visuri. A plecat împreună cu fratele său în Portugalia, unde timp de zece ani au muncit în domeniul agricol. Viața în străinătate a fost grea, cu multă muncă și puține vizite în țară, reușind în această perioadă să economisească banii necesari construirii unei case și înființării unei afaceri de familie care să-i asigure traiul zilnic.

„Am plecat la 18 ani în străinătate, cu fratele meu, și am muncit în sere cu legume. Acolo totul e automat. Pe atunci era cu viză, plecai mai greu. Se plătea bine atunci, dar acum nu se mai merită. Cât câștigai atunci… se cunoștea ceva. Acum se plătește la fel, dar nu mai faci nimic cu banii. Acolo, de exemplu, nu se mai cultivă roșii pe pământ de ceva timp. Au sistem hidroponic, cu vată minerală, ce imită structura solului, de unde planta își trage toți nutrienții. Nu au niciun gust roșiile. Se vorbea de coacerea roșiilor care erau culese verzi și în magazin erau coapte. Așa se întâmpla și acolo, dar puțină lume avea curajul să vorbească despre asta. Nici acum nu au!”, spune Costel Dascălu, în vârstă de 36 de ani, legumicultor din Iași.

Ieșeanul Costel Dascălu a renunțat la ideea de a accesa fonduri europene

În afacerea cu legume din comuna Cozmești a investit peste 10.000 de euro, bani câștigați în străinătate. Cultivă legume pe 2.000 de metri pătrați de solarii și pe un hectar, în câmp. Costel Dascălu spune că a încercat să acceseze fonduri europene, dar nu s-au mai găsit bani și pentru el. De aceea, a renunțat la proiecte. E mulțumit de mica afacere pe care o are și spune că, deși au fost și ani grei, nu renunță la cultivarea legumelor și nu mai pleacă în străinătate.

„E mai bine să fii șef la tine acasă, alături de familie. De aceea ne-am întors acasă, eu și Cristi. El și-a făcut o fermă, eu altă fermă. Nu am niciun proiect pe fonduri europene. Tot ce am investit a fost din banii mei. Am depus două proiecte și nu am luat niciun ban. Ba că nu mai sunt fonduri, ba că nu este finanțare. Iar proiectele nu erau pe sume mari, ci pe 15.000 de euro, cea mai mică finanțare. Am renunțat la idee, după ce am dat bani degeaba pe consultanță. Am zis că îmi fac totul pe banii mei”, spune Costel Dascălu, legumicultorul din Cozmești.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare povestea a trei tineri din comuna Țibănești, din Iași, care au deschis afaceri în domeniul agricol și au înființat „Cooperativa Natural”, după ce au muncit mulți ani în străinătate.

Costel Dascălu: „Dăm materia primă ieftin și o aducem în țară de două ori mai scump”

Tânărul spune că există diferențe între agricultura românească și cea din Portugalia. Producătorii din țară nu știu ce vor face cu producția, pe când cei din Portugalia semnează contractele înainte de a se coace legumele. Mai mult, statul ajută producătorii cu subvenții mari.

„Oamenii au cumpărat toată iarna roșii din străinătate cu 10 lei kilogramul și când apar astea românești, care sunt 6-7 lei kilogramul, toată lumea spune că sunt scumpe. În Portugalia, au un sistem bine pus la punct, nu ca la noi. Ei produc și știu unde ajunge producția, pentru că au contracte cu depozite. Noi suntem pistol cu apă. Producem, dar nu știm unde o să vindem. Dăm materia primă ieftin și o aducem în țară de două ori mai scump. Treaba noastră, a legumicultorilor, e să producem, să facem agricultură de calitate. Nu să facem drumuri pe la instituții ca să aducem dosare de hârtii. Nu avem timp!”, mai spune Costel Dascălu.

Reporterii BZI au prezentat în edițiile anterioare faptul că afacerile milionarului ieșean Ilie Airinei au fost preluate de către cei doi copii, Cornel și Cristi Airinei.

Primele roșii din ferma Dascălu vor fi pe piață peste două săptămâni

Agricultorul estimează că peste două săptămâni vor vinde primele roșii coapte în acest an și folosește pentru prima dată polenizarea cu bondari.

„Cred că în două săptămâni o să ieșim cu roșiile pe piață. Mai târziu, pentru că am avut nopți friguroase. La timpul acesta, în alți ani, ar fi trebuit să fie deja pe piață. Noi nu folosim sămânță românească, pentru că nu dă randament. Eu plătesc mult pe căldură, iar sistemul de încălzire e foarte scump. Cei care se ocupă de sere știu asta. Noi cultivăm vreo 7-8 tipuri de legume și le vindem la angro sau la tarabă. Dacă pun soiuri românești, care oricum nu prea mai sunt, nu câștig nimic, de aceea am ales soiuri mai productive, din străinătate. Eu știu de 15 ani de polenizarea cu bondari, pentru că am muncit în Portugalia și acolo se folosea această metodă. La noi a ajuns mai târziu această tehnologie. Am lucrat în străinătate tot în legumicultură. Producția este mai bună cu stimularea naturală, totul este bio. O familie de 50 de bondari costă 290 de lei și pot fi utilizați pe 1.000 de metri pătrați. Eu i-am pus la 500 de metri pătrați. Ar putea fi utilizați pe termen lung, dar cel mult trei luni, pentru că nu dau rezultate sau mor, ca albinele. În anii trecuți, când foloseam metode clasice, plăteam dublu sau triplu și nici timp nu aveam să mă ocup de stimularea plantelor”, susține producătorul.

Ieșeanul Costel Dascălu adaugă și că legumele vor fi puțin mai scumpe față de cele vândute în anul precedent.

Comentarii
  • …..sa aiba interes pentru a initia cel putin o cooperativa cu obiecte de activitate corespunzatoare valorizarii a ceea ce produc in urbea respectiva si proximitate, respectiv marketingului si desfacerii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *