Prima pagină » Actualitate » În timp ce românii plătesc dobânzi uriașe la bănci, danezii plătesc dobânzi zero la credite
În timp ce românii plătesc dobânzi uriașe la bănci, danezii plătesc dobânzi zero la credite

În timp ce românii plătesc dobânzi uriașe la bănci, danezii plătesc dobânzi zero la credite

06 ian. 2021, 08:31,
George Cristian, în Actualitate

Se întâmpla în Danemarca! În timp ce milioane de români plătesc dobânzi uriaşe la bănci, danezii pot accesa credite bancare cu o dobândă egală cu zero. Creditele ipotecare pot fi accesate pe o perioadă de 20 de ani.

Nordea Bank din Danemarca este bancă ce oferă un credit ipotecar pe 20 de ani cu o dobândă egală cu zero. Acest lucru se întâmpla în pofida faptului că românii sunt îndatoraţi din plin de politica monetară din România

O bancă din Danemarca oferă credite cu zero dobândă

Danemarca are o politică monetară diferită față de celelalte ţări din Uniunea Europeană. Concret, s-a făcut remarcata prin faptul că a păstrat mai mult decât orice altă tara politica monetară a dobânzii negative. Încă din 2012 de când Danemarca a hotărât să reducă dobânda la o valoare mai mică decât zero, debitorii au putut să se bucure de o scădere continuă a costurilor cu împrumuturile.

Decizia băncii din Danemarca vine în contextul în care majoritatea băncilor centrale evita să majoreze costul creditului. Din aceste considerente, Bloomerang arată faptul că nicio bancă din Occident nu va mai majoră dobânzile în acest an.

Ideea pare să prindă contur şi la alte bănci. Potrivit sursei citate, Danske Bank A/S care este cea mai mare bancă din Danemarca pare să analizeze posibilitatea de a oferi credite pe 20 de ani fără dobânzi. În urmă cu câţiva ani, băncile din Danemarca au fost primele care au emis obligaţiuni pe 20 de ani cu cupon 0%, în condiţiile în care interesul investitorilor pentru zone sigure în care să îşi plaseze banii a dus la scăderea dobânzilor pe piaţa de obligaţiuni din Danemarca. Ar fi pentru prima dată când un astfel de produs revine pe piaţă.

„Cererea există”, spune Lisa Bergmann, economist şef la Nordea Kredit, care susţine că aceste obligaţiuni ar putea să genereze o cerere record.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *