Centralele pe cărbune, alternativa adoptată e unele state europene. Guvernul austriac, confruntat cu scăderea livrărilor de gaze din Rusia, a anunţat duminică seara, 19 iunie, că va reporni o centrală pe cărbune dezafectată pentru a putea compensa o eventuală penurie.
Austria și Germania reactivează centralele pe cărbune
Centralele pe cărbune, alternativa adoptată de Austria şi Germania. Cancelaria austriacă a anunţat printr-un comunicat de presă publicat la încheierea unei reuniuni de criză că, împreună cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al ţării, „s-a convenit reactivarea centralei termice” situată în Mellach (sud), în prezent închisă. Obiectivul este că aceasta „să poată produce din nou energie electrică, din cărbune, în caz de urgenţă”.
Ministerul mediului a precizat că acest proces ar trebui să dureze câteva luni.
Mellach, ultima centrală pe cărbune din Austria, a fost închisa în primăvara anului 2020, ca parte a dorinţei guvernului de a elimina această sursă poluantă de energie şi de a produce 100% electricitate din surse regenerabile până în 2030.
Cancelarul conservator Karl Nehammer, care guvernează împreună cu Verzii, a declarat că obiectivul său principal este să asigure aprovizionarea tării, de vreme ce gazul din Austria provine în proporţie de 80% din Rusia.
„Este vorba de înlocuirea gazului rusesc lipsă cu alte surse sau furnizori, astfel încât să putem continua să facem rezerve”, a spus acesta.
Potrivit comunicatului de presă, Austria avea un procent de stocare de 39% la jumătatea lunii iunie, un procent mai mare decât media Uniunii Europene.
În luna mai, guvernul austriac prezentase deja un plan de urgenţă, dar a decis să meargă mai departe când gigantul Gazprom a anunţat în ultimele zile reduceri ale livrărilor de gaze, pe fondul unei confruntări între ţările occidentale şi Rusia, în contextul războiului din Ucraina.
Şi Germania a anunţat duminică, 19 iunie, măsuri de urgenţă ce includ posibilitatea de a folosi centrale electrice pe cărbune.
La iarnă, Europa ar putea trece la raționalizarea gazului
În contextul în care înăsprirea politicilor monetare alimentează temerile privind încetinirea economiei globale, cotațiile petrolului au scăzut puternic în tranzacțiile de vineri, 17 iunie. Pâmă acum, economia globală a reușit în mare măsură să reziste la creșterea prețurilor la energie. Dar pe măsură ce Europa încearcă să se îndepărteze de petrolul și, potențial, de gazul rusesc, prețurile ar putea continua să crească la niveluri nesustenabile, iar lipsa de aprovizionare ar putea duce la luarea unor decizii dificile în Europa, inclusiv raționalizarea.
Secretarul general al Forumului Internațional al Energiei, Joe McMonigle, a spus că este de acord cu această prognoză deprimantă a AIE.
”Avem o problemă serioasă în întreaga lume la care cred că politicienii tocmai se trezesc. Este un fel de furtună perfectă”, a declarat McMonigle, al cărui grup servește ca intermediar pentru națiunile producătoare și consumatoare de energie.
Amploarea acelei furtuni perfecte de subinvestiții, cererea puternică și întreruperile aprovizionării din cauza războiului – va avea consecințe de amploare, amenințănd potențial redresarea economică din cauza Covid-19, exacerbarea inflației, alimentând tulburările sociale și subminând eforturile de salvare a planetei. de la încălzirea globală.
”Este o criză pentru care lumea este îngrozitor de nepregătită”, a spus Robert McNally, care a fost consilier energetic de top al fostului președinte american George W. Bush.
În acest context, Austria şi Germania au anunțat că reactivează centralele pe cărbune.