Prima pagină » Local » În spitalele ieșene, numărul cazurilor COVID-19 este în scădere, însă medicii sunt obligați să poarte în continuare combinezoane! Carmen Manciuc: „Noi suntem obișnuiți cu orice, am fost primii în această luptă și vom fi ultimii care vom ieși”
În spitalele ieșene, numărul cazurilor COVID-19 este în scădere, însă medicii sunt obligați să poarte în continuare combinezoane! Carmen Manciuc:

În spitalele ieșene, numărul cazurilor COVID-19 este în scădere, însă medicii sunt obligați să poarte în continuare combinezoane! Carmen Manciuc: „Noi suntem obișnuiți cu orice, am fost primii în această luptă și vom fi ultimii care vom ieși”

26 mai 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Medicii sunt obligați în continuare să poarte combinezoane în preajma pacienților infectați sau suspecți COVID-19, chiar dacă numărul acestora este într-o continuă scădere. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase, susține că zona tampon a spitalului este funcțională și va rămâne așa atât timp cât este nevoie. Spitalul a revenit la normal, pacienții non-Covid fiind internați în locul pacienților COVID-19 externați. Ieri, în județul Iași au fost confirmate doar 11 cazuri pozitive

Chiar dacă numărul cazurilor confirmate pozitiv în județul Iași este în scădere, medici sunt obligați să poarte în continuare combinezoane în preajma pacienților COVID-19. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, medicii se confruntă cu alte afecțiuni infecto-contagioase grave, după ce cazurile COVID-19 au fost externate și locurile disponibile din secțiile ATI au fost redistribuite. Managerul Spitalului de Boli Infecțioase susține că zona tampon a spitalului este funcțională și pentru perioada următoare.

„Deocamdată încă folosim combinezoanele în preajma pacienților confirmați pozitiv și în preajma pacienților suspecți, în zona tampon a spitalului pe care o vom mai păstra o perioadă bună de timp. În prezent ne ocupăm de pacienții non-COVID-19. Avem pacienți care prezintă forme infecto-contagioase grave, care necesită o mare atenție. În continuare paturile din secțiile ATI Covid sunt redistribuite pacienților cu alte afecțiuni. Ne bucură faptul că numărul cazurilor este în scădere, dar noi rămânem pe poziții și pregătiți pentru orice”, a declarat Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Ieri, în Spitalul de Boli Infecțioase erau ocupate 8 paturi ATI și unul singur era disponibil.

La începutul pandemiei, pacienții non-COVID-19 erau externați pentru a face loc cazurilor COVID-19, acum situația s-a inversat

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Carmen Manciuc, susține că situația revine la normal. Dacă în luna martie 2020 pacienții non-COVID-19 erau externați pentru a face loc cazurilor COVID-19, în luna mai 2021 situația este inversată.

„În prezent, noi suntem într-o situație de activitate hibrid. Treptat, ne întoarcem la activitatea de dinaintea pandemiei. Dacă la începutul pandemiei am fost nevoiți să externăm afecțiunile non-COVID-19 și să internăm în secții pacienții infectați cu noul virus, acum se revine la situația în care pacienții non-Covid sunt internați în locul pacienților COVID-19 externați. Noi suntem obișnuiți cu orice, am fost primii în această luptă și vom fi ultimii care vom ieși. Patologiile infecțioase nu sunt patologii ușoare, iar noi, ca spital, avem de tratat astfel de patologii grele. Afecțiuni grave, precum meningita, care necesită o deosebită atenție, sunt tratate în Spitalul de Boli Infecțioase.

Se echilibrează situația în spital și în unitatea mobilă de terapie intensivă. În secția ATI din spital, ieri erau internați trei pacienți cu COVID-19 cu o formă gravă și alți trei în unitatea mobilă. Pentru pacienții COVID-19 vom purta mereu combinezon, deoarece indiferent de numărul de cazuri, regula rămâne aceeași. În preajma pacienților COVID-19 suntem obligați să purtăm acel costum special. Personalul medical a fost mereu echipat corespunzător și avem în continuare combinezoane care ne vor ajunge pentru o perioadă lungă. Nici în plină pandemie nu am dus lipsă de astfel de echipamente”, a precizat dr. Carmen Manciuc, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Ieri, în județul Iași au fost confirmate pozitiv cu COVID-19 11 persoane

De la debutul pandemiei de COVID-19 și până ieri, 24 mai 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.264 de cazuri cu persoane infectate, iar numărul total de decese a ajuns la 887. Referitor la gradul de ocupare a paturilor, inclusiv paturi ATI din spitalele suport COVID-19, ieri erau ocupate doar 103 paturi, din care 20 ATI. În aceeași zi, numărul paturilor libere din spitalele suport COVID-19 a ajuns la 395, din care 16 ATI. Cele mai multe locuri ATI libere erau la Spitalul „Sf. Spiridon”. De mai bine de trei zile, la Spitalul Clinic „Parhon”, la Spitalul Clinic de Obstretică – Ginecologie „Elena Doamna” și la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” nu sunt ocupate paturile ATI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024