Prima pagină » Local » În spitalele ieșene este în continuare o criză uriașă de sânge! Viața pacienților este pusă în pericol. „Numărul donatorilor este prea mic, iar cererea – foarte mare”
În spitalele ieșene este în continuare o criză uriașă de sânge! Viața pacienților este pusă în pericol.

În spitalele ieșene este în continuare o criză uriașă de sânge! Viața pacienților este pusă în pericol. „Numărul donatorilor este prea mic, iar cererea – foarte mare”

07 aug. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Local

Situație fără precedent, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași! Viața pacienților care ajung în stare gravă la spital este pusă în pericol din cauza lipsei acute de sânge. Medicii se confruntă cu această situație de mai mulți ani. O pacientă care a ajuns în șoc hemoragic a fost salvată în ultima clipă, după ce medicii abia au reușit să găsească sânge de la alte spitale. Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Se fac apeluri disperate către populație

Medicii ieșeni fac în continuare apeluri disperate către populație. În spitalele din Iași, lipsa acută de sânge este o adevărată problemă. Viața pacienților aflați în stare gravă este pusă în pericol din această cauză. Joi, 5 august 2021, medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, din Iași, au fost nevoiți să ceară sânge de la alte două spitale din Iași pentru a putea salva viața unei tinere aflate în șoc hemoragic.

„Este în continuare mare nevoie de sânge! Ca în fiecare vară, numărul donatorilor e scăzut. Sângele este necesar pentru traumatisme. De exemplu, joi (ieri- n.r.) am avut o pacientă cu șoc hemoragic din sângerare genitală. Am avut nevoie urgentă de sânge, grupa B3, și am găsit două unități la noi, am cerut alte două de la Centrul de Transfuzii și una de la Spitalul de Boli Infecțioase. Din fericire, am stabilizat-o și am trimis-o la Maternitatea «Elena Doamna», pentru operație”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Intervențiile chirurgicale sunt amânate din cauza lipsei sanguine

Intervențiile chirurgicale sunt amânate câteva zile din cauza lipsei de sânge. Viața pacienților stă în mâinile donatorilor. Cadrele medicale au precizat că spitalele ieșene se confruntă cu această criză de mai mulți ani.

„Din cauza lipsei acute de sânge, unele dintre intervențiile chirurgicale și ortopedice se amână. Zilnic, aproximativ doi pacienți sunt amânați, în afara situațiilor de urgență, pentru a putea să fie asigurată o minimă cantitate de sânge în preoperator și care poate fi necesară în timpul intervenției chirurgicale. Se aduce sânge din toate județele Moldovei, s-a adus sânge și la clinica de chirurgie plastică și arsuri, unde primim pacienți din toată țara. Orice am face, nu este suficient sânge și așa a fost dintotdeauna”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.

Puțini ieșeni au mers să doneze, însă nu sunt suficienți

În urma apelurilor disperate făcute de spitalele ieșene cu privire la lipsa mare de sânge, ieșenii s-au mobilizat. Aproximativ 60-70 de ieșeni se prezintă zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iași, însă nici acest număr nu este suficient. Medicii ieșeni au precizat faptul că este nevoie zilnică de un număr mai mare de donatori pentru a ține sub control lipsa acută de sânge. Reprezentanții CRTS spun că ziua de vineri este cea mai bună pentru donații. Recent, mai mulți ieșeni s-au mobilizat și au venit de la aproximativ 50 de kilometri distanță să doneze la CRTS Iași. Aceștia au fost convinși de un medic din localitate, el explicându-le câtă nevoie este de sânge în spitalele ieșene. După ce primele persoane din localitatea ieșeană și-au făcut curaj să doneze, și alți localnici le-au urmat exemplul.
Doctorii fac apeluri disperate la ieșeni, pentru a dona sânge.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *