Au ajuns înapoi în România elevii care au obținut locul I la Olimpiada Internațională de Geografie.
Printre aceștia sunt și doi ieșeni, Daniel Nicolae Hanganu, elev al Colegiului Național Iași ce a obținut o medalie de aur și Tudor Sebastian Olariu, elev al Colegiului „Costache Negruzzi” care a obținut o medalie de argint.
Prof.. Luciana Antoci, inspector școlar general al ISJ Iași:
„Alături de cei doi elevi ieșeni au fost Dorin Fiscutean și Cornelia Fiscutean care au coordonat lotul național la Olimpiada Internațională de Geografie. Este un moment foarte important pentru școala ieșeană pentru că încununează niște rezultate foarte importante. Acest moment situează Iașul și școala românească pe harta lumii. Este un rezultat care confirmă faptul că la Iaşi școala de Geografie este performantă, întrucât și în alți ani au fost obținute impresionante”.
Prof. Dorin Fiscutean:
„Multă muncă este în spatele acestui rezultat. Acești copii se pregătesc din clasa a V-a și este nevoie de multă muncă, de mulți ani, de o pregătire temeinică. Sunt copii care vor să muncească și s-au văzut rezultatele.
Noi suntem într-o concepție cu cei din Singapore, ei au clase specialiste de Geografie, ei fac 15 ore pe săptămână de geografie și noi facem una pe săptămână. Suntem pe primele locuri pentru că copiii sunt buni și facem o pregătire serioasă din toate punctele de vedere, și avem grijă de fiecare aspect. Pregătirea se termină cu ceva timp înainte de competiție ca elevii să fie odihniți. Lotul de anul acesta este alcătuit din 4 băieți foarte serioși care își doresc performanță.
Știam de acasă că o să obținem un rezultat bun. Primul loc în lume, nu aş fi spus, pentru că competitorii sunt foarte buni și pe noi ne dezavantajează fusul orar din Indonezia, pentru că intervine oboseala. Am avut noroc că președintele din Indonezia a dorit să facă o olimpiadă măreață și așa a fost și totul a decurs bine. La festivitatea de premiere trebuia să trecem strada și s-a făcut un scut uman din voluntari și am putut trece, pentru că la o trecere de pietoni se adună foarte multe scutere care nu se gândesc că este roșu sau verde. S-au ocupat de noi foarte mult cei de acolo și a fost o surpriză plăcută pentru noi pentru că sunt foarte ospitalieri”.
Prof. Cornelia Fiscutean:
„Înseamnă foarte mult această experiență și îmi place să fac parte din ea. Sunt momente unice și este greu să ajungi la așa rezultate.
Cei doi elevi sunt foarte atrași de această materie și uneori chiar rămân și în pauză”.
Daniel Nicolae Hanganu, elevul care a luat medalia de aur:
„Pasiunea mea pentru Geografie a început în clasele 1-4 când am deschis pentru prima dată atlasul și mi-am imaginat cum ar putea arăta tot ce vedeam acolo.
Când am ajuns în Indonezia erau câteva lucruri care puteau fi rele, cum ar fi climă, diferența de fus orar, însă am avut o zi în plus înainte de probă.
Proba scria a constat în 6 subiecte și accentul este mai puțin pus pe informații teoretice și mai mult pus pe probleme care ar putea apărea.
S-au combinat elemente de geografie fizică cu elemente de geografie umană.
Proba practică a constat în 2 părți, unde am mers pe teren și partea în sală era mai puțin teoretică cât creativă. Se cereau anumite probleme pentru care noi trebuia să le găsim soluția.
Ultima parte, multimedia a pus în dificultate pe toată lumea”.
Bravo, felicitari! Succes in continuare! Ne mandrim cu voi!
Bravo!Felicitări!
Ne-nclinam in fața voastră!
Ce performanță!!!!
Respect!
Aceasta este într-adevăr, o știre de prima pagina.
Bravo! Felicitari…. Intradevar stire importanta. Complimenti
Felicitari!
Felicitari tuturor! Felicitari fam. Fiscuten Dorin si Cornelia ptifesori de nota zece