Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO – În prim-planul emisiunii BZI LIVE revine prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, valorosul virtuoz pe toate meridianele, fondator al unicului şi inconfundabilului Cvartet Voces, manager al Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi – FOTO

LIVE VIDEO – În prim-planul emisiunii BZI LIVE revine prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, valorosul virtuoz pe toate meridianele, fondator al unicului şi inconfundabilului Cvartet Voces, manager al Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi – FOTO

13 apr. 2021, 15:04,
în BZI LIVE

Miercuri, 14 aprilie 2021, începând cu ora 15.00, în lumina reflectoarelor Studioului BZI LIVE este programată o nouă editie-dialog provocatoare, incitanta, riguroasă şi de colecţie! Într-o abordare proaspătă, eleganta şi plină de rafinament, o adevărată întâlnire spectaculoasă, în prim-planul emisiunii BZI LIVE revine prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, valorosul virtuoz pe toate meridianele, fondator al unicului şi inconfundabilului Cvartet Voces, manager al Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi.

În esenţă, o personalitate a artei, mediului academic şi cultural al Iaşului, României şi care îşi are locul binemeritat în panoplia oamenilor-creatori de minuni muzicale în toată lumea. Într-o manieră deschisă, relaxantă, parfumata este programat un dialog interesant ce va avea în prim-plam unul dintre cele mai valoroase proiecte ale urbei, reabilitarea şi restaurarea clădirii istorice a Filarmonicii, din ultimii ani. De asemenea, producţia media va fi şi despre talent, munca şi pasiune, realităţi din lumea culturală autohtona, viaţa dincolo de scenă, gânduri de viaţa sau proiecţii de viitor.

A fost semnat documentul de proiectare legat de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

De reamintit că, arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan se vor ocupa de proiectare pentru lucrarea de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași!
Este vorba de finalizarea celei de-a 2-a etape a acestui proces ce vizează monumentul istoric. În termen de 4 luni, acesta a fost finalizat, urmând a se organiza licitația pentru desemnarea firmei care va derula lucrările. Astfel, cel târziu până la mijlocul anului 2023, clădirea de la Filarmonica de Stat „Moldova” va fi complet refăcută.

A fost semnat documentul de proiectare legat de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

Contractul de proiectare legat de reabilitarea Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași a fost semnat în luna august 2020. Arhitecții Bogdan Mihul și Daniel Vișan au realizat proiectarea pentru lucrarea de reabilitare a monumentului istoric, în termen de 4 luni. După acest moment, la finalul acestui an a demarat licitația pentru desemnarea firmei care va derula lucrările. În acest context, cel târziu până la mijlocul anului 2023, clădirea de la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași va fi complet refăcută.

Moment important pentru etapa de reabilitare la Filarmonica de Stat „Moldova” Iași

Astfel, în luna august 2020 a demarat realizarea proiectului ce vizează acest obiectiv. Anterior a fost finalizată toată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție. De reamintit că, deja, contractului de achiziție publică de servicii de proiectare, pentru obiectivul de investiții Reabilitarea și modernizarea imobilelor cu numerele cadastrale 161496 și 161497 situate în Iași, str. Cuza Vodă, nr. 29, unde are loc activitatea artistică a Filarmonicii de Stat „Moldova” a fost semnat cu firma SC. Mihul SRL.

Conform contractului, prestatorul a realizat expertiza tehnică, studiul topografic, studiul geotehnic studiul componentelor artistice, studiul istoric al clădirii, studiul de acustică. Terminarea proiectului care prevede reabilitarea celor două imobile este mijlocul anului 2023. Pe de altă parte, costurile totale cu reabilitarea și modernizare a Filarmonicii ieșene trec de șase milioane euro.

Celebra instituție ar putea avea și unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale din lume

Pe de altă parte, prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, a început un proces de achiziționare a unui instrument muzical spectaculos. Este vorba de o orgă electrică, special destinată concertelor. „Da, după ce am achiziționat un pian profesional și extrem de util Filarmonicii, ne gândim să achiziționăm și o orgă electrică. Cele mai bune, spre exemplu din catalogul Yamaha, au prețuri ce trec de 800 mii lei. Îmi doresc, având în vedere că avem una dintre cele mai bune echipe de artiști din România, să avem și o infrastructură demnă de istoria și valoarea Filarmonicii ieșene. De reamintit că, în trecut, actuala Sală de Concerte era parte integrantă a Bisericii Congregației Notre-Dame de Sion și era dotată cu o orgă. Aceasta a fost dezafectată”, a menționat prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași.

Clădirea actualei FilarmoniciI din Iași, care urmează a fi reabilitată, a fost construită în anul 1815

Întregul Ansamblu din care fac parte Casa Alecu Balș și Notre Dame de Sion, unde se află Filarmonica și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și care are proiect de reabilitare este înscris în Lista Monumentelor Istorice (LMI) din 2015, cu denumirea Filarmonică „Moldova” și a fost preluat (prin eforturile și campania dusă de managerul Bujor Prelipcean) de la Episcopia Romano-Catolică, în administrarea județului Iași, pentru o perioadă de 22 de ani, în vederea reabilitării, sub rezerva începerii lucrărilor în maximum doi ani. Datele istorice arată că această clădire a actualei Filarmonici a fost construită în anul 1815.
Ea este realizată în stil neoclasic și a aparținut vistiernicului Alecu Balș

Aici, la 11 ianuarie 1847, a concertat celebrul compozitor Franz Liszt. În 1861, imobilul a fost cumpărat de călugăritețe din ordinul Notre Dame de Sion și a fost transformat în Colegiul de Fete. Între anii 1900 și 1910 a fost construită o capelă pentru acest Institut, care a fost desființat în anul 1947, aici mutându-se fostul Conservator „George Enescu”. Din anul 1957 s-a inaugurat, în fosta capelă, Sala de Concerte a Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași

48 de ani de la fondarea legendarului Cvartet „Voces” de care universitarul Bujor Prelipcean

Cvartetul „Voces” a luat ființă în anul 1973, 8 aprilie la Iași, având următoarea componență inițială: Bujor Prelipcean – vioara I, Adrian Anania, vioara ÎI, Gheorghe Haag la violă, Dan Prelipcean la violoncel. În 1975 a fost cooptat la vioară ÎI și Anton Diaconu, iar în 1983, la violă, Constantin Stanciu. Din 1980 acesta a fost desemnat Cvartet de Stat al României.
Este considerat cel mai important ansamblu românesc de cvartet. Este menționat în dicționarele internaționale de specialitate și invitat la festivaluri din mări centre muzicale ca Bayreuth, Salzburg, Sienna și Toronto.

Membrii săi susțin și o importantă activitate didactică în cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași fiind și profesori de onoare ai Academiei de Muzică din Cluj. În prezent, Cvartetul ,,Voces’’ se află sub comanda dirijorului Bujor Prelipceanu.

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări în rubrica de comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes adunând zeci de mii de vizualizări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025